Print

Recept: Tom Kha Kai (Thaise Kokos soep met kip)

Dit is denk ik wel de meest bekende soep uit Thailand, voor ons westerse mensen. De combinatie van gepocheerde kipfilet in een pittige soep met laos wortel en kokos uit thailand is er eentje die je zeker eens geproefd moet hebben!

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 2-4 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Thaise keuken

Ingredients

Scale
  • 1 blik kokosmelk (400 ml),
  • 1 liter kippenbouillon,
  • 1 stengel citroengras,
  • 1 rode peper,
  • duimpje galangawortel (Laos) *,
  • 5 blaadjes limoenblad,
  • 300 gram kipfilet,
  • 2 bosuien,
  • 150 gram paddestoelen (Shiitake/Oesterzwam /Champignons),
  • optioneel: 50 gram rijstnoedels,
  • 23 eetlepels vissaus (Nam Pla),
  • 2 eetlepels sap van een limoen,
  • 1 eetlepel bruine suiker,
  • verse koriander.

* TIP: kun je geen galanga verkrijgen? Gebruik dan gemberwortel.

Extra:

  • soeppan,
  • optioneel: extra pannetje voor koken/weken van de noedels.

Instructions

  1. Giet de kokosmelk en de kippenbouillon in de soeppan. Snijd de citroengras stengel in 2-3 stukken. Was de rode peper, verwijder de steel, eventueel de zaadjes en snijd in ringen.Snijd de galangawortel in 5 dunnen plakjes van max 0.5 cm. Stop de citroengras, rode peper, galanga wortel en limoenblad bij de kokosmelk en breng aan de kook. Draai daarna het vuur naar middelhoog.
  2. Ondertussen maak je de kipfilet schoon en snijd in dunne plakken en stukken. Voeg toe aan de Tom Ka soep en laat garen gedurende 3-5 minuten. Het beste is om dit zonder deksel op de pan te doen, zodat de kokosmelk niet overkookt.
  3. Maak intussen de bosuien schoon: verwijder het buitenste blad en snijd in ringen. Boen de paddestoelen schoon en snijd in parten. Voeg ook toe aan de soeppan en laat mee garen gedurende 3-5 minuten. Je wilt dat je groente zacht gekookt zijn, maar nog wel een beetje bite hebben.
  4. Voor een complete maaltijdsoep en dus extra vulling, kun je wat rijstnoedels koken of weken. Dit heeft meestal maar zeer kort nodig en check de verpakking voor de juiste bereiding. Giet af onder de koude kraan en verdeel alvast over de soepkommen.
  5. Draai het vuur uit. Verwijder de citroengras stengels en breng de Thaise kokos soep met kip op smaak met de vissaus, limoensap, bruine suiker en wat fijn gehakte koriander. Serveer de Tom Kha Kai uit in ruime soepkommen.Eet smakelijk,

    Groetjes, Betty

 

Notes

PS. Ben je fan van pittige Thaise soepen? probeer dan ook deze heldere soepvariant, zonder kokosmelk, genaamd ‘Tom Yum’!

Keywords: soep, thais, kip, kokosmelk, gember, laos, peper, noedels