Hou jij van lekkere pittige gerechten? En krijg je nooit genoeg van rode pepers, sambal etc.? Dan moet je absoluut eens zelf chili olie maken. Deze smaakmaker past namelijk bij heel veel gerechten en is ideaal voor in je voorraadkast. Een lepeltje hier en daar doet wonderen voor je recepten en het is ook heel eenvoudig om zelf te maken.
Hoe kun je zelf chili olie maken?
Zelf chili olie maken is heel eenvoudig! Ik maak deze met behulp van gedroogde chili peper vlokken (‘crushed chili’s’). Deze kun je tegenwoordig bijna overal wel kopen, bijvoorbeeld bij je supermarkt, maar ook bij de Toko of een (Mediterraanse) delicatessenzaak. Het zijn letterlijk chilipepers (rode peper) die gedroogd wordt en vervolgens grof verkruimeld tot pepervlokken. Deze overgiet je met warme olie – het liefst eentje die je van tevoren infuseert met bijvoorbeeld knoflook en kruiden of specerijen voor extra smaken.
Waar gebruik je Chili Olie bij?
Chili Olie is niet zozeer een olie om in te bakken of wokken, want het langdurig verhitten dat namelijk een deel van de smaak teniet. Maar in veel Aziatische landen staat het dikwijls op tafel als dressing, zodat je het over je gerecht heen kunt lepelen naar wens. Waar men in Indonesie bijvoorbeeld Sambal bij de maaltijd geeft, heb je in China bijvoorbeeld juist pittige chili olie als smaakmaker. Denk dan bijvoorbeeld voor over je nasi goreng, maar ook over je Chinese noodle soep. Het is bijvoorbeeld ook onmisbaar als smaakmaker in dit recept voor Dan Dan Mein noodles (ook wel Tantanmen). Onderstaand recept voor chili olie heeft dan ook een beetje een ‘Aziatisch Tintje’, maar de peperolie is ook goed te maken met bijvoorbeeld tuinkruiden (rozemarijn, tijm, basilicum) in plaats van de specerijen. Zo is het namelijk heel goed te gebruiken in Mediterrane salades, sauzen of zelfs voor over de pizza!
Recept: Zelf Chili Olie maken
Zelf Chili olie maken is heel eenvoudig. Met dit recept maak je een soort Chinese peperolie voor over je gerechten! Maar je kunt ook Italiaanse tuinkruiden toevoegen in plaats van de specerijen voor een Mediterraanse rode peperolie.
- Prep Time: 5 min. + koelen
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 2 uren
- Yield: 1 pot van 500 ml 1x
- Category: dressing
- Cuisine: Chinese keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 500 ml (zonnebloem) olie
- 1 kaneelstokje
- 2–3 steranijs
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 2 cm gember, geschild en in plakken
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl (Szechuan) peper korrels
- snufje zout
- 100 gram gedroogde chilipepers (Crushed Chilies), bijv. potje Verstegen
Extra:
- Kookpannetje
- RVS trechter
- RVS zeef
- Weckpot 500 ml.
Instructions
- Steriliseer als eerste de weckpot en zijn deksel: breng een pan met water aan de kook en kook hierin de pot en deksel gedurende 10 minuten. Laat daarna aan de lucht drogen.
- De eerste stap in het maken chili olie is de olie te infuseren met smaakmakers. Schenk hiervoor de olie in een kookpannetje en voeg kaneelstokje, steranijs, knoflook, gember, laurier en (Szechuan) peperkorrels toe. Roer goed door en zet op medium vuur tot je ziet dat de olie zeer licht begint te bubbelen (zie foto).
- Verlaag eventueel het vuur want je wilt echt een zeer lichte bubbel houden omdat anders de ingredienten verbranden. Laat de olie zo 30 minuten verwarmen en trekken. Zet daarna het vuur uit en wacht 5 minuten.
- Stop de chili pepers en snufje zout in de steriele weckpot en plaats een trechter. Hang er een zeef boven en giet hier voorzichtig de warme olie doorheen, door de trechter en bovenop de chili pepers. Het zal door de warmte een beetje gaan sissen en opborrelen. De specerijen etc heb je niet meer nodig.
- Laat de olie volledig afkoelen en draai daarna de deksel van de weckpot er op. Plaats de chili olie in een donkere voorraadkast of keukenkastje. Het is meteen klaar voor gebruik. Hoe langer je hem bewaart hoe intenser de smaak wordt. Roer altijd even goed door met een schone lepel voordat je er chili olie uit lepelt voor over je gerecht.
Eet smakelijk!
Notes
Wil je liever een ‘gefilterde olie’ zonder stukjes chilipeper? Laat na stap 4 de olie iets afkoelen en draai daarna de weckpot goed dicht. Plaats de pot voor 3 weken op een koele donkere plek en laat de olie ‘trekken. Schenk de olie daarna door een zeefje met papieren koffiefilter om alle chili’s er uit te filteren. Doe dit totaal 2x en verschoon het koffiefilter. Steriliseer een glazen fles met dop van ca. 450 ml. en plaats een trechter in de hals. Schenk hier de chili olie in en bewaar in de voorraadkast bij de andere olieen.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het zelf Chili olie maken.
Ingrid
Prima, maar wat een gedoe allemaal.
Ik neem een fles extra vierge, neem 2 pepertjes, snij die open en stop ze in de pot. Pel 4 of 5 teentjes knoflook… idem in de pot… Dan nog wat gedroogde kruiden, zoals basilicum, tijm oregano, doe de deksel erop, hussebussel een paar keer en klaar!
Als je dit met een maand of 2 leeg hebt, gebeurt er niets mee.. ook niet in de zomer, is mijn ervaring. De fles staat wel donker in de kast, dat is alles.
Heerlijk in de salade of op je bord, om je pizza mee in te dopen (zoals de Italianen en zuidOostenrijkers dat doen).
Betina Oostveen
Dank je wel voor de tips, Ingrid!
alex pouwels
Ik doe nt anders, woon in Malaga en gebruik alleen verse ingredieenten.Ik gebruik wijnflessen de kurken bewaar ik als ze open gaan.En je hebt gelijk makkeleker kan niet.grtz.
Betina Oostveen
Bedankt voor de tip, Alex!
Marlo Njadiemoon
Beste,
Ik heb in het verleden en ook wel gehoord van mijn relatie’s dat je uit peper olie kunt persen.
Weet jij waar je informatie hierover kan inwinnen ?
Trouwens jouw peperolie is ook te gebruiken in Rijst, met groente en een heerlijk gebakken vis.
Marlo