• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Vietnamese Dipsaus (Nuoc Cham)

Vietnamese Dipsaus (Nuoc Cham)

19 oktober 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Vind jij de streetfood gerechten uit de Vietnamese keuken ook zo heerlijk? Of je nu gaat voor gefrituurde Spring Rolls of de Summer Rolls rijstspecialiteit, deze Vietnamese dipsaus voor o.a. loempia’s – genaamd Nuoc Cham – mag dan zeker niet ontbreken!

De Vietnamese dipsaus voor loempia’s

Als je ooit Vietnamese takeaway hebt besteld dan zaten er hier ongetwijfeld spring rolls of summers rolls bij. Deze loempia’s zijn heerlijk om te dippen in deze Nuoc Cham saus. Het is de bekende dipsaus op basis van vissaus maar met een lekkere zoetzure twist! Je voegt er traditioneel knoflook en rode peper aan toe evenals reepjes wortel. Je herkent deze saus om zijn heldere consistentie maar dus met zichtbare witte, rode en oranje stukjes er in. Ga je overigens meerdere Aziatische hapjes of snacks op tafel zetten? Check dan zeker even deze 4x Aziatische dipsaus recepten op een rijtje.

recept nuoc cham vietnamese dipsaus loempia's © bettyskitchen.nl
recept nuoc cham vietnamese dipsaus loempia's © bettyskitchen.nl

Verschil springrolls vs summerrolls

Weet jij overigens het verschil tussen spring rolls en summer rolls? Spring rolls duiden het begin van de lente aan, bevatten een soort filodeeg jasje en worden gefrituurd in olie. Bij ons zijn deze beter bekend als Vietnamese loempia’s, maar tijdens het Chinese Nieuwjaarsfeest hebben ze tevens een hele belangrijke symboliek tijdens het eten ervan. De Summer rolls zijn een lichte zomerse variant van in water geweekte witte rijstvelletjes, gevuld met (vaak rauwe) julienne gesneden groenten en eventueel een proteine bron, zoals kip, eend, tofu etc. Je weet wel, die ‘doorzichtige’ en ‘plakkerige’ loempia’s met felle kleurtjes als vulling. Beiden varianten zijn gruwelijk lekker om te dippen in deze Vietnamese dipsaus, beter bekend als Nuoc Cham dus.


Print

Recept: Vietnamese Dipsaus (Nuoc Cham)

Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is het recept voor die bekende Vietnamese dipsaus voor o.a. loempia’s. De basis voor Nuoc Cham is vissaus maar met een zuurtje van limoen met zoet als tegenhangers. Op smaak gebracht met chilipeper en knoflook en te herkennen aan de stukjes wortel in de saus. Lekker bij zowel de lichte rijstvel loempias als de gefrituurde springrolls!

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 5 minuten
  • Yield: 1 kommetje – ca 200 ml 1x
  • Category: dips, sauzen etc
  • Cuisine: Vietnamese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 4 el water
  • 3 el vissaus
  • 3 el suiker
  • 1 limoen
  • 1 ½ tl rijst azijn
  • 1 tl fijngehakte knoflook
  • 1 tl fijngehakte rode peper
  • 1 tl chili olie (optioneel)*
  • wortel, julienne gesneden

Instructions

  1. Stop het water, vissaus en suiker in een kommetje. Pers de limoen uit en hopelijk heb je dan 2 el limoensap (per limoen). Giet het limoensap erbij in het kommetje, samen met de rijst azijn. Roer het geheel goed door elkaar tot de suiker oplost.
  2. Voeg nu tevens de knoflook, rode peper en eventueel chili olie toe en roer goed door de dipsaus.
  3. Voor het serveren voeg je nog wat julienne reepjes wortel toe en serveer de Nuoc Cham direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

*Geef je Nuoc Cham saus nog meer pit en diepgang door een theelepeltje rode peper olie toe te voegen! Deze kun je heel eenvoudig zelf maken en anders heeft bijv. Lee Kum Kee een heel prettige Chiu Chow Chili-olie in het assortiment zitten. Bewaar in een afgesloten potje in de koelkast na opening.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept nuoc cham vietnamese dipsaus loempia's © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van dit recept voor Vietnamese dipsaus voor loempia’s genaamd Nuoc Cham.

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: Aziatische keuken, chili saus, chilipepers, Chinees Nieuwjaar, knoflook, Lee Kum Kee, limoen, loempia, rijstazijn, streetfood, suiker, Vietnamese keuken, vissaus, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Pompoencake met roomkaas crème
Volgend bericht: Indiase kipspiesjes van de barbecue »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee