• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Inspiratie / Kookboeken / Smaak van een land dat niet meer bestaat

Smaak van een land dat niet meer bestaat

13 april 2013 Door Betina Oostveen Reageer

Ben je op zoek naar een Nederlands kookboek met ‘Joegoslavische’ recepten? Dan mag het boek ‘Smaak van een land dat niet meer bestaat’ absoluut niet ontbreken in je kast!

Kookboek met recepten uit voormalig Joegoslavie

Al jarenlang was ik op zoek naar een kookboek met recepten uit voormalig Joegoslavie. Dit bleek moeilijker als gedacht, omdat er na de oorlog geen  boeken meer uitgebracht worden hierover. De enige oude kookboeken die ik kon vinden waren dan ook in het Joegoslavisch geschreven, en dan kan ik er niet zoveel mee. Begrijp me niet verkeerd, ook al komt de helft van mijn familie daar vandaan, mijn taalkundigheid op het gebied van recepten lezen in het Joegoslavisch, is dan toch ver onder de maat.

Ik was dan ook erg blij toen een vriendin mij dit boek ‘ Smaak van een Land dat niet meer bestaat‘  voor mijn verjaardag gaf. Sterker nog, ik moest er bijna van huilen. Vol herkenning die typisch ‘Joegoslavische’ gerechten en ook nog eens in het Nederlands geschreven!  Hier was ik al zo lang naar op zoek!

Smaak van een land dat niet meer bestaat
Smaak van een land dat niet meer bestaat

Auteurs Zrinka Oberman komt uit Kroatië en Goran Todorovic komt uit Bosnië (van Servische ouders). Toen de oorlog uitbrak, werden zij gedwongen te vluchten. Uiteindelijk vonden ze elkaar weer, en besloten samen een bestaan in Nederland op te bouwen. Terwijl Zrinka zich ging toespitsen op fotografie, stortte Goran zich op een koksopleiding. Het resultaat is dit prachtige kookboek:  Smaak van een land dat niet meer bestaat dat je eenvoudig bij Bol.com kunt bestellen via bovenstaande link.

De persoonlijke noot in het boek voert je mee naar de smaken van een land dat niet meer bestaat. Je leest hun verhalen en herinneringen die bij de gerechten naar boven komen, en de prachtige foto’s helpen hier ook bij. Je leest in dit boek hun levensverhaal, ook van tijdens en na de oorlog. Het is een kookboek dat ik graag aanraad bij ‘Joegoslavische’ vrienden of familieleden, omdat het zo herkenbaar is voor iedereen

Verkoopinformatie

Recepten uit ‘Smaak van een Land dat niet meer bestaat’

Maar mocht je zelf willen weten wat de Balkan keuken inhoud, of ben je benieuwd naar het verhaal van Zrinka en Goran, dan moet je dit boek zeker aanschaffen. De gerechten zijn overzichtelijk en makkelijk te maken. Van krompir supa en pita, tot cevapcici en zoete krofne bollen! Ook erg lekker zijn deze recepten die voorkomen in het boek:

gestoofd rundvlees met witte kool (kupus kalja)

Deze ‘Kupus Kalja‘ is een traditionele stoofschotel van rundvlees en witte kool, ook wel ‘kupus’. Ik at dit als kind regelmatig en dankzij het boek maak ik het nu dus ook zelf klaar.

pita sa sirom sirnica recept betty's kitchen strudel met kaas

Maar de deegwaren specialiteit bekend als ‘pita’ of burek wordt vandaag de dag nog heel veel gegeten. Dit recept voor pita sa sirom (met kaas dus) staat ook een variant van in het boek. Maar hier op de site staat mijn eigen familie recept hiervoor.



Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Category: Kookboeken Tags: Balkan keuken, kookboek

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Eetwinkel Geniet in Utrecht
Volgend bericht: Broccolisoep met zalm »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in