Print

Recept: Smash Cake Taart (baby’s 1e verjaardag)

recept cake smash taart - dinosaurus - © bettyskitchen.nl

Mijn zoon werd 1 jaar oud! En dat hebben wij in de weken ervoor al gevierd middels een Smash cake fotoshoot! Daar hoort natuurlijk een echte SMASH CAKE TAART bij, dus mama stak haar handen uit mouwen om een echte dinosaurus cake te maken! Met biscuit beslag cake als basis en een groene botercreme om van te smullen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min + afkoelen
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: ca 3 uren
  • Yield: 1 smash cake 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 3 eieren
  • 75 gr fijne suiker
  • snufje zout
  • 60 gr bloem
  • 15 gr maizena

Voor de boter crème:

  • 45 gr bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gr ongezouten roomboter
  • 200 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille extract

Extra:

  • keukenmixer
  • springvorm 20 cm,
  • bakspray & bakpapier
  • spuitzakje met kleine kartelmondje

Instructions

Belangrijk: Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal ze 30 minuten van tevoren uit de koelkast.

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 hete lucht). Bekleed je springvorm met bakpapier. 
  2. Klop de eieren, suiker en het zout met de keukenmixen gedurende 10 minuten dik en romig. Zet daarna de mixer uit.
  3. Roer de bloem en maizena goed door elkaar in een kommetje en voeg dit in delen toe aan het eimengsel en spatel luchtig door. Niet te lang of te hard want dan slaat het beslag plat. Het dient luchtig te blijven!
  4. Schep het biscuit taart beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak gedurende 25-30 minuten in de oven. Laat daarna 5 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder de rand en laat de biscuittaart geheel afkoelen op een rooster.
  5. Ondertussen ga je de botercreme maken: zeef de bloem en stop samen met de melk in een steelpannetje. Klop met een garde goed door zodat je klontjes verwijderd. Zet daarna het pannetje op het vuur en breng alroerende rustig aan de kook. Zodra het kookt draai je het vuur naar lage temperatuur.
  6. Het mengsel zal zich gaan indikken en na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Je moet er als het ware een houten sateprikker rechtop in kunnen laten staan. Doe het mengsel in een kom of diep bord en dek af met plastic folie. Laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
  7. Klop de boter met poedersuiker helemaal romig met behulp van de keukenmixer. Voeg dan het vanille extract toe en blijf mixen tot is opgenomen.
  8. Zodra het bloem-melk-mengsel is afgekoeld schep je deze bij het botermengsel. Zet de mixer op middelhoog en klop gedurende 5 minuten door. Smeer de bovenkant en zijkant in met een dun laagje botercreme en plaats 30 minuten in de koelkast om te koelen. 
  9. Je kunt er nu voor kiezen om de overige botercreme te kleuren met voedingskleurstof. Mix het geheel even goed door met de keukenmixer en schep de boter crème daarna in een spuitzak. Bewaar deze ook 30 minuten in de koelkast om te koelen.
  10. Je kunt met spuitzak nu een extra laagje (gekleurde) boter crème aanbrengen op de buitenkant van de taart en weer dunnetjes uitsmeren. Maar je kunt dus ook mooie (gekleurde) toeven spuiten op de bovenkant en zijkant van de taart.
  11. Decoreer de taart vervolgens met sprinkles, macarons en eventueel klein speelgoed in de thema van je Smash cake.

In principe is de taart nu direct klaar voor gebruik. Of stop nog een nachtje in de koelkast voor de volgende dag in geval van een Smash Cake fotoshoot. Haal hem dan wel nog een uurtje van tevoren uit de koelkast.

Veel Succes! Groetjes, Betty

Notes

Een klein smash cake taartje wordt heeft een doorsnede van 16 – 18 cm. Ik wilde echter een ‘hoger’ taartje maken dus besloot om het cake recept x2 te doen en bakte twee biscuit beslag taartjes. Doe de hoeveelheid boter crème in dat geval x1.5 en je hebt voldoende om de tussenlaag, bovenkant en zijkant van deze hogere taart mee te besmeren.

Keywords: biscuit beslag, baby, taart, botercreme, dinosaurus,