• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Pita sa sirom (Sirnica)

Pita sa sirom (Sirnica)

21 februari 2013 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Mocht je ooit in het voormalige Joegoslavie zijn geweest, dan heb je vast wel eens lokale deegwaren zoals pita of burek gegeten. Deze pita sa sirom is een smakelijke variant met feta en hüttekäse.

Het is een gerecht dat in elke familie wel eens op tafel staat en is binnen onze familie eigenlijk ook wel een soort van Nationale trots. Als vrouw ben je pas gereed om het ouderlijke nest te verlaten, als je het pita maken goed in de vingers hebt. Dan red je het namelijk wel in je leven  🙂

Pita sa sirom is deeg met kaas

Burek en Pita zijn typische Joegoslavische gerechten met een gevuld, dun soort deeg. In Turkije eet men ook wel Börek, maar die is niet te vergelijken met de ‘Yugo’ variant. In Bosnië vind je, naast de traditionele taart en brood bakkerijen, dan ook speciale Burek en Pita winkels, waar je een opgerold en gevuld stuk deeg to-go kunt meenemen. De dames in onze familie maken deze echter vaak gewoon zelf en vullen deze dan met heerlijkheden, zoals bijvoorbeeld feta en hüttekase. Dit heet in de volksmond ook wel sirnica. Pita wordt gegeten als voor- of bijgerecht, of gewoon als tussendoortje voor de lekkere trek.

pita sa sirom sirnica recept betty's kitchen strudel met kaas

Wil je meer te weten komen over de Balkan keuken en klassieke gerechten uit het voormalige Joegoslavie? Lees dan hier meer over het kookboek: Smaak van een land dat niet meer bestaat.

Nog meer pita en burek

Het flinterdunne pita deeg , kan met verschillende ingrediënten opgevuld worden, alvorens het op te rollen en te bakken in de oven. Zo zijn er varianten met aardappels en uien: deze heet krompiruša. Maar er is ook een pita variant met spinazie en kaas: deze heet dan zeljanica.  Voor de liefhebber is er zelf eentje met (runder)gehakt, deze heet dan uitzonderlijk: Burek sa mesom (=vlees). Pita is heerlijk om in Ajvar te dippen, maar wordt traditioneel ook vaak geserveerd met yoghurt of crème fraîche er overheen.


Print

Recept: Pita sa sirom (sirnica)

pita sa sirom sirnica recept betty's kitchen strudel met kaas
Print Recipe

★★★

3 from 1 reviews

Mocht je ooit in het voormalige Joegoslavie zijn geweest, dan heb je vast wel eens lokale deegwaren zoals pita of burek gegeten. Deze pita sa sirom is een smakelijke variant met feta en hüttekäse.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 25 minutes
  • Yield: 4 stuks 1x
  • Category: deegwaren
  • Cuisine: Joegoslavische Keuken

Ingredients

Scale

Ingredienten deeg:

  • 500 gram bloem,
  • 1 theelepel zout,
  • 3 dl lauwwarm water,
  • 1/2 dl (zonnebloem) olie.

Ingrediënten vulling:

  • 200 gram fetakaas,
  • 1 klein bakje Huttekase,
  • 1 flinke eetlepel zure room.

Instructions

  1. Meng het zout en de bloem. Voeg geleidelijk lauwwarm water toe en meng totdat een compact deeg ontstaat. Bestrooi een werkblad met een beetje extra bloem en kneed hierop het deeg goed door. Dit doe je door de buitenkant van het deeg uit te trekken en in het midden van de deeg terug te duwen. Draai daarbij het deeg steeds een beetje rond. Hoe langer je kneed, des te beter de gluten zich ontwikkelen en je een mooi, soepel elastisch deeg krijgt.
  2. Schenk op een grote plaat of 2 borden een laag olie. Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm hier een bal van. Druk de bal zo plat mogelijk in de olie, keer om en zorg dat alles goed bedekt ligt in de olie. Deze zorg ervoor dat je het deeg straks heel dun kunt uitrekken. Laat ongeveer 10 minuten buiten de koelkast rusten.
  3.  Maak intussen de sirnica vulling: Verkruimel de feta en prak hier de hüttekäse en zure room doorheen.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hetelucht. Leg 1 bol deeg op een theedoek of groot tafellaken en trek het met geoliede handen langzaam uit totdat je een dun vel krijgt. Als je deeg soepel genoeg is kun je een deeglap krijgen ter grootte van een halve eettafel, en zo dun als filodeeg, maar dit vergt soms wat oefening. Verdeel de helft van de vulling erover en besprenkel deze heel licht met olie. Pita sa sirom-001
  5. Trek nu één kant van het doek, waarop het deeg ligt, omhoog. Het deeg rolt vanzelf op en vormt een lange ‘worst’. Snijd deze halverwege doormidden.
  6. Wrijf een ovenschaal in met olie. Leg de twee stuks pita sa sirom, opgekruld als een platte ronde worst, in de ovenschaal. Herhaal stappen 4 & 5 ook met de tweede bol deeg.
  7. Besprenkel de bovenkanten met olie en bak de pita sa sirom ongeveer 40 minuten in de oven, of totdat de bovenkant mooi goudgeel is.
  8. Haal de schaal uit de oven, overgiet de pita met een glas gekookt water. (Pas op! Hete damp!) en zet weer 5 minuten terug in de oven om op te drogen. Dit trucje geeft je deeg een heerlijke zachtere bite.

Prijatno! (= Eet smakelijk)

Groetjes, Betty

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

pita sa sirom sirnica recept betty's kitchen strudel met kaas

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: Balkan keuken, Burek, deeg, feta, Joegoslavische keuken, Pita

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Bonbons met rode peper (Brandende Liefde)
Volgend bericht: The Oscars: Hoe eten de sterren? »

Lees Interacties

Reacties

  1. Alma

    1 maart 2013 om 1:33 am

    Jammer dat hier zoveel zonnebloemolie voor gebruikt wordt. Het is onlangs bewezen dat dit zeer ongezond is. Het is zelfs hart- en vaatziekten bevorderend en indien verhit ook nog kankerverwekkend. Veel beter is olijfolie!

    Beantwoorden
    • Betty's Kitchen

      1 maart 2013 om 8:11 am

      hi Alma, ik gebruik zelf ook olijfolie in bijna al mijn recepten, maar ik ken de burek alleen met zonnebloem olie.. ik zal hem volgende keer maken met olijolie, want daar blijf ik zelf ook gewoon fan van 🙂

      Beantwoorden
  2. Lisa

    28 mei 2021 om 12:35 pm

    Bedankt voor het delen van dit recept! Zelf krijg ik het deeg niet zo dun als op de foto, omdat het bij het uitrollen terug trekt. Zal vast iets verkeerd hebben gedaan. Overigens vind ik het wel onduidelijk dat je 2 bollen maakt en in de koelkast moet bewaren voor 10 min. Rol je daarna de rollen samen tot 1 pita of maak je 2 pita’s hiervan? Staat niet duidelijk in het recept. Verder heel blij dat je het recept gedeeld hebt. Moet echt nog oefenen met het deeg.

    ★★★

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      31 mei 2021 om 9:47 am

      Hi Lisa, dit deeg dient buiten de koelkast te rusten. Wellicht is dat ook waarom het bij jou niet goed uit rekt?

      Met dit deeg maak je inderdaad 2 bollen deeg, die je elk afzonderlijk uittrekt en oprolt. Elke ‘worst’ snij je doormidden en rol je op tot een rondje. Dus je maakt totaal 4 (kleine) ronde pita. Ik zal de beschrijving ook iets aanpassen zodat dit duidelijker is!

      Enjoy!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • recept picanha van de bbq met appel en sjalot © bettyskitchen 20 x Barbecue recepten (met vlees, kip of vis)
  • recept ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan © bettyskitchen.nl Ossobuco – gestoofde kalfsschenkel uit Milaa...
  • paella met garnalen op de barbecue bereiden campingaz recept © bettyskitchen.nl Paella met garnalen en mosselen
  • 15x Vaderdag recepten
  • recept quiche met champignons prei en blauwe kaas © bettyskitchen.nl Quiche met champignons, prei en blauwe kaas
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept tostada elote The Streetfood Club Utrecht © bettyskitchen.nl

Tostada Elote (Taco’s met mais)

recept tacos met pittige kip © bettyskitchen.nl

Tacos met pittige kip (van de BBQ)

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

Tropisch quinoa ontbijt met earl grey © bettyskitchen.nl

Tropisch quinoa ontbijt met earl grey

recept 3x kruidenboter maken © bettysktichen.nl

3x Kruidenboter maken

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in