Print

Recept: Soto Madura (Indonesische soep met rundvlees)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Soto is een kruidige Indonesische soep met bijvoorbeeld kip of rundvlees met rijst. Deze Soto Madura is een rundvleessoep afkomstig van het eiland Madura en wordt op smaak gebracht met kurkuma, korianderzaad, maar ook een eigengemaakte sambal van rawit pepers.

Ingredients

Scale

Voor de rundvleessoep:

  • 750 gram Runderriblappen
  • 2 rundvlees bouillonblokjes
  • L water (ca 1250 ml)
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 tl. korianderzaad
  • 1 tl. zwarte peperkorrels
  • 8 kemiri noten
  • 1 el. gemalen kurkuma poeder
  • 1 bol knoflook (11 tenen), gepeld
  • 400 gram sjalotten (10 stuks), gepeld
  • 50 gram verse gember, fijngesneden
  • 4 sereh stengels
  • 1 el. kristalsuiker

Voor erbij:

  • 4 el. zonnebloemolie
  • 50 gram rawit pepers
  • ½ tl. zout
  • 1 el. fijne suiker
  • 10 gram selderij, fijngehakt
  • 2 tomaten, in partjes
  • 1 limoen, in partjes
  • 200 gram fijngesneden spitskool
  • 20 gram gebakken uitjes
  • 300 gram pandanrijst, gekookt of gestoomd
  • 2 scharreleieren, gekookt, gehalveerd

Extra:

  • Soeppan met deksel
  • (kleine) koekenpan
  • staafmixer met hakmolen of gebruik een vijzel

Instructions

  1. Doe de runderriblappen, laurierblaadjes, rundvlees bouillonblokjes en het water in een soeppan en breng aan de kook. Laat 1 ½ uur met de deksel op de pan op laag vuur koken. Schep daarna het vlees uit de bouillon en snijd het rundvlees in blokjes van 2×2 cm.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Rooster al roerend het korianderzaad, de peperkorrels en alle kemiri noten gedurende 5 minuten, tot de kemiri noten lichtbruin zijn. Draai het vuur uit. Haal 2 kemirinoten uit de pan en zet apart voor de sambal.
  3. Schep de rest uit de koekenpan en stop in een hakmolen (of vijzel) samen met de kurkuma, 8 tenen knoflook, 8 sjalotten, ¾ van de gember en 2 eetlepels water. Maal tot een gladde boemboe.
  4. Kneus het dikke gedeelte van de serehstengels met het lemmet van een mes en verwijder de buitenste laag. Zet een knoop in elke stengel (dan haal je ze straks makkelijker uit de pan).
  5. Snijd de rest van de sjalotten in kwarten. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de rest van de tenen knoflook met de sjalot in 2-3 min. lichtbruin. Schep uit de pan en zet apart voor de sambal.
  6. Verwarm opnieuw de koekenpan en voeg de boemboe toe. Bak deze gedurende 5-7 min. op middelhoog vuur tot het geurt. Voeg vervolgens de boemboe, citroengras stengels (sereh) en overgebleven gember toe aan de bouillon. Breng aan de kook en kook zonder deksel 40-45 min. op laag vuur. Voeg de laatste 10 min. de blokjes rundvlees toe. Breng het geheel op smaak met vers gemalen peper (en evt. extra zout) + 1 el. suiker.
  7. Tip van Betty: gebruik de kooktijd om verschillende bakjes te maken ‘voor erbij‘. Denk aan de rijst en eieren te koken, limoen en tomaten in partjes te snijden etc. maar ook de sambal.
  8. Kook hiervoor de rawitpepers gedurende 5 min. in een kleine pan met water. Schep uit het water, maar bewaar het water. Doe de pepers met het zout, de apart gehouden kemirienoten, de gebakken knoflook en sjalot en 1 el suiker in de hakmolen van de staafmixer. Maal tot een gladde sambal. Voeg 6-8 eetlepels van het rawit-kookvocht toe als de sambal te dik is.
  9. Tot slot haal je de laurierblaadjes en citroengras knopen uit de soep, deze gebruik je niet meer.
  10. Verdeel de rundvleessoep over 4 kommen of diepe borden. Laat iedereen aan tafel zelf aanvullen met de ingredienten voor erbij en op smaak brengen.