• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Voorgerechten / Saganaki (Griekse gebakken kaas)

Saganaki (Griekse gebakken kaas)

20 juli 2022 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Jump to Recipe

In Griekenland is men dol op kaas, het liefst gebakken Griekse kaas! Saganaki is dan ook een bekende ‘mezze‘ uit de Griekse keuken! Daarbij wordt een stevige kaas gepaneerd en gebakken in een klein pannetje met twee handvaten. Dat specifieke pannetje heet een ‘saganaki‘ en is niet alleen geschikt voor kaas, maar bijvoorbeeld ook voor het bakken van mosselen.

Welke Griekse kaas voor saganaki maken?

Voor het maken van gebakken Griekse kaas saganaki dien je een stevige kaassoort te gebruiken. Traditioneel is dit kasseri, kefalograviera, of kefalotyri. Maar je kunt ook de Cypriotische geitenkaas genaamd Halloumi gebruiken. Die vindt je tegenwoordig in schappen van de supermarkten en gebruik ik dus ook in mijn recept hieronder. Je kunt de saganaki ook maken met Griekse feta kaas, als je dat wilt, maar ik vind deze kaassoort een beetje te zacht en loopt te snel uit tijdens het bakken. Feta kaas kun je daarentegen dan wel perfect in de oven bakken met knoflook, tomaten en uien. Check hier het recept voor Feta Fourno. Of gebruik feta kaas koud in een Griekse salade.


recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl
recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl

Moet je saganaki flamberen of niet?

Van origine wordt een gebakken Griekse kaas in saganaki pannetje niet geflambeerd. Er zijn Griekse restaurants in Amerika waar men de gebakken stukken kaas aan tafel ‘flamberen’ in de pan. Dit kun je met een scheutje Metaxa, het bekende Griekse digestief, doen. Het flamberen zorgt in ieder geval voor een show spektakel voor de gasten en is dan ook populair onder de toeristen. Die mogen dan klappen en luid ‘Opa!’ roepen. Dat is namelijk DE uitdrukking voor ‘oeps!’ en past ook als ergens een bord breekt (of neergesmeten wordt) of iemand uitglijdt tijdens het dansen van de sirtaki 😉 . Na het flamberen wordt de saganaki afgeblust met citroensap en direct geserveerd met de peterselie.


recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl
recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl

Ben jij ook zo’n grote fan van de Griekse keuken? Check hier dan een compleet Griekenland weekmenu om van te smullen! Kali Orexi!


Print

Recept: Saganaki (Griekse gebakken kaas)

recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Saganaki met kaas is een bekende ‘mezze‘ uit de Griekse keuken! Daarbij wordt een stevige kaas gepaneerd en gebakken, danwel gefrituurd, in een klein pannetje met twee handvaten. Dat specifieke pannetje heet een ‘saganaki‘ en daarom heet dit gerecht zo. Het is een heerlijke borrelhapje of voorafje. Je kunt de kaas ook paneren in gewone bloem maar dan is het gerecht niet meer glutenvrij.

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 2 – 3 personen 1x
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 blok haloumi kaas(ca 225 gram)
  • 70 gram fijne maismeel (semolina)
  • 1 ei
  • ½ citroen, in partjes
  • peper & zout
  • plantaardige olie
  • verse peterselie

Instructions

  1. Snijd het blok haloumi kaas overlangs door zodat je twee dikke grote plakken krijgt. Stop het maismeel op een bordje en klust het ei in een (ruim) kommetje.
  2. Verwarm een saganaki -of koekenpan – op mediumhoog vuur. Voeg 1 cm olie toe aan de pan. De kaas moet er straks voor de helft in kunnen liggen om te frituren.
  3. Wentel de stukken kaas goed door het maismeel (of bloem) en haal daarna voorzichtig door het ei heen. Leg daarna direct in de hete olie. Bak de kaas goudbruin, draai om en bak de andere zijde ook goudbruin.
  4. Zet het vuur uit, blus daarna de gebakken Griekse kaas af met vers citroensap en bestrooi met peterselie. Schep de kaas uit de pan en laat evt uitlekken op een stukje keukenpapier. Serveer direct met de overige partjes citroen. Lekker met wat getoast brood.

Kali Orexi! (=Eet smakelijk) Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze gepaneerde en gebakken Griekse kaas Saganaki wilt gaan maken

Category: Borrelhapjes en Snacks, Voorgerechten Tags: citroen, feta, Glutenvrij, Griekse keuken, halloumi, Kaas, maismeel, peterselie, semolina, voorgerecht

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « GRIEKENLAND Weekmenu
Volgend bericht: Griekse Walnoten cake (karidópita) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Boris

    25 maart 2024 om 6:13 pm

    Je gaf dit aan in het recept:
    “Wentel de stukken kaas goed door het maismeel (of bloem) en haal daarna voorzichtig door het ei heen. Leg daarna direct in de hete olie.”
    Maar volgens mij mis je nog een stap 😉
    Na t door t ei gehaald te hebben, moet je ‘m nog een keer door de bloem halen (als je normaal iets coat/paneert). Neem aan dat dat hier ook de bedoeling is 😉

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      26 maart 2024 om 11:57 am

      Hi Boris,

      een tweede keer door de bloem halen is niet nodig in dit recept hoor, maar je mag het uiteraard wel doen voor een dikkere paneer laag.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee