Wat een prachtige zomerse week hebben we voor de boeg! De aarbeien waren tevens in de aanbieding, dus besloot ik om een heerlijke, zomerse panna cotta met aardbeien en basilicum te maken. Dat is een heerlijk Italiaanse dessert van gekookte room met aardbei.
Zelf Panna Cotta met aardbeien maken
Deze Italiaanse roompudding is een klassieker! En de combinatie van zoete aardbeien met een vleugje basilicum is hemels. Deze panna cotta met aardbeien kun je heel eenvoudig voorbereiden, want na het koken, dient de pudding namelijk op te stijven in de koelkast. Panna cotta betekent ook letterlijk: gekookte room. En het is de ideale afsluiter na een kruidige maaltijd.
Dus mocht je vanavond de barbecue aansteken, dan kun je na afloop lekker even nagenieten met deze tongstrelende panna cotta met aardbeien en basilicum. Hij smelt op je tong namelijk! Ben je grote fan van deze panna cotta met aardbeien? Proef dan ook eens onze panna cotta met perziken en amandel. En waarschijnlijk ben je ook bekend met de Franse of Belgische variant met gekarameliseerde toplaag van suiker, namelijk de Crème brûlée? En wist je dat ze in Zuid-Amerika ook dol zijn op een romige pudding maar dan van gekookte melk in plaats van slagroom, zoals deze Mexicaanse Flan?
Panna Cotta met Aardbeien en Basilicum recept
- Cook Time: 25 minutes
- Total Time: 4 hours 25 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Dessert
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
Ingrediënten panna cotta:
- 5 blaadjes gelatine,
- 600 ml slagroom,
- 60 gram suiker,
- 1 vanille peul.
Ingrediënten fruit laag:
- 300 gram aardbeien,
- 4 eetlepels water,
- 2 eetlepels sap van citroen,
- 3 eetlepels (bruine) suiker,
- 10 blaadjes basilicum, fijngehakt,
- garnering: wat extra aardbeien + basilicum
Extra:
- 2 kleine kookpannetjes,
- vergiet,
- staafmixer of blender,
- 4 kleine glazen.
Instructions
- Week de blaadjes gelatine, in een kom met koud water, gedurende 10 minuten.
- Ondertussen stop je de slagroom en het suiker in een klein pannetje. Snijd de vanille peul doormidden, schraap deze uit en stop het merg+peul in de pan. Roer door en breng zachtjes aan de kook gedurende 10 minuten.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en los deze alroerende op in het slagroommengsel. Giet vervolgens in 4 glazen en stop de panna cotta in de koelkast om op te stijven, voor minstens 4 uur.
- Vervolgens ga je het fruit bereiden: Was de aardbeien, verwijder de kroon en snijd doormidden. op in een pannetje met de suiker, water en citroensap. Breng aan de kook en laat op een laag vuurtje doorkoken gedurende 15 minuten. Wel af en toe blijven roeren. Voeg in de laatste minuut de basilicum toe. Pureer vervolgens het fruitmengsel en zet apart om af te koelen.
- Voor het serveren roer je het fruitmengsel even goed door en verdeel over de 4 glazen met panna cotta. Serveer de panna cotta met aardbeien en eventueel een blaadje basilicum.
Eet smakelijk!
Groetjes Betty
Charlotte
Dat ziet er verrukkelijk uit!
Jonna@Burgertrutjes
Goddelijk recept! Komt zeker op mijn wishlist.
Betina Oostveen
Thanks Jonna!
Ben benieuwd hoe je hem vindt!
Barend
Heerlijk recept! Kan je het ook langer van tevoren voorbereiden, bijv de dag van tevoren? Dat is vast handig met de feestdagen. Hoe lang blijft de pannacotta goed bij opstijven in de koelkast?
Betina Oostveen
Hallo Barend,
je kunt de panna cotta gerust een dag van tevoren bereiden. Heb ik ook wel eens gedaan namelijk 🙂
Johan
Is er een vegetarisch alternatief voor de gelatine?
Betina Oostveen
Hi Johan, je kunt agar agar poeder gebruiken.
Een gram agar agar vervangt ongeveer drie gram gelatine, ofwel 2 blaadjes.