• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Risotto met champignons en porcini

Risotto met champignons en porcini

3 januari 2024 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Jump to Recipe

Hoewel het nieuwe jaar veelal gepaard gaat met gezonde voornemens en gezonde recepten.. mag jw natuurlijk ook nog steeds genieten van pure comfortfood gerechten zoals deze zalige risotto met champignons en porcini. Dit gerecht streelt je smaakpapillen en verwent je zintuigen.

Zelf risotto met champignons maken

Risotto is tevens een gerecht dat ik graag met mijn vriendinnen maak. Hoewel ik dol op koken ben, zijn sommigen van hen dat niet. Gelukkig mag ik ze wel vragen om, onder het genot van een wijntje, 20 minuten lang in de pan te blijven roeren. En dan kan ik ondertussen weer andere dingen bakken of voorbereiden. Deze risotto met champignons is er dan ook eentje om van de smullen en die we met liefde samen klaarmaken. Het is een gerecht dat direct opgegeten dient te worden maar wel die geweldig in de smaak valt.

Risotto met champignons bereiden

Het roeren in de pan is heel belangrijk, want daarmee komt de zetmeel uit de rijstkorrel los, en die zorgt voor een heerlijk gebonden en smeuïge risotto. (Check mijn complete how-to risotto maken,) Doordat dit een groente-risotto is, is deze uitermate geschikt voor vegetariërs. Ik zou dan enkel nog een kleine groene salade serveren bij deze risotto met champignons. Voor de vleesliefhebber kun je er uiteraard een heerlijk stukje vlees bij bakken, zoals Saltimbocca, of serveer met wat plakjes parmaham. Ook lekker: geef er wat basilicum pesto bij voor extra smaak.


Print

Recept: Risotto met champignons en porcini

Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is mijn favoriete variatie voor risotto maken. Risotto met champignons en porcini is ware comfortfood en ook nog eens zonder vlees.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 3 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met groente
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • Handje gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood),
  • 200 ml heet water
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 250 gram (kastanje) champignons
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 300 gram risotto rijst (rijst met een ronde korrel)
  • 125 ml droge witte wijn (Chardonnay of Sauvignon Blanc)
  • 1 liter (groente)bouillon
  • 25 gram (room)boter
  • 75 gram  geraspte Parmezaanse of Pecorino kaas
  • versgemalen peper
  • groene basilicum pesto (optioneel)

Instructions

  1. Wel de gedroogde porcini in een glas met het (kokend) hete water en zet daarna apart.
  2. Pel en snipper ondertussen de uien en knoflook. Schil de bleekselderij met een dunschiller,(om de draden te verwijderen,) en snijd daarna in kleine blokjes (brunoise). Boen de champignons schoon en hak in stukken.
  3. Verhit de olie op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook en bleekselderij in 5 minuten zacht en lichtbruin. Voeg de rijst (zonder te wassen!) toe en bak al roerende een paar minuten mee, totdat de rijst mooi glazig en wit is.
  4. Voeg de wijn toe en laat deze al roerende absorberen. Draai daarna het vuur iets lager en voeg één soep-opscheplepel met bouillon toe. Blijf goed roeren zodat de bouillon volledig opgenomen wordt door de rijst. Voeg dáárna pas de volgende lepel met bouillon toe. Het duurt ongeveer een 15-20 minuten om alle bouillon op deze manier te verwerken.
  5. Let op! Halverwege, ofwel na 10 minuten garen, voeg je de champignons, porcini én het weekwater toe aan de risotto (het water zit namelijk boordevol smaak!). Ga hierna weer verder met stapsgewijs de bouillon toevoegen.
  6. Nadat ook de laatste schep bouillon is opgenomen, haal je de pan van het vuur. Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe. Plaats de deksel op de pan en laat 5 minuten staan om te smelten. Daarna roer de risotto even goed door. Schep vervolgens de risotto met champignons en porcini in diepe borden en maak af met wat versgemalen peper, en druppel er eventueel wat pesto of basilicum/peterselie olie overheen. Serveer dit gerecht direct! Lekker met een simpele groene salade of gegrilde groenten er extra bij.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

risotto met champignons © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een aan de slag wilt gaan met het maken van deze risotto met champignons en porcini!

risotto met champignons © bettyskitchen.nl

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: bleekselderij, bouillon, champignons, Glutenvrij, hoofdgerechten, Italiaanse Keuken, Parmezaanse kaas, pecorino, porcini, rijst, risotto, Sauvignon Blanc, uien, vegetarisch

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Chocoladetaartje met havermout en amandel (video)
Volgend bericht: Indonesische Custard Taart (Kue Lontar) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Ann

    19 juli 2015 om 10:28 am

    Heb nèt je receptjes ontdekt, blijf je volgen hoor.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      20 juli 2015 om 6:55 pm

      Dat vind ik leuk!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  2. Barry

    30 november 2015 om 10:55 pm

    Wat een heerlijke recepten hier.
    Kwam hier bij toeval terecht.
    Super!!!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      1 december 2015 om 8:38 am

      Welkom! ik hoop dat je volop inspiratie zult vinden
      en eet smakelijk alvast!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in