Binnenkort is het Valentijnsdag en dan maak je natuurlijk een heel bijzonder dessert voor je geliefde. Met deze stoofpeertjes in prosecco steel jij de show! Maar ook tijdens de kerstdagen zullen deze Stoofpeertjes niet misstaan en is een mooie afwisseling van de klassieker in wijn of bessensap.
Wie is er nou niet dol op prosecco, fruit en chocolade?! De klassieke ‘Belle Helene’ is natuurlijk een van de meest bekende gerechten van peer en chocolade. Maar daarnaast ziet dit bordjes met stoofpeertjes in prosecco er ook nog eens heel feestelijk uit!
Stoofpeertjes zijn natuurlijk onlosmakend verbonden met de winter. De stoofpeertjes in rode wijn of port is vol rond van smaak en staat dikwijls op tafel tijdens kerst of als bijgerecht voor stoofvlees. En daar zijn deze stoofpeertjes in prosecco juist precies een tegenhanger van. Door de peertjes te pocheren in prosecco krijg je een hele lichte smaak en behoud het stoofpeertje ook zijn mooie lichte kleur.
Omdat het zachte fruit van deze stoofpeertjes in prosecco zo goed samengaan met chocolade, krijg je zo een heel luxe dessert door hier wat geraspte chocolade overheen te strooien. Je kunt uiteraard ook zelf een chocoladesaus maken voor over de stoofpeertjes, maar ik vond dit wel een mooi licht alternatief. Check hier overigens nog veel meer lekkere Valentijns recepten of smakelijke Kerstdesserts!
Recept: Stoofpeertjes in Prosecco
Deze stoofpeertjes in prosecco en chocolade zijn een overheerlijk dessert om mee te verrassen! En een mooie afwisseling van de traditionele stoofpeertjes met rode wijn of bessensap!
- Total Time: 1 uur
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Nagerechten
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 4 stoofpeertjes (bijv. Gieser Wildeman),
- 500 ml prosecco (of witte druivensap voor een kids-proof versie),
- 2 eetlepels suiker,
- 1 kaneelstokje,
- 1 vanille peul,
- 50 gram witte en/of pure chocolade.
- optioneel: een beetje abrikozen jam of marmelade voor erbij.
Instructions
- Schil de stoofpeertjes, maar laat het steeltje er aan zitten. De bloemaanzet (aan de onderkant) gelieve horizontaal weg te snijden en dit zorgt er tevens voor dat de stoofpeertjes mooi rechtop blijven staan op je bord.. Was de peertjes en rangschik ze naast elkaar in een (kleine) pan. Schenk hier de prosecco (of witte druivensap), suiker en kaneelstokje bij. Snijd de vanillepeul doormidden, schraap deze uit, en voeg zowel het merg als de peul toe aan de prosecco.
- Breng alles langzaam aan de kook, en stoof de peertjes, met de deksel op de pan, gedurende 45 minuten. Blijf tussentijds controleren of er nog genoeg vocht in de pan zit, en vul dit anders een beetje bij met water.
- Schep de stoofpeertjes voorzichtig uit de pan en zet rechtop op een bordje. Rasp hier vervolgens de chocolade overheen, deze zal een klein beetje smelten op het warme stoofpeertje.
Eet smakelijk !
Groetjes, Betty
Notes
TIP: Je kunt deze stoofpeertjes in prosecco gerust 1 dag vantevoren maken. Bewaar ze dan in de prosecco en afgedekt in de koelkast. Verwarm de stoofpeertjes in prosecco voor het serveren op een laag vuur en maak af met de geraspte chocolade.
Annemarie
Ziet er lekker en leuk uit, ga ik binnenkort als toetje maken!
Is niet moeilijk en makkelijk vooruit te maken. Wat ik fijn vind anders sta ik zo lang in de keuken als we eters hebben uitgenodigd.
iris
Oh ze hebben zo’n lekker stoofpeertje uit rode wijn bij realfoodrestaurant, ik ga dit echt een keertje zelf maken! Hmm 🙂