Het Valentijnsweekend was bij ons een zeer feestelijke! Niet alleen bestond Betty’s Kitchen 8 jaar! Maar mijn zoon werd tevens 1 jaar oud! Dat hebben wij gevierd met een toffe dinosaurus stapeltaart en een extra klein taartje die de kleine man helemaal zelf mocht kapot slaan. Ik ga jullie dus wat meer vertellen over een Cake Smash taart maken!
Wat is een Smash Cake Taart?
Dit is weer zo’n hippe gebeurtenis die is over komen waaien uit de VS, maar eentje die deze mama zo geweldig leuk leek. Voor de eerste verjaardag van je baby maak je namelijk een ‘Smash Cake‘ dat is een klein taartje (16-18 cm) die echt bedoeld is voor de kleine spruit. Omdat onze zoon Dane fan is van dinosaurussen maakte ik een echte dinosaurus stapeltaart. En daarnaast maakte ik ook een kleine gedecoreerd taartje die de kleine man helemaal kapot mocht slaan. Het recept voor deze kleine smash taart staat hieronder. Net zoals veel van mijn feestelijke (stapel) taarten maak ik nu ook weer gebruik van een cake gemaakt van biscuit beslag.
Smash Cake decoreren
Hou je Smash Cake taart gewoon simpel. Spendeer geen uren aan 6 lagen cake bakken, meerdere soorten vulling, fondant figuren maken of eetbare bloemblaadjes opspuiten… Echt totaal niet nodig voor een taart die toch compleet kapot gemaakt gaat worden door je kleintje. Je kunt natuurlijk wel mooie toeven botercrème op de taart spuiten, kleurrijke sprinkles of ander kleine eetbare decoratie gebruiken. Mijn kleine man wist eerst niet zo goed wat hij met de taart aan moest… maar toen papa zijn hand rechtstreeks in de crème zette en wij hem aanmoedigden, kwam het kleine mannetje los hoor!
Tips voor een Smash Cake fotoshoot
Wij hebben een mooie Cake Smash fotoshoot voor onze zoon zijn eerste verjaardag gedaan en ik heb dan ook meteen wat tips en tricks om zelf zo’n shoot te organiseren.
Voorbereidingen:
- Plan de cake smash niet op de verjaardag van de kleine zelf, maar doe dit bijvoorbeeld een week of twee ervoor. Op de verjaardag zelf heb je heel andere dingen aan je hoofd met alle visite die langs komt.
- Doe vooraf inspiratie op op bijvoorbeeld Pinterest en maak een moodboard.
- Ga je voor een thema? Zorg er voor dat de kleuren die je gebruikt op elkaar afgestemd zijn. Dat kan zowel in de taart, de kleding van de kleine, maar ook de plek waar je gaat fotograferen zijn en hoe je die wilt aankleden.
- Bestel versiering voor de fotoshoot, kleding en decoratie ruim op tijd.
- Maak de Smash Cake taart een dag van te voren vast klaar. Of bestel een mooie cake smash taart bij jouw favo bakker. Een taart met diameter 16 -18 cm is perfect voor de kleine.
- Vermijd echter chocolade of chocolade bruine crème in je taart, want dit lijkt op foto’s net …. !
Tijdens het fotograferen van de cake smash
- Onderneem dit project niet in je eentje, maar vraag iemand je te helpen, zodat jij mooie foto’s kunt maken. Huur je een professionele fotograaf in? Dan heb jij zelf je handen vrij voor je kindje.
- Het is beter om eventuele broertjes en zusjes even een paar uurtjes elders onder te brengen.
- Zorg voor een uitgeslapen kindje. Zo stopte ik Dane in bed voor zijn middagdutje en terwijl hij sliep ging ik beneden het ‘decor’ bouwen. (Eerder had toch geen zin want dan had meneer het vast al uit elkaar getrokken.)
- Leg de kleding voor de shoot vast klaar en trek zelf ook iets aan dat vies mag worden.
- Haal de Smash Cake taart een uur van tevoren uit de koelkast. De boter crème kan dan een beetje op temperatuur komen en dat is veel leuker met de handjes fijnknijpen dan ijskoude crème.
- Vind je de achtergrond voor je foto’s niet mooi of te druk? Hang dan bijvoorbeeld een (wit) laken of zeil op.
- Zorg voor een afneembare of wasbare ondergrond. Dus (speel)kleed er uit! Wij hebben zo’n grote plastic mat van Ikea voor onder de bureaustoelen, die werkt ook prima als ondergrond en makkelijk schoon vegen.
- Denk qua versiering aan: letter of cijfer ballonnen, slingers, kunstbloemen, pompons etc.
- Gebruik GEEN confetti of iets dergelijks op de vloer. Je kleintje zal het willen pakken en in zijn mond stoppen.. of plakt het op de taart en stopt het daarna in zijn mond. (Tenzij… je een grote plastic mat over de confetti heen legt 🙂
- Gebruik een statief voor een cake smash fotoshoot en stel deze vast in op liggende of staande foto’s maken. Zorg tevens voor een volle batterij.
- Neem de tijd en geniet van het hele moment. Het gaat hierbij niet om het perfecte plaatje, maar een leuke middag hebben met je kindje. Hoe vaak krijgt die anders de kans om zich helemaal uit te leven op een taart? En als je daarbij wat mooie foto’s met een brede glimlach voor terug krijgt is dat een dikke bonus!
Na afloop van de Cake smash
is het zeer waarschijnlijk tijd om lekker in bad te gaan en de kleren bij de was te stoppen. Stel je 250 foto’s veilig op de computer en zoek meteen de leukste uit. Hoe tof is het namelijk om die cake smash foto te gebruiken voor de uitnodiging van het echte eerste verjaardagsfeest van je zoon of dochter?!
Recept: Smash Cake Taart (baby’s 1e verjaardag)
Mijn zoon werd 1 jaar oud! En dat hebben wij in de weken ervoor al gevierd middels een Smash cake fotoshoot! Daar hoort natuurlijk een echte SMASH CAKE TAART bij. Met biscuit beslag cake als basis en een (gekleurde) botercreme om van te smullen!
- Prep Time: 30 min + afkoelen
- Cook Time: 45 min.
- Total Time: ca 3 uren
- Yield: 1 smash cake 1x
- Category: Taart
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
- 3 eieren
- 75 gr fijne suiker
- snufje zout
- 60 gr zelfrijzend bakmeel
- 15 gr maizena
Voor de boter crème:
- 45 gr bloem
- 240 ml melk
- 200 gr ongezouten roomboter
- 200 gr poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- optioneel: voedingskleurstof in een kleur naar keuze
Extra:
- keukenmixer
- springvorm 16 – 18 cm
- bakspray & bakpapier
- spuitzakje met kleine kartelmondje
Instructions
Belangrijk: Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal ze 30 minuten van tevoren uit de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden (160 hete lucht). Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Snijd tevens twee dikke stroken bakpapier af. Spray de opstaande rand in met bakspray en plak de stroken bakpapier vast. (zie foto;s) zo kun je de opstaande rand van je bakvorm ophogen ivm rijzen van het beslag.
- Klop de eieren, suiker en het zout met de keukenmixen gedurende 10 minuten dik en romig. Zet daarna de mixer uit.
- Roer de bloem en maizena goed door elkaar in een kommetje en voeg dit in delen toe aan het eimengsel en spatel luchtig door. Niet te lang of te hard want dan slaat het beslag plat. Het dient luchtig te blijven!
- Schep het biscuit taart beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak gedurende 25-30 minuten in de oven. Laat daarna 5 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder de rand en laat de biscuittaart geheel afkoelen op een rooster.
- Ondertussen ga je de botercreme maken: lees hier de volledige bereidingswijze voor het maken van botercreme. Zodra het bloem-melk-mengsel is afgekoeld schep je deze bij het botermengsel. Zet de mixer op middelhoog en klop gedurende 5 minuten door. Smeer de bovenkant en zijkant alvast in met een dun laagje botercreme en plaats de taart 30 minuten in de koelkast om te koelen.
- Je kunt er nu voor kiezen om de overige botercreme te kleuren met voedingskleurstof. Mix het geheel even goed door met de keukenmixer en schep de boter crème daarna in een spuitzak. Bewaar deze ook 30 minuten in de koelkast om te koelen.
- Je kunt met spuitzak nu een extra laagje (gekleurde) boter crème aanbrengen op de buitenkant van de taart en weer dunnetjes uitsmeren. Maar je kunt dus ook mooie (gekleurde) toeven spuiten op de bovenkant en zijkant van de taart.
- Decoreer de taart vervolgens met sprinkles, macarons en eventueel klein speelgoed in de thema van je Smash cake.
In principe is de taart nu direct klaar voor gebruik. Of stop nog een nachtje in de koelkast voor de volgende dag in geval van een Smash Cake fotoshoot. Haal hem dan wel nog een uurtje van tevoren uit de koelkast.
Veel Succes! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Smash Cake taart wilt gaat maken!
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Geef een reactie