Print

Recept: Risotto met champignons en porcini

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2-3 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met groente
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • Handje gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood),
  • 200 ml heet water,
  • 1 grote ui,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 2 stengels bleekselderij,
  • 250 gram (kastanje) champignons,
  • 4 eetlepels olijfolie,
  • 300 gram risotto rijst (rijst met een ronde korrel),
  • 125 ml droge witte wijn (Chardonnay of Sauvignon Blanc),
  • 1 liter  (groente)bouillon,
  • 25 gram (room)boter,
  • 75 gram  geraspte Parmezaanse of Pecorino kaas,
  • versgemalen peper,
  • eventueel wat pesto of basilicum/peterselie olie.

Instructions

  1. Wel de gedroogde porcini in een glas met het (kokend) hete water, en zet daarna apart.
  2. Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook. Schil de bleekselderij met een dunschiller,(om de draden te verwijderen,) en snijd daarna in kleine blokjes. Boen de champignons schoon en hak in stukken.
  3. Verhit de olie op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook en bleekselderij in 5 minuten zacht en lichtbruin. Voeg de rijst (zonder te wassen!) toe en bak al roerende een paar minuten mee, totdat de rijst mooi glazig en wit is.
  4. Voeg de wijn toe en laat deze al roerende absorberen (de alcohol verdampt uiteraard). Draai nu het vuur iets lager, en voeg één soep-opscheplepel met bouillon toe. Blijf goed roeren zodat de bouillon volledig opgenomen wordt door de rijst. Voeg dáárna pas de volgende lepel met bouillon toe. Het duurt ongeveer een 15-20 minuten om alle bouillon op deze manier te verwerken.
  5. Let op! Na 10 minuten garen voeg je de champignons, porcini én het weekwater toe aan de risotto (het water zit namelijk boordevol smaak!). Ga hierna weer verder met stapsgewijs de bouillon toevoegen.
  6. Nadat ook de laatste schep bouillon is opgenomen, haal je de pan van het vuur. Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe. Roer de risotto even goed door en laat daarna 2-3 minuten rusten met de deksel op de pan.
  7. Schep de risotto met champignons en porcini in diepe borden (of op een bedje van sla) en maak af met wat versgemalen peper, en druppel er eventueel wat pesto of basilicum/peterselie olie overheen. Serveer dit gerecht direct!