De Meatless Monday van vandaag is dit broodje pulled aubergine. Vergelijkbaar met pulled pork, maar dan dus vegetarisch! Serveer op een broodje naar wens, zoals ik ook heb gedaan, of lekker met frietjes en salade ernaast.
Zelf vegetarische pulled aubergine maken
Volgens mij is het nog niet zo heel lang geleden dat de pulled pork-trend naar Nederland kwam. Toen ik dat voor het eerst proefde was ik eigenlijk meteen overstag: wat een fijne bereiding van vlees is dat zeg! Het heeft meestal ook zo’n heerlijke marinade. Maarja: natuurlijk absoluut niet vegetarisch… Dus ik wilde de uitdaging aangaan om hier een vegetarische variant van te maken. En dat is deze pulled aubergine geworden. Geloof mij, dit gerecht is er echt weer één uit de categorie ‘het is absoluut niet nodig om altijd vlees te eten’. De smaak is heerlijk en structuur vergelijkbaar met de variant van varkensvlees.
Fan van all things ‘pulled’
Bij Betty’s Kitchen houden we wel van deze ‘pulled’ bereidingswijze 😉 Eerder maakte Betty bijvoorbeeld ook deze Pulled Pork van de barbecue en Pulled chicken met BBQ saus. Smaakvolle aanraders voor als je juist niet vegetarisch wilt eten. Wist je dat je dit recept voor broodje pulled aubergine ook op de barbecue kunt bereiden? Daarnaast kun je ook jackfruit gebruiken om een vegan variant van all things ‘pulled’ maken. Ga bijvoorbeeld aan de slag met deze BBQ Pizza met pulled jackfruit! Wij hebben nog veel meer lekkere ‘pulled recepten’ op dat website staan. NIet alleen met groenten, maar ook met vlees en kip zijn enorm populair! Bekijk ze hier allemaal op een rijtje!
Recept: Broodje pulled aubergine (vegetarisch)
De Meatless Monday van vandaag is deze pulled aubergine. Vergelijkbaar met pulled pork, maar dan dus vegetarisch! Serveer op een broodje naar wens, zoals ik ook heb gedaan, of lekker met frietjes en salade ernaast.
- Cook Time: 10 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2 porties 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 2 broodjes naar eigen keuze
- 1 aubergine
- 1 flinke witte ui
- 2 ½ el. ketchup
- 1 el. ketjap
- 1 tl. bruine bastersuiker
- 1 tl. mosterd
- Evt. veldsla en cherrytomaten voor de garnering
- 1 el. olijfolie om te bakken
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg het ovenrooster alvast klaar op het aanrecht met een stuk bakpapier erop.
- Was de aubergine en verwijder de steel. Snij de aubergine in de lengte in vieren en leg deze repen op het bakpapier en ovenrooster. Plaats voor 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Ondertussen kun je alvast de ui in dunne halve ringen snijden. Bereid ook alvast de sla en cherrytomaten (halveren) voor als je die gebruikt voor de garnering.
- Voor de marinade roer je de ketchup, ketjap, bruine suiker en mosterd goed door elkaar in een ruime kom.
- Zodra de oventijd voorbij is laat je de aubergine licht afkoelen zodat je je vingers er niet aan brandt. Vervolgens schraap (‘pull’) je met een vork in de lengte over het vruchtvlees van de aubergine. Dit is zo zacht geworden door de oventijd dat je het vrij gemakkelijk mee trekt. De schil is iets harder en kun je eventueel nog met je handen in grove repen trekken.
- Schep de repen pulled aubergine door de marinade.
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de halve uienringen eerst kort mee en schep vervolgens de pulled aubergine erdoorheen. Voor zo’n 5 minuten bak je de groenten op middelhoog vuur. Schep tussendoor af en toe om.
- Halveer de broodjes en schep de groenten erin. Serveer de broodjes pulled aubergine eventueel met de tomaten en veldsla.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor broodjes pulled aubergine wilt gaan maken.
Geef een reactie