De afgelopen weken zagen jullie al vaker bramen voorbij komen op deze blog, dat komt omdat september middenin het bramen seizoen licht! Bij deze heb ik dus weer een recept met heerlijke zelf geplukte bramen: en dat is een verrukkelijke bramen cheesecake.
Diepvries fruit in de bramen cheesecake
Met cheesecake kun je natuurlijk volop varieren! Dit recept kun je trouwens ook gebruiken voor aardbeien of frambozen, en uiteraard hoef je hier echt niet altijd verse vruchten voor te plukken hoor: de diepvriesvruchten doen het ook prima in deze bramen cheesecake!
Nog meer lekkere recepten met bramen
Het enige dat ik je zou willen adviseren, is om vers geplukte vruchten een half uur in zout water te leggen, en daarna afgieten en goed afspoelen. Dit doe je om eventuele beestjes te verwijderen (tip van mijn schoonvader). Heb je erg veel bramen over en wil je er meer mee maken dan alleen een bramen cheesecake? Gelukkig hebben wij nog meer lekkere recepten met bramen voor je. Maak er dan bijvoorbeeld ook bramen jam mee. Die kun je overigens ook goed gebruiken in het recept voor deze Italiaanse Jam taartjes. Of gooi je verse bramen in een overheerlijke paarse ontbijt smoothie of maak er bramen-yoghurt IJS van!
Recep: Bramen cheesecake
- Total Time: 2 uur + afkoelen
- Yield: 12 personen 1x
- Category: Taart
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
- 1 pak Bastogne koekjes (ca. 260 gram),
- 100 gram boter,
- 800 gram roomkaas (bijv. Philadelphia),
- 175 gram suiker,
- 3 eetlepels bloem,
- 4 grote eieren (L),
- 100 ml slagroom,
- 1 theelepel vanille extract,
- 250 gram bramen + extra voor garneren.
Extra:
- oven,
- springvorm van 24 cm,
- bakpapier,
- handmixer en
- spatel.
Instructions
- Zorg er als eerst voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal ze hiervoor minstens 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Verwarm vervolgens de oven voor op 175 graden / 160 hete lucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Smelt de boter in een pannetje en verkruimel ondertussen de Bastognekoeken in een foodprocessor. Giet de kruimels bij de boter en roer goed door.
Stort dit uit op de bodem van de springvorm en druk de bodem goed aan met de spatel (of de bolle kant van een lepel). Stop de springvorm in de koelkast om de bodem op te laten stijven.
- Klop ondertussen in een grote kom de roomkaas met de suiker en het bloem. Klop dit 1-2 minuten door met een handmixer op lage snelheid, totdat je een zachte, homogene massa hebt. Houdt het kloppen echt minimaal en puur om de kaas smeuïg te maken.
Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. En vervolgens de slagroom en de vanille essence en mix maximaal 1 minuut om alles net te kunnen mengen. Spatel als laatste de bramen er doorheen.
- Giet de vulling bovenop de kruimelbodem en bak gedurende 15 minuten op 175 graden / 160 hete lucht.
- Verlaag daarna de oventemperatuur naar 120 graden / 110 hete lucht, en bak de taart vervolgens nog 90 minuten.
- Haal hierna uit de oven en laat de bramen cheesecake minstens 30 minuten afkoelen, en stop daarna enkele uren in de koelkast om nóg verder te laten afkoelen. Deze bramen cheesecake dien je ook in de koelkast te bewaren.
Eet smakelijk!
Groetjes,
Betty
Notes
Gebruik je een kleinere bakvorm bijv. 18 of 20 cm, dan kun je ook een kwart van de ingrediënten minder gebruiken. Dus 100 gram wordt 75 gram.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!
Maaike
Oooh, die ziet er super lekker uit! 🙂
Volgend jaar, als ik weer bramen ga plukken, weet ik al wat ik er mee ga maken!
Nikki
hoi ik heb een opmerking/vraag.
ik heb jou recept voor de cheesecake precies opgevolgd zoals jij het hier neer hebt gezet
maar mijn beslag was heel waterig, dat kan toch nooit goed zijn.
zou je mij kunnen vertellen hoe dat dan kan
alvast bedankt
Betina Oostveen
Goede morgen Nikki,
Dat is inderdaad niet de bedoeling, want zoals je op mijn foto kunt zien is het meer een mousse voordat deze de oven in gaat.
Hoe komt de cheesecake dan trouwens UIT de oven? is deze dan nog steeds ‘loperig’ of niet gaar?
Paar tips VOOR het bakken:
– Gebruik echte roomkaas (philadelphia of monchou) want dat is dikke en stevige kaas, dus geen zuivelspread o.i.d.
– Houd het kloppen van de kaas echt minimaal: puur om deze smeuig te maken en te mixen met de andere ingredienten.
– Mocht je geen 4 grote eieren (L) hebben, gebruik dan 5 medium eieren (M), genoeg ei zorgt namelijk ook voor de structuur en stevigeheid.
Groetjes, Betty
Dieuwke
Hi Betty,
Mijn beslag is ook niet hard geworden, heb ook je tips opgevolgd maar helaas….
Taart is nog niet geheel afgekoeld maar is van binnen waterig, nog dunner dan yoghurt. Erg zonde.
Betina Oostveen
Hi Dieuwke,
ik blijf het echt vreemd vinden, aangezien de taart bijna 2 uur (!) in de oven staat.
Wij hebben dit recept thuis al vaker gebruikt voor meerdere cheesecakes, en hij slaagt elke keer weer.
Ik durf niet te zeggen waarom deze bij jullie ‘loperig’ blijft?
Groetjes, Betty
Peter
Eventjes een vraagje, kan ik de slagroom zo uit het pakje gieten of moet het eerst tot luchtige slagroom kloppen??
Betina Oostveen
Hi Peter,
je kan de slagroom er zo bijgieten, dus hoeft het niet voor te kloppen.
Groetjes, Betty
janny visser
dag, ik snap die 800 gram roomkaas niet dat zijn 4 pakjes is wel veel.
groet janny
Betina Oostveen
Hi Janny, voor deze afmeting vorm is dat vrij normaal.
Je kunt ook een kleinere vorm nemen, bijv. 20 cm en de ingrediënten met 25% verminderen. Je gebruikt dan ‘slechts’ 600 gram roomkaas.
Otillie Leefsma-Tol
Na afloop van het bakken vond ik het, ondanks mijn voorzichtige kloppen tijdens het beslag maken, ook nog te lobbig dus oven hoger gezet en na 15 à 20 min werd de taart wel stevig! M8sschien een tip voor de anderen?