Dit recept is al jarenlang een persoonlijke favoriet voor gehaktballetjes maken. Het recept is in twee decennia’s niet eens aangepast, zo lekker is het. Deze indonesische gehaktballetjes vallen dan ook bij iedereen in de smaak. Ze vullen goed, zijn verrukkelijk met een likje pindasaus en eigenlijk best makkelijk om te maken.
Zelf Indonesische gehaktballetjes maken
Als mijn kinderen vragen om gehaktballetjes voor bij de borrelhapjes, dan weet ik direct dat ze deze Indonesische gehaktballetjes bedoelen. Dit zijn heerlijke zachte balletjes met gember, ketjap, kokos en sambal! Niet zozeer pittig of zo, maar wel altijd erg smaakvol en direct favoriet bij iedereen die ze voor het eerst proeft. Serveer ze als borrelhapje met cocktailprikkers en een likje pindasaus bijvoorbeeld.


Waar serveer je deze indonesische gehaktballetjes bij?
Naast dat je de Indonesische gehaktballetjes uit het vuistje kunt eten tijdens een borrel, doen ze het ook erg goed gecombineerd bij deze gerechten:
- Indonesische Nasi Goreng (rijst)
- Buncis Lodeh met rijst (Snijbonen in kokosmelk)
- Indonesische Bami Goreng (noedels)
- Op een ‘tosti Gado Gado’
- voor bij de Sinterklaas Borrel met bijvoorbeeld deze ‘Sint Sateh’
Zo zie je maar: deze indische balletjes zijn lekker bij heel veel gerechten. Geniet er van dus!
Indonesische gehaktballetjes met pindasaus
Als mijn kinderen vragen om gehaktballetjes voor bij de borrelhapjes, dan weet ik direct dat ze deze Indonesische gehaktballetjes bedoelen. Dit zijn heerlijke zachte balletjes met gember, ketjap, kokos en sambal! Niet zozeer pittig of zo, maar wel altijd erg smaakvol. Ook lekker met nasi of bami!
- Prep Time: 20 min.
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 35 minuten
- Yield: 3–4 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Indonesische keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm verse gember
- 450 gr half-om-half gehakt
- 1 ei
- 1 tl sambal oelek
- 2 el zoete ketjap manis
- 3 el seroendeng (pinda/kokosmix)
- Paar takjes verse koriander
- Peper & zout
- olijfolie en/of boter, voor het bakken
- Pindasaus, voor er overheen
Extra:
- keukenmachine (foodprocessor) of een hakmolentje
- grote koekenpan of braadpan
- steelpannetje
- garde
Instructions
- Pel de sjalotjes en snijd doormidden. Pel de knoflook en snijd de schil van de gember. Stop de sjalotjes, knoflook en gember in de keukenmachine en maal heel fijn.
- Stop het half-om-half gehakt in een mengkom en voeg het sjalot-knoflook-gember mengsel toe. Stop hier het ei, sambal, ketjap en seroendeng bij. Ris de koriander blaadjes van de takjes en voeg toe, samen met een snuf peper en beetje zout. Kneed het geheel goed door en vorm hier circa 20 gehakt balletjes van.
- Verhit een beetje olijfolie en/of boter in de koekenpan en bak hierin de balletjes rondom bruin. Blijf regelmatig draaien en schud de pan af en toe even door (pas op bakvet). Tussentijds kun je de koekenpan afdekken met een grote deksel, om goed door te laten garen. Na ongeveer 15 minuutjes bakken, zijn de Indonesische gehaktballetjes gaar. Zet het vuur uit en laat de deksel op de pan.
- De laatste stap is het bereiden van de pindasaus: Stop alle ingrediënten in de steelpan en breng al roerende aan de kook op middelhoog vuur. Voeg eventueel een extra beetje kokosmelk of water toe om de pindasaus dunner te maken.
- Je kunt de pindasaus apart serveren, maar je kunt ook de warme Indonesische gehaktballetjes toevoegen aan de saus en zo serveren. Net wat jij lekker vindt!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf pindasaus maken van pindakaas en kokosmelk, voor je lekkerste Indische recepten bijvoor beeld.

Geef een reactie