Deze Linzenkoekjes (dahl) zijn in Sri Lanka pure streetfood. En in Nederland een heerlijk gerecht voor de Meatless Monday! Ik serveerde ze in een wrap met frisse salade, yoghurtdip en zoete tomaatjes. Een lekker zomers gerecht!
Dahl & Samosa’s
Tijdens een reis door Sri Lanka at ik regelmatig deze linzenkoekjes, daar ‘dhal’ genoemd. Aan de kant van de weg staan vitrines vol met deze koekjes en samosa’s in alle soorten en maten. Ideaal als hartig, vegetarisch tussendoortje! Hou er bij het bereiden van dit gerecht rekening mee dat de linzenkoekjes voor het bakken een uurtje de koelkast in moeten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan! Ook lekker: deze gele curry met mungbonen en jackfruit.
De lekkerste linzenkoekjes
De lekkerste linzenkoekjes heb ik toch wel gegeten tijdens een treinrit van Nanoya richting Ella. Eén van de mooiste treinritten ter wereld. Tijdens de rit baanden verkopers zich een weg door de drukke coupes met grote manden vol dhal koekjes en andere lekkernijen. Gewikkeld in een oude krant en nog knapperig en warm gingen er bij mij echt wel een aantal naar binnen 😉 Hoog tijd om deze dhal koekjes ook eens uit mijn eigen keuken te toveren!
Nog meer recepten uit Sri Lanka
Ik heb nogal wat food-inspiratie op gedaan in Sri Lanka, nieuwsgierig naar? Eerder maakte ik deze vegetarische groentestoof met okra, maar ook homemade roti met kokos sambalen koththu roti. Waan je bij het eten hiervan lekker even op dit mooie tropische eiland!
PrintLinzenkoekjes (dahl) recept
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 1 hours 30 minutes
- Yield: 8 stuks 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Sri Lankaanse keuken
Ingredients
Voor de linzen (dhal) koekjes:
- 150 gram kikkererwten
- 150 gram rode linzen
- 20 gedroogde curryblaadjes (te koop bij de toko)
- 3 sjalotjes
- 2 cm stukje verse gember
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl. komijnpoeder
- 1 el. paneermeel/broodkruim
- ½ rode peper
- Peper en zout
- 3 el. kokosolie
Voor de wrap:
- 2 (volkoren) tortillawraps
- 150 gram cherrytomaten
- 4 el. tzatziki
- 50 gram veldsla
Instructions
- Bereid of verwarm de kikkererwten en linzen volgens de gebruiksaanwijzing. Zodra ze beide gaar zijn mix je het met een staafmixer of in de keukenmachine. Het moet geen saus worden, dus mix het wat grof. Zet apart.
- Snij de sjalotjes, gember, knoflook en rode peper heel fijn. Verwarm 1 el. kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de sjalotjes hierin glazig en verwarm op het laatst de gember, knoflook en rode peper nog even mee.
- Schep de sjalotjes door het mengsel van kikkererwten en linzen. Voeg flink wat zout en peper toe (naar eigen smaak). Verdeel het mengsel in 7-8 stukken en kneed hier koekjes van. Leg ze op een bord, laat het goed afkoelen en plaats afgedekt voor ongeveer een uur in de koelkast. Hier worden ze steviger van.
- Na het uur verwarm je de overige kokosolie in een koekenpan en bak de koekjes aan beide kanten knapperig en lichtbruin. Leg ze op een stukje keukenpapier en laat weer wat afkoelen.
- Besmeer de wraps met de tzatziki en verdeel de veldsla en tomaatjes eroverheen. Leg de linzen koekjes erop en rol de wrap dicht.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Jaimy's Kitchen
Oh wat heerlijk. Ik ben helemaal gek op de Indiase keuken en ook op de Sri Lankese, ook al lijken ze enorm op elkaar. Ja, heerlijk lijkt me dit recept!
Betina Oostveen
Leuk om te horen Jaimy!