Afgelopen zomer was ik in Rome, waar ik voor het eerst pasta met Amatriciana saus heb geproefd. Deze saus vind zijn oorsprong in het plaatsje Amatrice (Noord-Lazio, Italië) en is een typisch streekgerecht voor midden Italië.
Wat is pasta all’ Amatriciana?
De basis voor pasta Amatriciana is Pancetta – een gerookt Italiaanse spek , die heel veel smaak afgeeft aan een simpele tomatensaus met lekker wat rode peper voor de pit en geserveerd wordt met Pecorino kaas. Veel meer is er niet voor nodig. Maar je kunt ook gerust ontbijtspek of katenspek gebruiken. Vraag de slager (in de supermarkt) of hij een dikke plak afsnijd in de snijmachine, in plaats van dunne voorgesneden plakjes te kopen. Zo kun je namelijk zelf blokjes spek snijden voor de saus. Serveer hier hooguit een frisse groene salade bij, om wat extra vitamines binnen te krijgen. Maar that’s it: hou je pasta all’Amatriciana zo simpel en puur mogelijk!
Nog meer pasta recepten met tomatensaus
Maar naast deze pittige pasta all’ Amatriciana heb ik nog meer pasta recepten met tomatensaus voor je! Probeer ook eens deze pasta al ragu! Een rijke saus van gehakt en tomaten is zo lekker namelijk! Maar deze tagliatelle pasta met chorizo en venkel is ook geweldig! En wat dacht je dan van deze Amerikaanse “Spaghetti Meatballs“? Probeer ook eens onze klassieker Lasagna Bolognese recept? Die blijft altijd verrukkelijk om op tafel te zetten. Eet smakelijk alvast!
Recept: Pasta all’ Amatriciana
Afgelopen zomer was ik in Rome, waar ik voor het eerst pasta met Amatriciana saus heb geproefd. Deze saus vind zijn oorsprong in het plaatsje Amatrice (Noord-Lazio, Italië) en is een typisch streekgerecht voor midden Italië. De saus is een simpele tomatensaus met lekker wat rode peper voor de pit en geserveerd met Pecorino kaas
- Prep Time: 10 min
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 25 minuten
- Yield: 4 personen. 1x
- Category: Pasta
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 300 gram pancetta (of gebruik katenspek)
- 1 Spaanse rode peper
- 2 sjalotjes
- 2 grote knoflooktenen
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 tl. gedroogde oregano
- 400 gram rigatoni pasta
- zout & peper
- pecorino kaas
Voor erbij:
- 200 gram eikenblad of krulsla melange
- 1 komkommer
- 4 eetlepels pijnboompitten
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1–2 eetlepels witte balsamico azijn
Instructions
- Maak eerst de salade: Verhit een koekenpan en bak hierin de pijnboompitten. Was en schil de komkommer en snijd dunne plakken (bijvoorbeeld met behulp van een kaasschaaf). Mix in een kom de sla met de komkommer en pijnboompitten. Breng op smaak met de olijfolie en witte balsamico, en zet apart.
- Maak nu de Amatriciana saus: Snijd het spek in stukjes. Pel en snipper de sjalotten en knoflook. Verwijder de steel van de peper en snijd de rest in fijne stukjes. ( je kunt de zaadlijst ook verwijderen, dan wordt het geheel minder pittig!
- Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak hierin de spekjes gedurende 5 minuten.
- Schep de spekjes uit pan en bak in het achtergebleven bakvet de sjalotjes, knoflook en rode peper gedurende 1 minuut.
- Giet de gepelde tomaten in een kom en gebruik een pureestamper (of je handen) om de tomaten fijn te maken. Voeg toe aan de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus sudderen gedurende 5 minuten.
- Voeg daarna het spek weer toe aan de saus, samen met de gedroogde oregano, en laat nogmaals 5-10 minuten sudderen.
- Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de pasta. Voeg eventueel een beetje zout toe en kook de rigatoni volgens de verpakking.
- Giet de rigatoni af , voeg de Amarticiana saus toe en schep goed om. Serveer de rigatoni all’ Amatriciana in een groot, diep bord. Daarop strooi je de geraspte pecorino kaas, en serveer met de salade.
Buon Appetito!
Geef een reactie