Print

Recept: Pita sa sirom (sirnica)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

3 from 1 review

Mocht je ooit in het voormalige Joegoslavie zijn geweest, dan heb je vast wel eens lokale deegwaren zoals pita of burek gegeten. Deze pita sa sirom is een smakelijke variant met feta en hüttekäse.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 25 minutes
  • Yield: 4 stuks 1x
  • Category: deegwaren
  • Cuisine: Joegoslavische Keuken

Ingredients

Scale

Ingredienten deeg:

  • 500 gram bloem,
  • 1 theelepel zout,
  • 3 dl lauwwarm water,
  • 1/2 dl (zonnebloem) olie.

Ingrediënten vulling:

  • 200 gram fetakaas,
  • 1 klein bakje Huttekase,
  • 1 flinke eetlepel creme fraiche.

Instructions

  1. Meng het zout en de bloem. Voeg geleidelijk lauwwarm water toe en meng totdat een compact deeg ontstaat. Bestrooi een werkblad met een beetje extra bloem en kneed hierop het deeg goed door. Dit doe je door de buitenkant van het deeg uit te trekken en in het midden van de deeg terug te duwen. Draai daarbij het deeg steeds een beetje rond. Hoe langer je kneed, des te beter de gluten zich ontwikkelen en je een mooi, soepel elastisch deeg krijgt.
  2. Schenk op een grote plaat of 2 borden een laag olie. Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm hier een bal van. Druk de bal zo plat mogelijk in de olie, keer om en zorg dat alles goed bedekt ligt in de olie. Deze zorg ervoor dat je het deeg straks heel dun kunt uitrekken. Laat ongeveer 10 minuten buiten de koelkast rusten.
  3.  Maak intussen de sirnica vulling: Verkruimel de feta en prak hier de hüttekäse en creme fraiche doorheen.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hetelucht). Leg 1 bol deeg op een theedoek of groot tafellaken en trek het met geoliede handen langzaam uit totdat je een dun vel krijgt. Als je deeg soepel genoeg is kun je een deeglap krijgen ter grootte van een halve eettafel, en zo dun als filodeeg, maar dit vergt soms wat oefening. Verdeel de helft van de vulling erover en besprenkel deze heel licht met olie.
  5. Trek nu één kant van het doek, waarop het deeg ligt, omhoog. Het deeg rolt vanzelf op en vormt een lange ‘worst’. Snijd deze halverwege doormidden.
  6. Wrijf een ovenschaal in met olie. Leg de twee stuks pita sa sirom, opgekruld als een platte ronde worst, in de ovenschaal. Herhaal stappen 4 & 5 ook met de tweede bol deeg.
  7. Besprenkel de bovenkanten met olie en bak de pita sa sirom ongeveer 40 minuten in de oven, of totdat de bovenkant mooi goudgeel is.
  8. Haal de schaal uit de oven, overgiet de pita met een glas gekookt water. (Pas op! Hete damp!) en zet weer 5 minuten terug in de oven om op te drogen. Dit trucje geeft je deeg een heerlijke zachtere bite.

Prijatno! (= Eet smakelijk)

Groetjes, Betty