• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Hasselback aardappels uit de oven

Hasselback aardappels uit de oven

11 december 2019 Door Betina Oostveen Reageer

Aardappels uit de oven is altijd een lekker bijgerecht. Maar deze Hasselback aardappels zijn een ware blikvanger door de bijzondere waaiervorm. Ze worden ingesmeerd met bijvoorbeeld kruiden boter en in de oven krokant gebakken. Dit is een heel leuk recept voor de feestdagen!

Wat zijn hasselback aardappels?

Elk jaar is met kerst niet alleen de vraag: wat wordt het pronkstuk van de avond? Maar ook welke bijgerechten kunnen we in een feestelijk jasje steken zodat ze perfect tijdens kerst op tafel passen? En wat blijkt: aardappels mogen veelal nooit ontbreken op tafel dan. Serveer daarom tijdens de feestdagen je aardappels eens in een bijzondere waaier vorm. Het is even een karweitje, want je bent even bezig met het insnijden en beboteren van alle plakjes, maar dit is wel een echt superlekker aardappel recept met grandioos resultaat! Deze vorm van gebakken aardappels vind zijn oorsprong in restaurant Hasselback in Stockholm (Zweden), vandaar ook de naam Hasselback aardappels.

recept hasselback aardappels uit de oven © bettyskitchen.nl
recept hasselback aardappels uit de oven © bettyskitchen.nl

Nog meer aardappel bijgerechten voor kerst

En omdat ik zelf ook dol ben op bijgerechten van aardappels kun je naast deze hasselback aardappels nog meer lekkers op tafel zetten hoor! Wat dacht je van aardappel gratin torentjes omwikkeld met spek? Deze BLT gratins zijn echt een feestje voor tijdens kerst. Maar ook lekker gebakken krieltjes met verse kruiden doen het altijd heel goed op tafel! Of wat dacht je van een klassiek Hollandse Huzarensalade? Die past ook werkelijk overal bij! Zet je een mooi stuk vlees op tafel dan is deze preistamppot met drie kazen en mosterdjus ook een aanrader. Voor de liefhebber vind je hier zelfs 5x aardappel puree variatie recepten op een rijtje!


Print

Recept: Hasselback aardappels uit de oven

recept hasselback aardappels uit de oven © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Aardappels uit de oven is altijd een lekker bijgerecht. Maar deze Hasselback aardappels zijn een ware blikvanger door de bijzondere waaiervorm. Ze worden ingesmeerd met bijvoorbeeld kruiden boter en in de oven krokant gebakken. Dit is een heel leuk recept voor de feestdagen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 1 uur en 20 minuten
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Scandinavische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 kilo (roodschillige) aardappels
  • 100 gr roomboter
  • 2 eetlepels verse Italiaanse kruiden (zoals rozemarijn, tijm, basilicum)
  • peper & zout

Extra

  • Ruime ovenschaal
  • steelpannetje

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Vet een ovenschaal licht in met olie.
  2. Smelt de boter op laag vuur in een pannetje. Hak de kruiden fijn en voeg toe aan de boter. Verwarm 1 minuut mee en zet daarna het vuur uit.
  3. Boen de aardappels schoon onder de kraan en droog af. Leg grote aardappels op een opscheplepel en snijd deze met een mes in dunne plakjes van ca 5 mm. De lepel zorgt ervoor dat je ze niet helemaal doorsnijd. Kleine aardappels leg je op een eetlepel.
  4. Neem vervolgens steeds een aardappel in de hand en druk met twee vingers voorzichtig steeds de plakjes van elkaar. Kwast hiertussen vervolgens wat van het boter mengsel. Leg de aardappels in de ovenschaal en kwast tevens de bovenkant en zijkant goed in. Probeer wat van de kruiden bovenop te laten liggen.
  5. Breng de aardappels op smaak met peper en een beetje zout en schuif in de oven. Back de hasselback aardappels gaar gedurende 55-60 minuten.
  6. Zodra ze uit de oven komen kwast je de bovenkant nog een keer in met de sappen uit de schaal. Serveer direct. Lekker met nog een beetje salt flakes bovenop!

Notes

Je kunt voor dit recept ook 100 gram kant en klare kruidenboter gebruiken. Smelt deze dan in het pannetje en volg voor de rest het recept zoals beschreven.

Keywords: aardappels, roomboter, kruiden, bijgerecht

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept hasselback aardappels uit de oven © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze hasselback aardappels uit de oven wilt gaan maken!

Category: Bijgerechten Tags: aardappels, Glutenvrij, Kerst recepten, roomboter, rozemarijn, Scandinavische keuken, tijm

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Beef Wellington van Boers & Boers
Volgend bericht: De Zusters in Maarssen »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in