• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Soto Madura (Indonesische soep met rundvlees)

Soto Madura (Indonesische soep met rundvlees)

12 september 2024 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Nu de dagen weer kouder aan het worden zijn, staan bij ons de maaltijdsoepen weer regelmatig op tafel. Daarmee bedoel ik een lekkere kruidige soep met vlees of kip als vulling, lekker veel groenten bijvoorbeeld rijst of pasta als koolhydraatbron. Deze Indonesische soep met rundvlees genaamd Soto Madura is een heerlijke ontdekking!

Kruidige Soto Madura met rundvlees

Het is geen geheim dat wij dol zijn op de Indische keuken, want mijn schoonfamilie heeft daar zijn roots in. Al jarenlang is de Soto Ajam (Indonesische kippensoep met rijst) mijn go-to gerecht bij griep of in periodes van aansterken. Maar ik zal je eerlijk zeggen dat ik al een poosje een variant met vlees aan het overwegen was. Ik vond een Allerhande terug met daarin een recept voor deze Soto Madura Indonesische soep met rundvlees, wist ik dat ik deze direct wilde maken en uitproberen. Het is zo’n lekkere variatie geworden dat ik het recept dan ook hier met je wil delen!

recept soto madura met rundvlees © bettyskitchen.nl

Indonesische soep met rundvlees, kool en rijst

In Indonesie heb je heel veel verschillende soorten en variaties op soto (soep) maken. Iedereen maakt het net weer even wat anders. De varianten met kip zijn natuurlijk de bekenste, maar deze rundvleessoep afkomstig van het Indonesische eiland Madura (Oost-Java) is ook een welkom alternatief. Wat ik zo leuk vind is dat je simpelweg een soep trekt, maar de tafel vol zet met kleine schaaltjes met rijst, knapperige kool, tomaten, gebakken uitjes en een eigen sambal, zodat iedereen naar wens zijn of haar soep kan aanvullen en op smaak brengen. Ook lekker met rundvlees: maak eens deze Daging Roedjak (uit de slowcooker) en serveer een puntje Kue Lontar (custard taart) als nagerecht.


Print

Recept: Soto Madura (Indonesische soep met rundvlees)

recept soto madura met rundvlees © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Soto is een kruidige Indonesische soep met bijvoorbeeld kip of rundvlees met rijst. Deze Soto Madura is een rundvleessoep afkomstig van het eiland Madura en wordt op smaak gebracht met kurkuma, korianderzaad, maar ook een eigengemaakte sambal van rawit pepers.

  • Author: Recept afgeleid van de Allerhande (Oktober 2023)
  • Prep Time: 90 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 2 uren
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Voor de rundvleessoep:

  • 750 gram Runderriblappen
  • 2 rundvlees bouillonblokjes
  • 1¼ L water (ca 1250 ml)
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 tl. korianderzaad
  • 1 tl. zwarte peperkorrels
  • 8 kemiri noten
  • 1 el. gemalen kurkuma poeder
  • 1 bol knoflook (11 tenen), gepeld
  • 400 gram sjalotten (10 stuks), gepeld
  • 50 gram verse gember, fijngesneden
  • 4 sereh stengels
  • 1 el. kristalsuiker

Voor erbij:

  • 4 el. zonnebloemolie
  • 50 gram rawit pepers
  • ½ tl. zout
  • 1 el. fijne suiker
  • 10 gram selderij, fijngehakt
  • 2 tomaten, in partjes
  • 1 limoen, in partjes
  • 200 gram fijngesneden spitskool
  • 20 gram gebakken uitjes
  • 300 gram pandanrijst, gekookt of gestoomd
  • 2 scharreleieren, gekookt, gehalveerd

Extra:

  • Soeppan met deksel
  • (kleine) koekenpan
  • staafmixer met hakmolen of gebruik een vijzel

Instructions

  1. Doe de runderriblappen, laurierblaadjes, rundvlees bouillonblokjes en het water in een soeppan en breng aan de kook. Laat 1 ½ uur met de deksel op de pan op laag vuur koken. Schep daarna het vlees uit de bouillon en snijd het rundvlees in blokjes van 2×2 cm.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Rooster al roerend het korianderzaad, de peperkorrels en alle kemiri noten gedurende 5 minuten, tot de kemiri noten lichtbruin zijn. Draai het vuur uit. Haal 2 kemirinoten uit de pan en zet apart voor de sambal.
  3. Schep de rest uit de koekenpan en stop in een hakmolen (of vijzel) samen met de kurkuma, 8 tenen knoflook, 8 sjalotten, ¾ van de gember en 2 eetlepels water. Maal tot een gladde boemboe.
  4. Kneus het dikke gedeelte van de serehstengels met het lemmet van een mes en verwijder de buitenste laag. Zet een knoop in elke stengel (dan haal je ze straks makkelijker uit de pan).
  5. Snijd de rest van de sjalotten in kwarten. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de rest van de tenen knoflook met de sjalot in 2-3 min. lichtbruin. Schep uit de pan en zet apart voor de sambal.
  6. Verwarm opnieuw de koekenpan en voeg de boemboe toe. Bak deze gedurende 5-7 min. op middelhoog vuur tot het geurt. Voeg vervolgens de boemboe, citroengras stengels (sereh) en overgebleven gember toe aan de bouillon. Breng aan de kook en kook zonder deksel 40-45 min. op laag vuur. Voeg de laatste 10 min. de blokjes rundvlees toe. Breng het geheel op smaak met vers gemalen peper (en evt. extra zout) + 1 el. suiker.
  7. Tip van Betty: gebruik de kooktijd om verschillende bakjes te maken ‘voor erbij‘. Denk aan de rijst en eieren te koken, limoen en tomaten in partjes te snijden etc. maar ook de sambal.
  8. Kook hiervoor de rawitpepers gedurende 5 min. in een kleine pan met water. Schep uit het water, maar bewaar het water. Doe de pepers met het zout, de apart gehouden kemirienoten, de gebakken knoflook en sjalot en 1 el suiker in de hakmolen van de staafmixer. Maal tot een gladde sambal. Voeg 6-8 eetlepels van het rawit-kookvocht toe als de sambal te dik is.
  9. Tot slot haal je de laurierblaadjes en citroengras knopen uit de soep, deze gebruik je niet meer.
  10. Verdeel de rundvleessoep over 4 kommen of diepe borden. Laat iedereen aan tafel zelf aanvullen met de ingredienten voor erbij en op smaak brengen.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept soto madura met rundvlees © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor Indonesische Soto Madura (met rundvlees en rijst) wilt koken!

recept soto madura met rundvlees © bettyskitchen.nl

Category: Soep Recepten Tags: citroengras, eieren, gember, hoofdgerechten, Indonesische keuken, kemiri noten, knoflook, koriander, kurkuma, laurier blad, limoen, maaltijdsoep, peperkorrels, rijst, runderlappen, selderij, sjalotten, soto, spitskool, tomaten

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Matcha Latte maken
Volgend bericht: Aziatische salade met tofu en zoete aardappel »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee