• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)

Heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)

10 mei 2016 Door Betina Oostveen 8 Reacties

Omdat het de afgelopen week lekker warm is geweest, is het wel de bedoeling om je vochtniveau’s op peil te blijven houden. En hoe beter dan met een heldere pikante soep uit Thailand.

Heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)

Tom Yum is de naam van deze heldere groentesoep en ik voeg nog wat stukjes kipfilet toe voor een lekkere vulling. Maar je kunt bijvoorbeeld ook garnalen gebruiken.

Met het warme weer doe je er goed aan om regelmatig verkoeling te zoeken. Ga dus niet de hele dag in de volle zon zitten en zorg dat je genoeg water drinkt. Met dit warme weer zweet je natuurlijk een stuk sneller en dat komt je vochthuishouding niet ten goed. Een soep is niet alleen makkelijk en snel te bereiden, maar het is ook de ideale manier om extra vocht en een flinke portie groente binnen te krijgen.  Daarnaast bevatten bouillonblokje ook zout, wat er voor zorgt dat je lichaam niet zo snel al het vocht afvoert, maar ook wat vasthoud. Het enige nadeel van zo’n kant-en-klaar bouillonblokje is dat deze veelal teveel zout bevatten.

Heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)

Bij het bereiden van deze heldere pikante soep uit Thailand gebruik ik daarom ook 2x zoveel water. In Thailand vond ik de smaak van deze soep namelijk zowieso intens en pittig, dat ik besloten heb het recept iets milder te maken. Neem niet weg dat je nog steeds een smaakvolle en pikante soep van me krijgt hoor! Maar voeg eventueel een extra Tom Yum bouillonblokje en/of rode peper toe als je dit lekker vindt of het gewend bent om zo pittig te eten.

Tom Yum soep

Tom Yum is een heldere, pikante maar ook zurige soep, die veel in Thailand wordt gegeten. Bij de Toko vind je hier een speciaal bouillonblokje voor: de Thaise variant van Knorr namelijk. Ja serieus, die wordt daar ook gewoon gebruikt en je herkent het pakje ook direct, maar dan met (voor mij) onleesbare Thaise tekens. Dit Tom Yum boullionblokje is de basis voor deze heldere pikante groentesoep en je voegt natuurlijk zoveel mogelijk ingredienten toe die jij lekker vind. Allereerst lekker veel groente, want dat geeft zoveel smaak en is gezond. Maar je voegt ook bijvoorbeeld gesneden kip toe aan de soep (Tom Yum Gai), of garnalen (Tom Yum Goong). Dit zijn slechts 2 varianten die wij in Thailand hebben gegeten, maar ik heb mij laten vertellen dat er nog meer mogelijkheden zijn.

 

Print

Recept: heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)

Heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)
Print Recipe
  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Thaise keuken

Ingredients

Scale
  • 2 liter water,
  • 2 Thaise Knorr bouillonblokjes voor Tom Yum,
  • 2 grote uien,
  • 1 rode paprika,
  • 1 groene paprika,
  • 1 spaanse peper,
  • 100 gram baby mais,
  • 100 gram shitake en/of kastanje champignons,
  • 300 gram kipfilet,
  • 1 eetlepel fijngehakte gember,
  • 1 theelepel bruine suiker,
  • Sap van 1 limoen,
  • 1 eetlepel vissaus (Nam Pla)
  • verse koriander.

EXTRA:

  • Ruime soeppan of wok.

Instructions

  1. Giet het water en de bouillonblokjes in de soeppan en breng aan de kook. Ondertussen ga je de groente snijden:Heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)
  2. Pel de uien en snijd in parten. Was de paprika’s, verwijder de steel en zaadlijst en snijd in grove stukken. Was de peper, verwijder de steel en snijd in ringen. Was de baby-mais grondig en snijd in drieen. Boen de shitake en/of kastanje champignons schoon en snijd in parten. Voeg de groente bij de Tom Yum bouillon en breng aan de kook. Draai vervolgens het vuur naar middelmatige temperatuur en laat gedurende 10 minuten doorkoken, met de deksel op de pan.
  3. Snijd de kipfilet in grove stukken en voeg toe aan de pan, samen met de fijngehakte gember en de suiker. Laat deze 5-8 minuten meekoken in de heldere pikante soep. De kip wordt als het ware gepocheerd en behoud een malse bite.
  4. Tot slot breng je de soep op smaak met het limoensap, de vissaus en wat verse koriander.  Schep de heldere pikante soep uit Thailand in een kommetje en serveer direct.

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

 

Eet smakelijk,

Groetjes, Betty

 

Heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)

Category: Soep Recepten Tags: champignons, gember, Kip, Knorr, koriander, limoen, mais, Paprika, shitake, Thaise Keuken, uien, vissaus

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Vers van de Pers / 2016 Voorjaar
Volgend bericht: Thaise Smoothie met mango en banaan »

Lees Interacties

Reacties

  1. Sandra

    10 mei 2016 om 7:36 am

    Lijkt me een heerlijk soepje Betty 🙂 Sowieso gek op de Thaise keuken, heerlijk!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      10 mei 2016 om 7:43 pm

      Het is echt een aanrader Sandra, met een lichte pit hoor! Hoort ook wel een beetje bij dit weer he 🙂

      Beantwoorden
  2. JaimysKitchen

    10 mei 2016 om 9:08 pm

    Jammie!
    Deze heb ik echt wel bizar pittig gehad in Thailand. Té is niet goed haha!

    Beantwoorden
  3. Marlies

    11 mei 2016 om 3:35 pm

    Heerlijk! Ik at ook geregeld soep toen ik in Azië was, prima manier om meer vocht binnen te krijgen.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      11 mei 2016 om 4:12 pm

      Jazeker, en het is ook nog eens gezond en erg lekker!

      Beantwoorden
  4. Treeske Soentken

    12 mei 2016 om 2:23 am

    Een heerlijk recept

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      13 mei 2016 om 9:06 am

      Dank je wel!

      Beantwoorden
  5. Linde

    26 maart 2021 om 3:55 pm

    Ik wil deze soep graag eens maken, maar mijn toko had die bouillonblokjes niet! Ze gaven me een potje pasta mee in plaats daarvan, dat zou ik ook kunnen gebruiken. Klopt dat? En hoeveel van de pasta raad je me aan te gebruiken?

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in