Voor de Meatless Monday van vandaag zet ik een veganistisch recept op het menu! Deze pinda tempeh salade met gegrilde komkommer is een lekker kruidige, zomerse maaltijd die dus ook nog eens vegan, glutenvrij en low carb is!
Vegan recepten met tempeh
Tempeh is een plak gemaakt van gefermenteerde sojabonen: een ideale, voedzame vleesvervanger vol vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft. Door de neutrale smaak en structuur is het heel geschikt om te marineren en er je eigen smaak mee te creëren. Ik deed dat dan ook met een marinade van pinda, ketjap en soja. De marinade moet even intrekken (minimaal een uur) dus hou hier rekening mee bij je bereidingstijd!
Vegan Pinda Tempeh salade
Dit gerecht bevat helemaal geen dierlijke producten en is daardoor veganistisch. Bij het uitwerken van het recept betrapte ik mezelf erop dat ik bijna geen veganistische gerechten maak, wat ik wel de uitdaging waard vind. Maar deze vegan pinda tempeh salade is dan ook een mooi gerecht voor een dagje zonder vlees. Ik ga wat vaker experimenteren hiermee, dus wordt vervolgd!
Nog meer Vegan inspiratie
Als je meer vegan inspiratie zoekt: eerder maakte Betty deze Courgetti met champignons en maissaus en deze kleurrijke Hummus bowl met falafel en courgette. Ook heerlijk om tijdens deze zomerse dagen op tafel te zetten!
PrintRecept: Pinda tempeh salade met gegrilde komkommer
Voor de Meatless Monday van vandaag zet ik een veganistisch recept op het menu! Deze pinda tempeh salade met gegrilde komkommer is een lekker kruidige, zomerse maaltijd die dus ook nog eens vegan, glutenvrij en low carb is!
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 1 hours 30 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met groente
- Cuisine: Aziatische keuken
Ingredients
- 250 gram verse tempeh
- 1 komkommer
- 2 bosuitjes
- 1 flinke hand ongebrande, ongezouten pinda’s
- 100 gram koelverse sojabonen (of uit blik)
- Een handje alfalfa of andere kiemen
- 2 el. gedroogde koriander
- 3 el. zonnebloemolie
- Peper en zout
Voor de marinade:
- 1 el. sojasaus
- 2 el. ketjap
- 2 el. pindakaas (puur en ongezouten)
- 1 el. zonnebloemolie
- 0.5 el. citroensap
- 0.5 el. agavesiroop
Instructions
- Snij de tempeh in dunne plakken en vervolgens in smalle reepjes. Stoom de reepjes tempeh voor 10 minuten (bijvoorbeeld met behulp van een stoomnetje). Ondertussen kun je alvast de marinade voorbereiden. Roer de genoemde ingrediënten voor de marinade goed door elkaar tot een egaal geheel.
- Zodra de stoomtijd voorbij is schep je de tempeh door de marinade. Dek goed af en laat de marinade voor minimaal een uur intrekken.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Was de komkommer en snij in hele kleine blokjes. Pak een ovenschaal en schep de zonnebloemolie (2 el.), koriander en een flinke snuf peper en zout door de komkommer. Zodra de oven is voorverwarmd plaats je de ovenschool voor 20 minuten in het midden van de oven. Schep tussendoor een keer om.
- Zodra het uur marineren voorbij is, verwarm je een eetlepel olie in een wokpan. Bak de gemarineerde tempeh op laag vuur. Snij ondertussen ook de bosuitjes alvast in fijne ringen. Rooster de pinda’s in een kleine droge koekenpan op middelhoog vuur. Schud regelmatig zodat de pinda’s niet aanbranden.
- Zodra de komkommer, tempeh en pinda’s gaar zijn, is de salade klaar om de serveren. Meng alles door elkaar en verdeel als laatste de kiemen over de pinda tempeh salade.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Notes
Gebruik je diepgevroren sojaboontjes? Dan dien je deze als eerste te bereiden volgens te verpakking. Giet af en laat uitlekken tot je ze nodig hebt voor dit recept.
Liz
Bedankt voor het recept. Nog een vraagje: de sojabonen moeten dus gewoon koud op het laatst worden toegevoegd?
Betina Oostveen
Hi Liz,
voor dit recept gebruik je koelverse sojaboontjes of diegenen uit blik. Deze zijn al ‘klaar’. Bij een diepvries variant zul je de bonen nog even moeten verwarmen voor gebruik.