• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / ‘Smashed Potatoes’ maken

‘Smashed Potatoes’ maken

26 september 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Gebakken aardappels zijn altijd een goed idee. Of je nu gepofte aardappels, in olie aangebakken aardappels of deze ‘smashed potatoes‘ in de oven of op de barbecue gaat maken… Deze foodtrend is uit de States komen overwaaien, maar is inmiddels hier ook populair en een echte aanrader voor een heerlijk aardappel bijgerecht.

Gebakken aardappels als bijgerecht

Gebakken aardappels zijn een heerlijk bijgerecht voor vlees of vis. Ik maakte dan ook rode krieltjes die na het koken geplet worden met een vork en daarna doe je deze nog even krokant afbakken in de oven, of op een plancha in de barbecue. Je kunt er dan zelfs voor kiezen om ze met of zonder kaas te gratineren. Het is zo simpel om te maken, en de kruidenmarinade voor de aardappels is niet eens een vereiste. Maar een ding is zeker: deze ‘smashed potatoes‘ zijn echt heerlijk bij heel veel gerechten!

Wist je dat aardappels hartstikke gezond voor je zijn? Online dieetist en afvalcoach Jonathan Klaassen schreef er een blog over.

recept voor gebakken smashed potatoes uit de oven - krokante geprakte krieltjes maken
recept voor gebakken smashed potatoes uit de oven - krokante geprakte krieltjes maken
recept voor gebakken smashed potatoes uit de oven - krokante geprakte krieltjes maken
recept smashed potatoes © bettyskitchen.nl

Nog meer heerlijke aardappel recepten

Niet alleen deze ‘smashed potatoes’ uit de oven of van de barbecue zijn een aanrader om te maken. Maar deze zoete aardappelsalade Tex Mex style is ook om van te smullen! Wil je liever aardappels in de oven bereiden? Dan is deze Griekse Traybake met feta kaas ook een grote favoriet. Rond de feestdagen zijn deze Hasselback aardappels altijd in trek en laten we natuurlijk verschillende soorten puree van aardappel maken niet vergeten. Geniet dus lekker van nog veel meer heerlijke aardappel recepten uit Betty’s Kitchen


Print

Recept: ‘Smashed Potatoes’ van de barbecue

recept voor gebakken smashed potatoes uit de oven - krokante geprakte krieltjes maken
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Gebakken aardappels die geplet worden om extra krokant af te bakken. Hoe lekker is dat! Dit is een gerecht dat je zowel op de bakplaat in de oven, in een ruime ovenschaal of zelfs in de barbecue kunt bereiden.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Amerikaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 kilo (roodkleurige) krieltjes
  • 5 el. olijfolie, voor bakken
  • 2 tl. paprikapoeder
  • 2 tl. gedroogde tijm
  • 1 tl. knoflookpoeder
  • ½ tl. cayennepeper
  • 1 tl. zout
  • flinke snuf gemalen zwarte peper
  • handje geraspte (cheddar) kaas (optioneel)

Extra:

  • bakplaat of ovenschaal
  • bakpapier (optioneel)
  • stevig glas (of gebruik een vork)
  • bakkwast
  • rasp (optioneel)

Instructions

  1. Schil de aardappels NIET, maar spoel ze wel even af onder de kraan. Sstop in een pan met ruim water, voeg een snufje zout toe en breng aan de kook. Laat de aardappels gedurende 10- 15 minuten voorgaren. Let op, je moet ze hierna wel goed kunnen inprikken met een vorkje anders moeten ze nog wat langer bakken. 
  2. Verwarm de hetelucht oven of barbecue voor op 200 graden Celcius. Een BBQ plancha dient meteen al in de barbecue geplaatst te zijn. Een oven bakplaat bekleed je met bakpapier en zet apart.
  3. Giet de aardappels af en laat een beetje uitdampen. Leg ze daarna op de bakplaat en druk ze met de onderkant van een glas plat om er ‘smashed potatoes’ van te maken. Als de aardappels niet te groot zijn kun je ook een vork gebruiken.
  4. Meng in een schaaltje de olie met de kruiden goed door elkaar en bestrijk hiermee de aardappels.
  5. Schuif de plaat in de oven en bak de ‘smashed potatoes’ krokant in ongeveer 25-35 minuten. Dezelfde tijd kun je aanhouden op de barbecue. Prik met een vorkje (of proef) of ze helemaal gaar zijn. 
  6. In de laatste paar minuten kun je de ‘smashed potatoes’ bestrooien met geraspte (cheddar) kaas. Deze stap is optioneel. Serveer de aardappels direct.

Eet smakelijk!

Notes

Je kunt voor dit recept ook de roodkleurige ‘Roseval’ aardappels uit de supermarkt gebruiken. Deze zijn echter vaak een slagje groter, dus halveer deze of snijd zelfs in vieren.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept voor gebakken smashed potatoes uit de oven - krokante geprakte krieltjes maken

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor ‘smashed potatoes’ uit de oven wilt gaan maken.

Category: Bijgerechten Tags: aardappels, BBQ Recepten, cheddar, Kaas

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Pita met kaas en fruit
Volgend bericht: Romige mungbonensoep »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee