Deze vegetarische rijst met romige cashewnotensaus is weer een heerlijke invulling van de Meatless Monday. Een lekker gezond gerechtje, bomvol groenten en andere gezonde voedingsstoffen.
Door het gebruik van Indiase kruiden maak je een smaakvol vegetarisch gerecht, dat echt heerlijk van smaak is. Bij Betty’s Kitchen zijn we natuurlijk niet voor niets dol op de Internationale keukens en deze alternatieve rijst met romige cashewnotensaus mag dan ook niet ontbreken. Dit gerecht bevat alle voedingsstoffen voor een vegetarische maaltijd, het is dus niet nodig om vlees toe te voegen. Mocht je dit toch graag willen of lekker vinden past kipfilet er goed bij. Let op: je moet de cashewnoten minimaal 3 uur laten wellen van tevoren. Hou hier rekening mee bij je bereidingstijd!
Indiase curry 2.0
Ik volg af en toe kookworkshops en lang geleden was dat een Indiase kookworkshop. Er stond toen onder andere Kip Korma op het menu, waarvoor ook cashewnotensaus werd gebruikt. Hartstikke lekker werd dat, maar wat me een beetje tegenstond was de tijd die het vraagt om een goede Indiase curry te maken. Dat heb ik dus meestal niet na een dag werken, en ik denk velen met mij. Ik zocht dus naar een makkelijkere en vegetarische variant, dus ik ben de keuken ingedoken en behoorlijk tevreden met deze versie. Ook lekker is deze kikkererwten curry met aardappel. Of ga voor de Indiase klassiker Aloo Gobi met bloemkool! Check hier nog veel meer lekkere recepten en curry’s uit de Indiase keuken.
PrintRecept: Rijst met romige cashewnotensaus
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 3 hours 20 minutes
- Yield: 3 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Indiase keuken
Ingredients
- 150 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten
- 200 gram basmatirijst
- 2 teentjes knoflook
- Een stuk verse gember van ongeveer 2 cm.
- 125 gram kikkererwten
- 50 gram tuinerwten (bv. uit de diepvries)
- 75 gram wortels
- 1 groentebouillonblokje
- Verse koriander (ongeveer 8 takjes)
- 1 tl. Garam Masala
- 150 ml. Griekse yoghurt
- 2 el. kokosolie
- Evt. peper en zout
Benodigdheden:
- Staafmixer of keukenmachine
Instructions
- Wel de cashewnoten in een ruime hoeveelheid water voor minimaal 3 uur. Zet de cashewnoten eventueel de avond ervoor of de ochtend zelf al te wellen in een afgesloten bakje.
- Breng water aan de kook voor de basmatirijst en kook de rijst in ongeveer 8 minuten gaar. Snij de wortels ondertussen in dunne plakjes en voeg deze na 5 minuten toe aan de rijst.
- Giet de cashewnoten af en voeg 200 ml. schoon water toe. Mix dit met een staafmixer of de keukenmachine tot een egaal geheel.
- Snij de knoflook en verse gember heel fijn. Verwarm een hapjespan op laagvuur met de kokosolie. Voeg de knoflook, gember en Garam Masala toe. Bak een minuutje mee (dit ruikt heerlijk…) en roer dan de cashewnotensaus erdoor.
- Voeg het groentebouillonblokje, de kikkererwten en tuinerwten toe, zet het vuur iets harder en breng de saus aan de kook. Laat het voor 5 minuten zachtjes doorkoken en roer regelmatig door zodat de saus niet aanbakt.
- Snij of knip ondertussen de verse koriander alvast fijn. Zodra de rijst en wortels gaar zijn giet je ze af en roer je de koriander erdoorheen.
- Zet het vuur van de cashewnotensaus zachter en roer de Griekse yoghurt erdoorheen. Verwarm de saus, maar breng het niet aan de kook. Proef en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.
- Serveer de rijst met de cashewnotensaus eroverheen. Bestrooi eventueel nog met wat verse koriander.
Geniet ervan!
Liefs, Nanda
Geef een reactie