April doe wat hij wil… en ik immers ook.. Dus als het warme voorjaarweer ver te zoeken is, kruip ik het liefst de bank op met een bord dampende risotto… Alsof het een koude herfstdag is.. Deze prachtige gele risotto met saffraan en spinazie geeft mij dan ook spontaan lekkere trek en zin in het voorjaar!
Met dit recept voor risotto met saffraan en spinazie kun je nog volop variëren. Ben je bijvoorbeeld geen liefhebber van spinazie, dan kun je ook bijvoorbeeld asperge stukjes of doperwtjes toevoegen. Het is in ieder geval een heerlijke en complete vegetarische maaltijd. Maar je kunt er nog een stukje zalm met pesto uit de oven bij serveren. Het recept voor deze risotto met saffraan en spinazie is overigens overgenomen uit het kookboek Simple Pleasures van Annabel Langbein. Maar het was zo lekker smullen dat ik hem ook absoluut met jullie moest delen!
Recept voor Risotto met saffraan en spinazie:
(Hoofdgerecht voor 2-3 personen)
Ingrediënten Risotto met saffraan en spinazie:
- 25-30 draadjes saffraan,
- 1 – 1.5 liter hete kippen- of groente bouillon,
- 1 grote ui,
- 2 stengels bleekselderij,
- 2 teentjes knoflook,
- 4 eetlepels olijfolie,
- 300 gram arborio of carnaroli rijst (rijst met een ronde korrel),
- 125 ml droge witte wijn (Chardonnay of Sauvignon Blanc),
- 300 gram verse spinazie blaadjes,
- 25 gram (room)boter,
- 75 gram geraspte Parmezaanse of Pecorino kaas,
- versgemalen peper,
Bereidingstijd: 10+ 30 minuten.
Bereidingswijze Risotto met saffraan en spinazie:
- Roer de saffraandraadjes door de hete bouillon, en zet apart.
- Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook. Schil de bleekselderij met een dunschiller,(om de draden te verwijderen,) en snijd daarna in kleine blokjes. Verhit de olie op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook en bleekselderij in 5 minuten zacht en lichtbruin. Voeg de rijst (zonder te wassen!) toe en bak al roerende een paar minuten mee, totdat de rijst mooi glazig en wit is.
- Voeg de wijn toe en laat deze al roerende absorberen (de alcohol verdampt uiteraard). Draai nu het vuur iets lager, en voeg één soep-opscheplepel met saffraanbouillon toe. Blijf goed roeren zodat de bouillon volledig opgenomen wordt door de rijst. Voeg dáárna pas de volgende lepel met bouillon toe. Het duurt ongeveer een 15-20 minuten om alle bouillon op deze manier te verwerken.
- Proef even of de rijst beetgaar is. Voeg uiteindelijk de spinazie toe aan de risotto en roer goed door om de blaadjes te laten slinken.Voeg eventueel nog een beetje extra bouillon toe als deze te droog is.
- Haal de pan van het vuur, voeg de boter en Parmezaanse kaas toe. Roer het geheel even goed door en laat daarna 2-3 minuten rusten met de deksel op de pan. Schep de risotto met saffraan en spinazie in diepe borden en maak af met wat versgemalen peper. Serveer dit gerecht direct en het liefst met een pinot grigio.
Buon Appetito!
Els
Ziet er heel lekker uit! Risotto is ook 1 van mijn favoriete gerechten, dus ga deze binnenkort zeker een keer proberen, bedankt!
Betina Oostveen
Dan hoor ik graag wat je er van vond!
Groetjes,
Betty
Walter
Gisterenavond gemaakt samen met een varkenshaasje gewikkeldd in spek; bedankt voor de tip
Betina Oostveen
Hi Walter,
graag gedaan, en ik hoop dat het gesmaakt heeft! 🙂
des
yess dit recept zocht ik, de aflevering was laatst nog op tv. maar ik dacht dus dat zij die hele pan boullion er gewoon bij mieterde?
Betina Oostveen
Hi Des,
in het boek giet Annebel het er ook meteen bij, maar omschrijft dan ook dat zij dan een ‘soepachtige’ risotto lekker vind. Daarom heb ik het recept ook aangepast, naar een risotto die wij thuis lekker(der) vinden. Je mag natuurlijk zelf weten wat jij wilt doen.
Succes!