• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Pompoenchutney – uit Jadis’ Lemon Kitchen kookboek

Pompoenchutney – uit Jadis’ Lemon Kitchen kookboek

10 oktober 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Oktober is het seizoen van de pompoen! Maar wist je dat je pompoen ook langer houdbaar kunt maken en zelfs ‘wecken’ in glazen potten. Maak er bijvoorbeeld deze smaakvolle pompoen chutney van naar recept uit Jadis’ Lemon Kitchen kookboek.

Over: Jadis’ Lemon Kitchen kookboek

Ik heb al vaker geschreven over mijn foodie friend Jadis Schreuder van culinaire website TheLemonKitchen.nl. Jadis is een echte fijnproever heeft onlangs haar 3e kookboek uitgebracht waarin ze ons meeneemt in haar zoektocht naar de perfecte smaakbalans van gerechten. Met maar liefst 70 eenvoudige succesrecepten, die speciale mensen en herinneringen bij haar oproepen. Dit 3e kookboek is een stuk persoonlijker, maar gaat aan de basis om handvatten geven waarom bepaalde combinaties goed werken in gerechten. Deze – op het oog – simpele pompoen chutney is een voorbeeld van uitgedachte smaken en texturen die je in elke hap terug proeft. Ontzettend leuk en leerzaam dus!

“De 5 smaken zijn natuurlijk zoet, zuur, zout, bitter en umami, maar ik focus vooral op deze smaakmakers in mijn kookstijl. Dan kijk ik naar de textuur: staan er contrasterende texturen tegenover elkaar? Welke kooktechnieken ga ik inzetten?.. Ik wil jou uitnodigen jouw eigen smaak en kookstijl te onderzoeken en te freestylen met de bouwstenen uit dit boek.”

-Jadis Schreuder (auteur)
recept pompoen chutney TLK © bettyskitchen.nl
recept pompoen chutney TLK © bettyskitchen.nl

Wat is pompoen chutney?

Een chutney is een smaakmaker die oorspronkelijk uit de Indiase keuken komt. Het is een uitstekende manier om (restjes) groente of fruit te preserveren en langer houdbaar te maken. Normaliter wordt hier azijn en suiker voor gebruikt, maar je kunt ook kruiden, specerijen en andere smaakmakers toevoegen. In het seizoen van de pompoen heb je nu misschien al gauw een halve pompoen over bij bereiden van recepten, en die kun je dan zeker gebruiken om Jadis’ pompoen chutney van te maken. Deze wordt op smaak gebracht met o.a. kaneel, rozijnen, mosterdzaad en citroenen. Het resultaat is een heerlijk pompoen chutney die je als bijgerecht kunt serveren of, mijn favoriet, als broodbeleg met bijvoorbeeld (blauwe) kaas. Probeer bijvoorbeeld ook eens Jadis’ recept voor een pompoen burger!

recept pompoen chutney TLK © bettyskitchen.nl
recept pompoen chutney TLK © bettyskitchen.nl

Heb jij deze al in huis?



Print

Recept: Pompoen chutney – uit Jadis’ Lemon Kitchen kookboek

recept pompoen chutney TLK © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze pompoen chutney is een geweldige manier om je pompoenen ‘langer houdbaar’ te maken. Met een chutney conserveer je groente of fruit door deze in te koken met suiker en azijn. Zo krijg je een heerlijke smaakmaker in de vorm van een saus, dip, bijgerecht of simpelweg broodbeleg erbij. Lekker met muskaatpompoen, rode ui en rozijnen.

  • Author: uit Jadis’ Lemon Kitchen kookboek

Ingredients

Scale
  • 500 gram ronde biologische muskaat pompoen *
  • 2 rode uien
  • 2–3 gram madame jeanette, fijngesneden en zaadjes verwijderd
  • handje biologische blauwe rozijnen (bijv. Blue Thompson)
  • 200 gram rietsuiker
  • 1 el. ingelegde mosterdzaadjes
  • 2 citroenen, sap + zeste
  • 100 ml. naturel witte azijn
  • 100 ml. water
  • olijfolie, voor bakken

Extra: 

  • braadpan met deksel
  • rasp of zester
  • Weckpot(ten) ½ L. inhoud
  • pureestamper (optioneel)

Instructions

  1. Schil (optioneel) de pompoen. Snijd de pompoen in plakken en vervolgens blokjes van 1 cm x 1 cm. Pel de uien en snipper deze.
  2. Verwarm een hapjespan op middelhoog vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Doe de pompoen, ui en madame jeanette in de pan en bak gedurende 5 minuten.
  3. Voeg de rozijnen, suiker, zout, kaneel, ingelegde mosterdzaadjes en citroen zest toe. Pers de citroenen uit en voeg het sap samen met de azijn toe aan de pan.
  4. Blijf op middelhoog vuur roeren en voeg eventueel een scheutje water toe. Plaats vervolgens de deksel op de pan, verlaag het vuur en laat 30 minuten zachtjes sudderen. Tussendoor roer je een paar keer door en voeg eventueel een beetje extra water toe.
  5. Aan het einde van de bereidingstijd kun je eventueel en pureestamper gebruiken om (een deel van) de chutney wat fijn te stampen voor een meer ‘jam’ structuur. Schenk de pompoen chutney daarna in de weckpot(ten) en sluit direct de deksel. Laat volledig afkoelen.
  6. In de voorraadkast is een ongeopende pot met chutney maanden lang houdbaar. Eenmaal geopend bewaar je de pot in de koelkast voor gerust 2 -3 weken.

Notes

*In plaats van een pompoen schillen en in blokjes snijden kun je ook kiezen voor blokjes muskaat pompen uit de diepvries. Deze kun je makkelijk op voorraad houden en zorgt er voor dat je dit recept voor pompoenchutney in een handomdraai kunt maken.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept pompoen chutney TLK © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van Pompoen Chutney naar recept uit Jadis’ Lemon Kitchen kookboek.

recept pompoen chutney TLK © bettyskitchen.nl

Dit artikel bevat affiliate links naar bol.  Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: azijn, chutney, citroen, foodbloggers, kaneel, Madamme Jeanette, mosterdzaad, Nederlandse keuken, peper, pompoen, rozijnen, sjalotten, suiker, The Lemon Kitchen, uien

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 10x recepten voor Halloween (ontbijt, lunch of diner)
Volgend bericht: Gezonde Halloween Snacks (video) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee