Wij kunnen natuurlijk geen Thaise maand houden op de blog, zonder het recept voor Thaise kokos soep met kip te posten. De Tom Kha Kai is inmiddels wereld beroemd en is wat mij betreft ook Thailand op 1 bord.
Alle typische smaakmakers uit de Thaise keuken komen voor in Tom Kha Kai en het is dan ook een gerecht dat je minstens 1x in je leven gegeten moet hebben. Wedden dat je er net zo verliefd op wordt als ik?
Taalcursus Thais
Even een kleine taalcursurs Thais: Tom = Soep, Kha = Galanga en Kai = Kip. Tom Kha Kai is dus de welbekende Thaise kokos soep met kip en galanga wortel. Omdat deze laatste niet standaard hier in de schappen ligt, wordt galanga ook wel vervangen door gemberwortel. In Thailand kom je deze soep ook vaak op de menukaarten tegen als: Thom Ga Gai, Tom Ka Kai, Tom Kaa Gai of ต้มข่าไก่ . Het hangt er maar net van af in welk stukje van Thailand je je bevind. Met de kokos soep als basis, kun je ook stukjes varkensvlees (= Moo/Mooh) of garnalen (= Kung/Koong) toevoegen. Varieer er dus gerust op los en gebruik onderstaand recept als basis voor je Tom Ka soepen.
Thaise kokos soep met kip
Deze Thaise kokos soep met kip is een beetje van alle markten thuis. Licht zurig, een beetje zoet, maar ook zout en romig. Alle smaken komen samen = umami. Maar omdat smaak persoonlijk is, geef ik je nog wat extra tips. Vind je de soep te zurig? Voeg dan een beetje extra suiker toe. Vind je hem te pittig? Voeg dan wat extra kokosmelk toe. En vind je hem niet zout genoeg, voeg dan een extra scheutje vissaus (Nam Pla) toe. Balanceer en proef regelmatig in ieder geval. Voor de fans van de Thaise keuken vind je hier overigens een compleet weekmenu met Thaise recepten terug! En als je, net als ik, fan bent van Aziatische soepen dan kan ik je deze Chinese Ramen bowl met kip ook zeker aanbevelen!
Recept: Tom Kha Kai (Thaise Kokos soep met kip)
Dit is denk ik wel de meest bekende soep uit Thailand, voor ons westerse mensen. De combinatie van gepocheerde kipfilet in een pittige soep met laos wortel en kokos uit thailand is er eentje die je zeker eens geproefd moet hebben!
- Total Time: 25 minuten
- Yield: 2–4 personen 1x
- Category: Soepen
- Cuisine: Thaise keuken
Ingredients
- 1 blik kokosmelk (400 ml),
- 1 liter kippenbouillon
- 1 stengel citroengras
- 1 rode peper
- duimpje galangawortel (Laos) *
- 5 blaadjes limoenblad
- 300 gram kipfilet
- 2 bosuien
- 150 gram paddenstoelen (Shiitake/Oesterzwam /Champignons)
- 50 gram rijstnoedels
- 2–3 el. vissaus (Nam Pla)
- 2 el. limoen sap
- 1 el. bruine suiker
- verse koriander
* TIP: kun je geen galanga verkrijgen? Gebruik dan gemberwortel.
Extra:
- soeppan,
- optioneel: extra pannetje voor koken/weken van de noedels.
Instructions
- Giet de kokosmelk en de kippenbouillon in de soeppan. Snijd de citroengras stengel in 2-3 stukken. Was de rode peper, verwijder de steel, eventueel de zaadjes en snijd in ringen. Snijd de galangawortel in 5 dunnen plakjes van max 5 mm. Stop de citroengras, rode peper, galanga wortel en limoenblad bij de kokosmelk in de pan en breng het geheel aan de kook. Draai daarna het vuur naar middelmatig.
- Ondertussen maak je de kipfilet schoon en snijd in dunne plakken en stukken. Voeg toe aan de Tom Ka soep en laat garen gedurende 3-5 minuten. Het beste is om dit zonder deksel op de pan te doen, zodat de kokosmelk niet overkookt.
- Maak intussen de bosuien schoon: verwijder het buitenste blad en snijd in ringen. Boen de paddenstoelen schoon en snijd in parten. Voeg ook toe aan de soep en laat mee garen gedurende 3-5 minuten. Je wilt dat je groente zacht gekookt zijn, maar nog wel een beetje bite hebben.
- Kook in een apart pannetje de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing. Dit heeft meestal maar zeer kort nodig. Giet de rijstnoedels af onder de koude kraan en verdeel alvast over de soepkommen.
- Draai het vuur van de Tom Kha Kai uit. Verwijder de citroengras stengels en breng de Thaise kokos soep met kip op smaak met de vissaus, limoensap, bruine suiker en wat fijn gehakte koriander. Serveer de Tom Kha Kai uit in ruime soepkommen.
Eet smakelijk!
Notes
PS. Ben je fan van pittige Thaise soepen? probeer dan ook deze heldere soepvariant, zonder kokosmelk, genaamd ‘Tom Yum’!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Tom ka kai soep wilt gaan maken!