• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Pasta Recepten / Pasta all’ Amatriciana

Pasta all’ Amatriciana

10 april 2013 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Afgelopen zomer was ik in Rome, waar ik voor het eerst pasta met Amatriciana saus heb geproefd. Deze saus vind zijn oorsprong in het plaatsje Amatrice (Noord-Lazio, Italië) en is een typisch streekgerecht voor midden Italië.

Wat is pasta all’ Amatriciana?

De basis voor pasta Amatriciana is Pancetta – een gerookt Italiaanse spek , die heel veel smaak afgeeft aan een simpele tomatensaus met lekker wat rode peper voor de pit en geserveerd wordt met Pecorino kaas. Veel meer is er niet voor nodig. Maar je kunt ook gerust ontbijtspek of katenspek gebruiken. Vraag de slager (in de supermarkt) of hij een dikke plak afsnijd in de snijmachine, in plaats van dunne voorgesneden plakjes te kopen. Zo kun je namelijk zelf blokjes spek snijden voor de saus. Serveer hier hooguit een frisse groene salade bij, om wat extra vitamines binnen te krijgen. Maar that’s it: hou je pasta all’Amatriciana zo simpel en puur mogelijk!

recept pasta all amatriciana © bettyskitchen

Nog meer pasta recepten met tomatensaus

Maar naast deze pittige pasta all’ Amatriciana heb ik nog meer pasta recepten met tomatensaus voor je! Probeer ook eens deze pasta al ragu! Een rijke saus van gehakt en tomaten is zo lekker namelijk! Maar deze tagliatelle pasta met chorizo en venkel is ook geweldig! En wat dacht je dan van deze Amerikaanse “Spaghetti Meatballs“? Probeer ook eens onze klassieker Lasagna Bolognese recept? Die blijft altijd verrukkelijk om op tafel te zetten. Eet smakelijk alvast!


Print

Recept: Pasta all’ Amatriciana

recept pasta all amatriciana © bettyskitchen
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Afgelopen zomer was ik in Rome, waar ik voor het eerst pasta met Amatriciana saus heb geproefd. Deze saus vind zijn oorsprong in het plaatsje Amatrice (Noord-Lazio, Italië) en is een typisch streekgerecht voor midden Italië. De saus is een simpele tomatensaus met lekker wat rode peper voor de pit en geserveerd met Pecorino kaas

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 4 personen. 1x
  • Category: Pasta
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 300 gram pancetta (of gebruik katenspek)
  • 1 Spaanse rode peper
  • 2 sjalotjes
  • 2 grote knoflooktenen
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 tl. gedroogde oregano
  • 400 gram rigatoni pasta
  • zout & peper
  • pecorino kaas

Voor erbij:

  • 200 gram eikenblad of krulsla melange
  • 1 komkommer
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1–2 eetlepels witte balsamico azijn

Instructions

  1. Maak eerst de salade: Verhit een koekenpan en bak hierin de pijnboompitten. Was en schil de komkommer en snijd dunne plakken (bijvoorbeeld met behulp van een kaasschaaf). Mix in een kom de sla met de komkommer en pijnboompitten. Breng op smaak met de olijfolie en witte balsamico, en zet apart.
  2. Maak nu de Amatriciana saus: Snijd het spek in stukjes. Pel en snipper de sjalotten en knoflook. Verwijder de steel van de peper en snijd de rest in fijne stukjes. ( je kunt de zaadlijst ook verwijderen, dan wordt het geheel minder pittig!
  3. Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak hierin de spekjes gedurende 5 minuten.
  4. Schep de spekjes uit pan en bak in het achtergebleven bakvet de sjalotjes, knoflook en rode peper gedurende 1 minuut. 
  5. Giet de gepelde tomaten in een kom en gebruik een pureestamper (of je handen) om de tomaten fijn te maken. Voeg toe aan de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus sudderen gedurende 5 minuten.
  6. Voeg daarna het spek weer toe aan de saus, samen met de gedroogde oregano, en laat nogmaals 5-10  minuten sudderen.
  7. Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de pasta. Voeg eventueel een beetje zout toe en kook de rigatoni volgens de verpakking.
  8. Giet de rigatoni af , voeg de Amarticiana saus toe en schep goed om. Serveer de rigatoni all’ Amatriciana in een groot, diep bord. Daarop strooi je de  geraspte pecorino kaas, en serveer met de salade.

Buon Appetito!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept pasta all amatriciana © bettyskitchen

Category: Pasta Recepten Tags: balsamico, balsamico azijn, eikenblad sla, hoofdgerechten, Italiaanse Keuken, Kaas, komkommer, ontbijtspek, oregano, pancetta, pecorino, pijnboompitten, rigatoni, rode peper, sjalotten, tomaten

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 10x reclameborden met humor
Volgend bericht: Soto Ajam (Indonesische kippensoep met rijst) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee