Hebben jullie ooit aardperen geproefd? Ik denk dat deze in de categorie ‘vergeten groentes’ vallen, want ik had ze nog nooit eerder op! Maar inmiddels heb ik er een overheerlijke aardperensoep met truffelolie van gemaakt!
De Foodblog Swap
Het is inmiddels al weer bijna een jaar geleden dat de foodbloggers community begonnnen is met de foodblogswap. Hierbij worden wij foodbloggers ingeloot, om vervolgens een recept van iemand anders zijn of haar blog te koken. We ‘swappen’ dus voor een dagje een recept van een ander. Deze maand kookte ik van de blog: ILikeUrFood.com.
Deze blog wordt gerund door Inge, die een voorliefde heeft om te koken met drank, wijn of likeur. De titel van de blog kan dus ook op twee manieren worden gelezen, en het is dan ook dé foodblog met dubbele tong.. letterlijk.. Elk gerecht bevat dus ook een scheutje likeur, of een glaasje wijn, alles bedoeld om een gerecht meer op smaak te brengen. En met succes, want ik zag heel veel lekkers voorbij komen.
Maak eens een aardperensoep met truffel
Uiteindelijk heb ik gekozen voor een aardperensoep met truffelolie. Simpelweg omdat ik nog nooit van mijn leven een aardpeer heb gegeten, laat staan aangeraakt. En ik vind het wel leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Dit knokkige knolletje is een soort kruising tussen een aardappel en een gemberwortel. Maar met een hele winterse en aardse smaak, die super combineert met paddenstoelen, heb je dan toch wel een uniek product in je hand. Check hier nog meer lekkere winterse soep recepten!
Soep koken van aardpeer
De schil van een aardpeer is heel dun, en deze hoef je dus niet te schillen. Hooguit schoon borstelen onder een lopende kraan is voldoende. En omdat een aardpeer tijdens het koken verkleurd, voeg je een beetje citroen of azijn toe, om deze mooi licht van kleur te houden. Voor de garnering van deze aardperensoep kun je er het beste wat verse (witte) truffel overheen schaven, maar als je hier niet aan kunt komen dan is truffel olie een heel goed alternatief. Mijn flesje komt van de oil&vinegar, maar je zult deze bij meer speciaalzaken of delicatessenwinkels kunnen vinden.
Recept: Aardperensoep met truffelolie
- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Soepen
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 stengel bleekselderij
- scheutje olijfolie
- 450–500 gram aardperen
- 100 ml (droge) witte wijn
- 1 liter groente bouillon
- sap van een ½ citroen
- klontje boter
- 100–125 gram gemengde paddenstoelen
- ¼ gedroogde theelepel tijm
- 125 ml slagroom (of sojaroom)
- peper en zout
- platte peterselie
- truffelolie, naar wens
Instructions
- Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de bleekselderij, verwijder de ‘draden’ en snijd in kleine blokjes. Schenk een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en bleekselderij gedurende 2-3 minuten. Boen ondertussen de aardperen schoon onder een stromende kraan (schillen hoeft niet) en snijd in blokjes. Voeg toe aan de pan en bak gedurende 1 minuut. Blus de groente af met de witte wijn, en zodra deze een beetje verdampt is voeg je de bouillon + citroensap toe. Breng het geheel aan de kook, zet de deksel op de pan, en laat 20 minuten op zacht vuur koken.
- Boen de paddenstoelen schoon en snijd eventueel door de helft of in parten om hapklare stukjes te verkrijgen. Verhit een klontje boter (of olijfolie) in een koekenpan en bak de paddenstoelen romdom bruin. Breng op smaak met zout, peper en de gedroogde tijm.
- Prik in een stukje aardpeer om te kijken of deze gaar is. Pureer de soep met een staafmixer (of in de blender), en roer daarna de slagroom er doorheen. Laat nog 1-2 minuten doorkoken en breng de aardperensoep op smaak met zout, peper.
- Schenk de aardperensoep in diepe borden of kommen, en serveer met de gebakken paddenstoelen. Garneer de aardperensoep met truffelolie en wat fijngehakte peterselie.
Eet Smakelijk!
Groetjes, Betty
Inge
Hoi Betty, prachtige foto’s heb je gemaakt zeg! Dank voor je mooie remake en hopelijk mag ik ook een keer voor de foodblogswap een gerecht van jouw blog koken.
Betina Oostveen
Dank je wel Inge, en jij bedankt voor het heerlijke recept. Enne, ik heb alweer iets anders lekkers op jouw blog gespot, die wil ook eens binnenkort gaan maken. Genoeg inspiratie weer dus met de foodblogswap 🙂
Groetjes,Betty
Myriam
Ik probeer de aardperensoep met truffelolie vanavond op mijn kerstmenu. Ben benieuwd 🙂
Betina Oostveen
Leuk! ik hoop dat deze in de smaak is gevallen?
Groetjes, Betty
Bart
Hallo Betty,
Is het ook mogelijk om de slagroom te vervangen door een roux?
Groetjes,
Bart
Betina Oostveen
Uiteraard is dat ook mogelijk. Ik ga er even van uit dat u weet hoe u deze dan dient te bereiden.
De textuur van de soep zal met een roux echter wel anders worden, maar probeer het gerust uit.
Groeten, Betty
Bart
Dankjewel voor je reactie.
Ja, alleen vraag ik me nog wel af op welk moment ik dan de roux moet mengen met de rest. Doe ik dat op hetzelfde moment als dat ik de slagroom eigenlijk toe zou voegen?
Alvast heel erg bedankt voor je reactie!
Groetjes,
Bart
Betina Oostveen
Hi Bart,
een roux gaat altijd als eerste in de pan, en na het bakken giet je er pas de vloeistof (=soep) bij.
Let op! Bij een warme roux gaat koude vloeistof, en bij een afgekoelde roux gaat hete vloeistof.
Succes!
Groetjes, Betty