Hoewel het nieuwe jaar veelal gepaard gaat met gezonde voornemens en gezonde recepten.. mag jw natuurlijk ook nog steeds genieten van pure comfortfood gerechten zoals deze zalige risotto met champignons en porcini. Dit gerecht streelt je smaakpapillen en verwent je zintuigen.
Zelf risotto met champignons maken
Risotto is tevens een gerecht dat ik graag met mijn vriendinnen maak. Hoewel ik dol op koken ben, zijn sommigen van hen dat niet. Gelukkig mag ik ze wel vragen om, onder het genot van een wijntje, 20 minuten lang in de pan te blijven roeren. En dan kan ik ondertussen weer andere dingen bakken of voorbereiden. Deze risotto met champignons is er dan ook eentje om van de smullen en die we met liefde samen klaarmaken. Het is een gerecht dat direct opgegeten dient te worden maar wel die geweldig in de smaak valt.
Risotto met champignons bereiden
Het roeren in de pan is heel belangrijk, want daarmee komt de zetmeel uit de rijstkorrel los, en die zorgt voor een heerlijk gebonden en smeuïge risotto. (Check mijn complete how-to risotto maken,) Doordat dit een groente-risotto is, is deze uitermate geschikt voor vegetariërs. Ik zou dan enkel nog een kleine groene salade serveren bij deze risotto met champignons. Voor de vleesliefhebber kun je er uiteraard een heerlijk stukje vlees bij bakken, zoals Saltimbocca, of serveer met wat plakjes parmaham. Ook lekker: geef er wat basilicum pesto bij voor extra smaak.
Recept: Risotto met champignons en porcini
Dit is mijn favoriete variatie voor risotto maken. Risotto met champignons en porcini is ware comfortfood en ook nog eens zonder vlees.
- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 3 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met groente
- Cuisine: Italiaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- Handje gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood),
- 200 ml heet water
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 250 gram (kastanje) champignons
- 4 eetlepels olijfolie
- 300 gram risotto rijst (rijst met een ronde korrel)
- 125 ml droge witte wijn (Chardonnay of Sauvignon Blanc)
- 1 liter (groente)bouillon
- 25 gram (room)boter
- 75 gram geraspte Parmezaanse of Pecorino kaas
- versgemalen peper
- groene basilicum pesto (optioneel)
Instructions
- Wel de gedroogde porcini in een glas met het (kokend) hete water en zet daarna apart.
- Pel en snipper ondertussen de uien en knoflook. Schil de bleekselderij met een dunschiller,(om de draden te verwijderen,) en snijd daarna in kleine blokjes (brunoise). Boen de champignons schoon en hak in stukken.
- Verhit de olie op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook en bleekselderij in 5 minuten zacht en lichtbruin. Voeg de rijst (zonder te wassen!) toe en bak al roerende een paar minuten mee, totdat de rijst mooi glazig en wit is.
- Voeg de wijn toe en laat deze al roerende absorberen. Draai daarna het vuur iets lager en voeg één soep-opscheplepel met bouillon toe. Blijf goed roeren zodat de bouillon volledig opgenomen wordt door de rijst. Voeg dáárna pas de volgende lepel met bouillon toe. Het duurt ongeveer een 15-20 minuten om alle bouillon op deze manier te verwerken.
- Let op! Halverwege, ofwel na 10 minuten garen, voeg je de champignons, porcini én het weekwater toe aan de risotto (het water zit namelijk boordevol smaak!). Ga hierna weer verder met stapsgewijs de bouillon toevoegen.
- Nadat ook de laatste schep bouillon is opgenomen, haal je de pan van het vuur. Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe. Plaats de deksel op de pan en laat 5 minuten staan om te smelten. Daarna roer de risotto even goed door. Schep vervolgens de risotto met champignons en porcini in diepe borden en maak af met wat versgemalen peper, en druppel er eventueel wat pesto of basilicum/peterselie olie overheen. Serveer dit gerecht direct! Lekker met een simpele groene salade of gegrilde groenten er extra bij.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een aan de slag wilt gaan met het maken van deze risotto met champignons en porcini!
Ann
Heb nèt je receptjes ontdekt, blijf je volgen hoor.
Betina Oostveen
Dat vind ik leuk!
Groetjes, Betty
Barry
Wat een heerlijke recepten hier.
Kwam hier bij toeval terecht.
Super!!!
Betina Oostveen
Welkom! ik hoop dat je volop inspiratie zult vinden
en eet smakelijk alvast!