• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)

Heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)

10 mei 2016 Door Betina Oostveen 8 Reacties

Omdat het de afgelopen week lekker warm is geweest, is het wel de bedoeling om je vochtniveau’s op peil te blijven houden. En hoe beter dan met een heldere pikante soep uit Thailand.

Heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)

Tom Yum is de naam van deze heldere groentesoep en ik voeg nog wat stukjes kipfilet toe voor een lekkere vulling. Maar je kunt bijvoorbeeld ook garnalen gebruiken.

Met het warme weer doe je er goed aan om regelmatig verkoeling te zoeken. Ga dus niet de hele dag in de volle zon zitten en zorg dat je genoeg water drinkt. Met dit warme weer zweet je natuurlijk een stuk sneller en dat komt je vochthuishouding niet ten goed. Een soep is niet alleen makkelijk en snel te bereiden, maar het is ook de ideale manier om extra vocht en een flinke portie groente binnen te krijgen.  Daarnaast bevatten bouillonblokje ook zout, wat er voor zorgt dat je lichaam niet zo snel al het vocht afvoert, maar ook wat vasthoud. Het enige nadeel van zo’n kant-en-klaar bouillonblokje is dat deze veelal teveel zout bevatten.

Heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)

Bij het bereiden van deze heldere pikante soep uit Thailand gebruik ik daarom ook 2x zoveel water. In Thailand vond ik de smaak van deze soep namelijk zowieso intens en pittig, dat ik besloten heb het recept iets milder te maken. Neem niet weg dat je nog steeds een smaakvolle en pikante soep van me krijgt hoor! Maar voeg eventueel een extra Tom Yum bouillonblokje en/of rode peper toe als je dit lekker vindt of het gewend bent om zo pittig te eten.

Tom Yum soep

Tom Yum is een heldere, pikante maar ook zurige soep, die veel in Thailand wordt gegeten. Bij de Toko vind je hier een speciaal bouillonblokje voor: de Thaise variant van Knorr namelijk. Ja serieus, die wordt daar ook gewoon gebruikt en je herkent het pakje ook direct, maar dan met (voor mij) onleesbare Thaise tekens. Dit Tom Yum boullionblokje is de basis voor deze heldere pikante groentesoep en je voegt natuurlijk zoveel mogelijk ingredienten toe die jij lekker vind. Allereerst lekker veel groente, want dat geeft zoveel smaak en is gezond. Maar je voegt ook bijvoorbeeld gesneden kip toe aan de soep (Tom Yum Gai), of garnalen (Tom Yum Goong). Dit zijn slechts 2 varianten die wij in Thailand hebben gegeten, maar ik heb mij laten vertellen dat er nog meer mogelijkheden zijn.

 

Print

Recept: heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)

Heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)
Print Recipe
  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Thaise keuken

Ingredients

Scale
  • 2 liter water,
  • 2 Thaise Knorr bouillonblokjes voor Tom Yum,
  • 2 grote uien,
  • 1 rode paprika,
  • 1 groene paprika,
  • 1 spaanse peper,
  • 100 gram baby mais,
  • 100 gram shitake en/of kastanje champignons,
  • 300 gram kipfilet,
  • 1 eetlepel fijngehakte gember,
  • 1 theelepel bruine suiker,
  • Sap van 1 limoen,
  • 1 eetlepel vissaus (Nam Pla)
  • verse koriander.

EXTRA:

  • Ruime soeppan of wok.

Instructions

  1. Giet het water en de bouillonblokjes in de soeppan en breng aan de kook. Ondertussen ga je de groente snijden:Heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)
  2. Pel de uien en snijd in parten. Was de paprika’s, verwijder de steel en zaadlijst en snijd in grove stukken. Was de peper, verwijder de steel en snijd in ringen. Was de baby-mais grondig en snijd in drieen. Boen de shitake en/of kastanje champignons schoon en snijd in parten. Voeg de groente bij de Tom Yum bouillon en breng aan de kook. Draai vervolgens het vuur naar middelmatige temperatuur en laat gedurende 10 minuten doorkoken, met de deksel op de pan.
  3. Snijd de kipfilet in grove stukken en voeg toe aan de pan, samen met de fijngehakte gember en de suiker. Laat deze 5-8 minuten meekoken in de heldere pikante soep. De kip wordt als het ware gepocheerd en behoud een malse bite.
  4. Tot slot breng je de soep op smaak met het limoensap, de vissaus en wat verse koriander.  Schep de heldere pikante soep uit Thailand in een kommetje en serveer direct.

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

 

Eet smakelijk,

Groetjes, Betty

 

Heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)

Category: Soep Recepten Tags: champignons, gember, Kip, Knorr, koriander, limoen, mais, Paprika, shitake, Thaise Keuken, uien, vissaus

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Vers van de Pers / 2016 Voorjaar
Volgend bericht: Thaise Smoothie met mango en banaan »

Lees Interacties

Reacties

  1. Sandra

    10 mei 2016 om 7:36 am

    Lijkt me een heerlijk soepje Betty 🙂 Sowieso gek op de Thaise keuken, heerlijk!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      10 mei 2016 om 7:43 pm

      Het is echt een aanrader Sandra, met een lichte pit hoor! Hoort ook wel een beetje bij dit weer he 🙂

      Beantwoorden
  2. JaimysKitchen

    10 mei 2016 om 9:08 pm

    Jammie!
    Deze heb ik echt wel bizar pittig gehad in Thailand. Té is niet goed haha!

    Beantwoorden
  3. Marlies

    11 mei 2016 om 3:35 pm

    Heerlijk! Ik at ook geregeld soep toen ik in Azië was, prima manier om meer vocht binnen te krijgen.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      11 mei 2016 om 4:12 pm

      Jazeker, en het is ook nog eens gezond en erg lekker!

      Beantwoorden
  4. Treeske Soentken

    12 mei 2016 om 2:23 am

    Een heerlijk recept

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      13 mei 2016 om 9:06 am

      Dank je wel!

      Beantwoorden
  5. Linde

    26 maart 2021 om 3:55 pm

    Ik wil deze soep graag eens maken, maar mijn toko had die bouillonblokjes niet! Ze gaven me een potje pasta mee in plaats daarvan, dat zou ik ook kunnen gebruiken. Klopt dat? En hoeveel van de pasta raad je me aan te gebruiken?

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • 15x Oranje recepten voor Koningsdag
  • 5x alcoholvrije gin tonic maken © bettyskitchen.nl 8x Alcoholvrije gin tonic
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag
  • recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl Caribische viscurry
  • recept pappardelle pasta met stoofvlees © bettyskitchen.nl Pappardelle pasta met stoofvlees
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept indiase tandoori lamspiezen van de barbecue © bettyskitchen.nl

Tandoori Lamspiezen van de bbq

recept zoet maisbrood met ananas © bettyskitchen.nl

Zoet Maisbrood met Ananas

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept indiase aardappel curry met doperwten aloo mutter © bettyskitchen.nl

Indiase aardappels met doperwten (aloo mutter)

recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl

Caribische viscurry

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in