Jullie weten inmiddels wel dat pizza mijn absolute guilty pleasure is! Speciaal voor de liefhebbers deel ik nu een echte Siciliaanse pizza met mortadella, burrata en pistachenootjes. Afkomstig uit het nieuwste kookboek van mijn foodiefriend Jadis van The Lemon Kitchen. Dit is een heel bijzonder pizza recept die de afgelopen weken velen al compleet versteld heeft doet staan.
Over the Lemon Kitchen Sicilie kookboek
Twee jaar geleden veroverde Jadis Schreuder onze harten met haar allereerste The Lemon Kitchen kookboek. Een informatief kookboek die een ware ode aan de citroen bracht. Gebundeld met heerlijke recepten kwam er tussen de regels al duidelijk naar voren dat Jadis grote fan is van de citroenen van het Italiaanse eiland Sicilië. Niet voor niets is ze de afgelopen jaren zeer regelmatig naar het eiland geweest en heeft ze er elk seizoen meegemaakt. Het was dus ook geen verrassing dat deze maand haar tweede kookboek uitbracht werd genaamd: THE LEMON KITCHEN SICILIE!
Wil je meer te weten komen over Jadis Schreuder en wat je allemaal kunt doen met citroenen? Ga dan naar haar website TheLemonKitchen.nl.
De Siciliaanse keuken en recepten
Na het lezen van dit boek gaan jullie spontaan naar Sicilië op vakantie willen. Op dit eiland gaat alles een beetje anders dan in de rest van Italië en dat proef je ook in de keuken terug. De achtergrond informatie die Jadis verzamelde over ‘the way of life’ op het eiland is zo leuk en informatief. De keuken kenmerkt zich als ‘Cucina Povera’ wat zich laat vertalen als ‘armeluis’ keuken. In mijn optiek de meest traditionele en echte Italiaanse familierecepten dus. Van basisrecepten – om de voorraadkast mee te vullen – tot zelfgemaakt brood, pizza en deeg. Maar dus ook typisch Siciliaans streetfood, antipasti, pasta recepten en dolci die niet alleen in Sicilië hun weerga kennen. Tijdens de boeklancering proefde ik deze Siciliaanse pizza met mortadella, pistache en burrata die mij compleet deed watertanden. Ik wist meteen dat ik dit recept ook met jullie moest gaan delen!
Zelf pizza met Mortadella en burrata maken
Mortadella is een echte Italiaanse worst, of eigenlijk vleeswaren. Hij is herkenbaar aan de witte stukjes en soms worden er ook pistachenoten aan toegevoegd. Mortadella is verrukkelijk op een broodje of als antipasti. Maar dus ook als beleg op een pizza! Jadis combineerde deze op prachtige wijze als topping voor deze pizza met mortadella, pistache en burrata. De pizzadeeg bodem maak je natuurlijk ook zelf en deze wordt daarna enkel belegd en gebakken met mozzarella, geen tomatensaus dus. Tevens wordt de pizza afgemaakt met pistachenoten, die in overvloed op Sicilië te vinden zijn en natuurlijk mag de citroen zeste niet ontbreken. Het eindresultaat is echt fantastisch!
Heb je deze al in huis?
Recept: Pizza met mortadella, burrata en pistachenootjes
Deze Siciliaanse pizza wordt niet gemaakt met tomatensaus! Hij wordt enkel gebakken met mozzarella in de (pizza)oven en daarna wordt de goudgele bubbelende bodem belegd met mortadella worst een bol burrata, pistachenootjes en citroen zeste! Zo eenvoudig maar lekker! Zet jij vandaag ook deze ‘Pizza ca mortadella, burrata e pistacchi‘ op het menu?
- Prep Time: 30 min.
- Cook Time: 5-6 min.
- Total Time: 30 minuten +
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Pizza
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 50 gr mozzarella
- 50 gr dunne plakjes mortadella
- 1 kleine bol burrata
- 10 pistachenootjes
- zeste van ½ biologische citroen
Instructions
- Ga als eerste aan de slag met het pizzadeeg maken. In het kookboek staat dit recept ook uitgewerkt, maar in principe is de bereidingswijze nagenoeg hetzelfde als dit recept. Je kunt natuurlijk ook een koelvers pizzadeeg uit de supermarkt gebruiken. Als het deeg maar klaar is om belegd en afgebakken te worden.
- Verwarm de oven voor op 225 – 250 graden (de maximale stand). Druk het deeg mooi dun uit op een pizzabakplaat of pizzasteen. Probeer de rand een beetje op te bollen voor een dikkere en zachte korst.
- Scheur de mozzarella in kleine stukjes en verdeel over het deeg, maar laat de rand vrij. Bak de pizza in de oven gedurende 5-6 minuten.
- Zodra de warme pizza uit de oven komt beleg je deze met de mortadella. Plaats in het midden een bolletje burrata. Hak de pistachenootjes fijn. Tip van Betty: stop in een boterham zakje en plet met behulp van een deegroller. Strooi de pistache royaal over de pizza met mortdella en burrata en maak het af met wat citroen zeste er over heen. Serveer direct.
Buon appetito!
Notes
Je kunt dit recept ook bereiden in een pizzaoven of op de barbecue, op een temperatuur van 300 – 350 graden. De baktijd van de pizza wordt dan verkort naar 2 -3 minuten.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je thuis aan de slag wilt gaan met het maken van deze pizza met mortadella, burrata en pistachenootjes naar recept van The Lemon Kitchen!
Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.
Geef een reactie