• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Knoflookcurry met bonenrijst

Knoflookcurry met bonenrijst

3 november 2025 Door Nanda Appelman Reageer

Jump to Recipe

Kun je wel even een oppepper voor je weerstand gebruiken? Maak dan deze tropische Sri Lankaanse knoflookcurry met bonenrijst. Er gaat namelijk maar liefst een hele bol knoflook per persoon in! Dat klinkt heftiger dan het is, want knoflook wordt namelijk lekker zacht en minder scherp als je het zachtjes doorkookt.

Kookworkshop Knoflookcurry maken

Tijdens een fantastische reis door Sri Lanka heb ik, foodie als ik ben, natuurlijk ook kookworkshops gevolgd. De Sri Lankaanse keuken beviel me namelijk wel heel goed. Mocht je nu eens in Sri Lanka zijn en dit ook leuk vinden, beveel ik je absoluut de kookworkshop aan van Ella Spice Garden (in Ella dus). Zo’n workshop kost 2.500 SR (zo’n 13 euro) per persoon. Voor lokale begrippen niet heel goedkoop maar je krijgt er wel een hele goede kookles en een heerlijk diner voor terug:) Ze hebben een kruidentuin die je ook kunt bezoeken. Deze kruiden uit eigen tuin gebruik ze dan ook voor de curry’s. Ik maakt verschillende vegetarische curry’s, dus er zal er binnenkort nog wel één verschijnen hier op de blog… Maar vandaag heb ik dus deze knoflookcurry met bonenrijst voor jullie op het menu staan. De knoflook wordt lekker zoet en is nog eens heel goed voor je weerstand, hart en bloedvaten!

LET OP! Teveel knoflook kan een bloedverdunnend effect hebben. Dit gerecht is dus mogelijk niet geschikt voor mensen die bloedverdunner slikken of anti-stollingsmedicijnen gebruiken.

recept knoflookcurry met bonenrijst © bettyskitchen.nl

Nog meer lekkere recepten uit Sri-Lanka

Het nadeel van een ‘exotische’ kookworkshop in het buitenland is dat je de ingredienten hiervoor ook veelal enkel bij de Toko zult vinden. Heb je eenmaal alles in huis dan kun jij ook lekker aan de slag met deze traditionele knoflookcurry met bonenrijst. Ook lekker: deze Sri-Lankaanse linzenkoekjes (Dahl) die gezien worden als ware streetfood. Of ga voor deze smakelijke groentestoof met okra in de hoofdrol. Wordt het weer wat warmer dan is deze zomerse rijstsalade met mango ook een aanrader. Eet smakelijk alvast.


Print

Knoflookcurry met bonenrijst

recept knoflookcurry met bonenrijst © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze vegetarische knoflookcurry met bonenrijst leerde ik maken tijdens een kookworkshop in Sri-Lanka. Er gaat maar liefst 1 hele bol knoflook per persoon in dus je kunt je voorstellen dat dit je weerstand een ware boost zal geven! (zie ook notes). Gepofte knoflook is veel zachter en zoeter van smaak en is een echte smaakmaker in dit gerecht.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 60 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Sri Lankaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 75 gram rijst
  • 75 gram black eyed beans (‘zwartoogbonen’)
  • 2 bollen knoflook
  • ½ rode ui
  • ½ tl. zout
  • ½ tl. kurkuma
  • ½ groene chilipeper
  • 5 curryblaadjes (vers of gedroogd)
  • 2 pandan bladeren
  • 2 tl. geroosterde curry poeder
  • 1 kaneelstokje 
  • 75 ml. kokosmelk
  • zonnebloemolie

Instructions

  1. Bereid de bonen en rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Gebruik je gedroogde bonen hou dan rekening met week- of kooktijd. De black eyed beans die ik gebruikte moesten namelijk 1 uur zachtjes doorkoken. Kook de bonen en rijst in een aparte pan. Als je dat lekker vindt, voeg dan wat reepjes pandan (1 van de 2 bladeren) toe aan de rijst tijdens het koken. Verwijder deze wel weer voor het serveren. Schep de bonen en rijst door elkaar zodra ze beide gaar zijn. 
  2. Snij de uiteinden van de knoflook en halveer alle teentjes in de lengte. Pel vervolgens het schilletje ervan af. Meng de knoflook in een kom met het zout en de kurkuma. Zet apart.
  3. Vervolgens snij je de ui in hele dunne halve ringen, de chilipeper snij je ook alvast heel fijn en knip het andere blad pandan in reepjes. Gebruik 4 reepjes van 1 bij 2 cm.
  4. Verwarm een el. zonnebloemolie in een hapjespan op hoog vuur. Voeg de ui, pandan, chilipeper, het kaneelstokje en de curryblaadjes toe. Schep alles goed door elkaar en bak totdat de ui karameliseert. Zet het vuur zachter en voeg de knoflook toe. Roer alles goed door elkaar en voeg vervolgens ook de geroosterde currypoeder toe. Roer het mengel nog eens goed. Als laatste schep je de kokosmelk en 75 ml. gekookt water erdoorheen.
  5. Laat de knoflookcurry zachtjes doorkoken voor 25-30 minuten. Roer regelmatig. De curry is klaar zodra de saus dik is en wanneer je roert de bodem zichtbaar blijft.   
  6. Voor het serveren verwijder je de pandan en het kaneelstokje. De curryblaadjes kun je eten, maar als je dit niet lekker vindt verwijder je deze ook uit de Sri-Lankaanse knoflookcurry met bonenrijst.

Geniet ervan!

Liefs, Nanda

Notes

LET OP! Teveel knoflook kan een bloedverdunnend effect hebben. Dit gerecht is dus mogelijk niet geschikt voor mensen die bloedverdunner slikken of anti-stollingsmedicijnen gebruiken.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept knoflookcurry met bonenrijst © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze SriLankaanse knoflookcurry met bonenrijst.

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: Aziatische keuken, bonen, chilipepers, curry, Glutenvrij, hoofdgerechten, kaneel, knoflook, kokosmelk, kurkuma, Nanda Appelman, peulvruchten, rijst, Sri Lanka, uien, vegetarisch

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « 30x Vegan Recepten
Volgend bericht: Surinaamse Bami met kip »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#SINTERKLAAS

recepten voor Sinterklaas

De sint is weer in het land!

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept sinterklaas mug cake met kruidnoten © bettyskitchen.nl

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

recept kruidige perentaart met yoghurt en fivespices © bettyskitchen.nl

Kruidige Perentaart met yoghurt

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept indonesische gehaktballetjes maken

Indonesische gehaktballetjes

recept krokant gebakken vleermuizen vleugels halloween @Bettyskitchen.nl

Gebakken vleermuizen vleugels

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

20x klassieke pasta recepten © bettyskitchen.nl

20x Klassieke Italiaanse Pasta Recepten

recept groene monster pasta HALLOWEEN © bettyskitchen.nl

Groene Monster Pasta (Halloween)

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?