• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Keto recepten
      • Low Carb recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • In de Media
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Pita sa krompirom (krompiruša)

Pita sa krompirom (krompiruša)

8 augustus 2014 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Zoals jullie wellicht weten, komt een deel van mijn familie uit het voormalige Joegoslavië. Een van de lokale specialiteiten is Pita sa krompirom. Een rol van dun gerekte deeg, gevuld met heerlijke hartigheden. Een van mijn favorieten is deze variant met blokjes aardappels en gesnipperde uien.

Onlangs mocht ik de mensen bij Radio 6 al kennis laten maken met deze ‘Pita sa krompirom‘.   Het woordje ‘krompir‘ betekend namelijk: aardappel. In de volksmond wordt dit gerecht ook wel eens ‘krompirusa‘ genoemd.

Pita met aardappel

Burek en Pita zijn typische Joegoslavische gerechten met een dun, gevuldt deeg. In Turkije eet men ook wel Börek, maar daar kun je ónze deegwaren eigenlijk niet mee vergelijken. In Bosnië zijn er zelfs, naast traditionale bakkerijen, ook speciale Burek en Pita winkels, waar je deze gevulde en opgerolde deegwaren to-go kunt meenemen. Binnen onze familie wordt Pita over het algemeen gewoon zelf gemaakt. Sterker nog: mijn ooms zeiden vroeger altijd: dat een dame pas klaar was om het ouderlijk huis te verlaten, als ze het pita maken onder de knie had. Want dan kon moeders je écht niets meer bijbrengen. Deze pita met aardappel is een allemans-vriend en heet Pita sa krompirom, of ook wel krompiruša.

Pita sa krompirom (krompiruša) recept betty's kitchen deeg met aardappels

Wil je meer te weten komen over de Balkan keuken en klassieke gerechten uit het voormalige Joegoslavie? Lees dan hier meer over het kookboek: Smaak van een land dat niet meer bestaat.

Nog meer pita recepten

Het flinterdunne pita deeg , kan je met verschillende ingrediënten opvullen, oprollen en bakken in de oven. Zo is er bijvoorbeeld ook een variant met feta en hüttekäse: deze heet sirnica. Maar er is ook een pita variant met spinazie en kaas: deze heet dan zeljanica.  Voor de liefhebber is er zelf eentje met (runder)gehakt, deze heet dan uitzonderlijk: Burek sa mesom (=vlees). Pita is heerlijk om in Ajvar te dippen, maar wordt traditioneel ook vaak geserveerd met yoghurt of crème fraîche er over heen.


Print

Recept: Pita sa krompirom (Krompirusa)

recept pita sa krompirom krompirusa

★★★★★

5 from 1 reviews

Zoals jullie wellicht weten, komt een deel van mijn familie uit het voormalige Joegoslavië. Een van de lokale specialiteiten is Pita sa krompirom. Een rol van dun gerekte deeg, gevuld met heerlijke hartigheden. Een van mijn favorieten is deze variant met blokjes aardappels en gesnipperde uien.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 25 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Deegwaren
  • Cuisine: Joegoslavische Keuken

Ingredients

Scale

Ingredienten deeg:

  • 500 gram bloem,
  • 1 theelepel zout,
  • 3 dl lauwwarm water,
  • 1/2 dl zonnebloem- of olijfolie.

Ingrediënten vulling:

  • 1 kilo vastkokende aardappels,
  • 1 grote ui,
  • 2 eetlepels zonnebloem- of olijfolie.
  • Peper en zout.

Instructions

  1. Meng het zout en de bloem. Voeg geleidelijk lauwwarm water toe en meng totdat een compact deeg ontstaat. Bestrooi een werkblad met een beetje extra bloem en kneed hierop het deeg goed door. Dit doe je door de buitenkant van het deeg uit te trekken en in het midden van de deeg terug te duwen. Draai daarbij het deeg steeds een beetje rond. Hoe langer je kneed, des te beter de gluten zich ontwikkelen en je een mooi, soepel elastisch deeg krijgt.Pita sa krompirom (krompiruša) recept betty's kitchen deeg met aardappels
  2. Schenk op een grote plaat of 2 borden een laag olie. Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm hier een bal van. Druk de bal zo plat mogelijk in de olie, keer om en zorg dat alles goed bedekt ligt in de olie. Deze zorg ervoor dat je het deeg straks heel dun kunt uitrekken. Laat ongeveer 10 minuten buiten de koeklast rusten.
  3.  Maak intussen de aardappel vulling: Schil de aardappels en snijd deze in blokjes van 0.5 x 0.5 cm (brunoise). Eventueel kun je deze ook raspen. Pel en snipper de ui. Meng de aardappelblokjes in een kom met de ui en breng op smaak met olie, peper en zout.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hetelucht. Leg het deeg op een theedoek of groot tafellaken en trek het met geoliede handen langzaam uit totdat je een dun vel krijgt. Pita sa krompirom (krompiruša) recept betty's kitchen deeg met aardappelsAls je deeg soepel genoeg is kun je een deeglap krijgen ter grootte van een halve eettafel, en zo dun als filodeeg. Verdeel de vulling erover en besprenkel deze heel licht met olie.
  5. Trek nu één kant van het doek, waarop het deeg ligt, omhoog. Het deeg rolt vanzelf op en vormt een lange ‘worst’.
  6. Wrijf een ovenschaal in met olie. Leg de pita,opgekruld als een grote ronde worst, in de ovenschaal. Of knijd in de lengte doormidden en vorm 2×2 kleine rondjes.Pita sa krompirom (krompiruša) recept betty's kitchen deeg met aardappels
  7. Besprenkel de bovenkant met olie, en bak de pita sa krompirom ongeveer 40 minuten in de oven, totdat de bovenkant mooi goudgeel is.
  8. Haal de schaal uit de oven, overgiet de pita met een glas gekookt water. (Pas op! Hete damp!) en zet weer 5 minuten terug in de oven om op te drogen. Dit trucje geeft je deeg een heerlijke zachtere bite. Serveer direct.

Prijatno! (= Eet smakelijk)

Groetjes, Betty

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Pita sa krompirom (krompiruša) recept betty's kitchen deeg met aardappels

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: aardappels, Burek, deeg, Joegoslavische keuken, uien, vegetarisch

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Uit eten in de Efteling
Volgend bericht: Bananabread met chocolade »

Lees Interacties

Reacties

  1. aida

    8 augustus 2014 om 7:15 pm

    Bedankt Betty, nu moet ik ook pita maken. Alleen ga ik voor de spinazie versie of te wel Zeljanica 🙂
    Super leuk artikel.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 augustus 2014 om 8:36 pm

      Dank je wel Aida,

      en ohhh.. die Zeljanica moet ik ook eens zelf maken en hier posten! Prijatno zou ik zeggen 🙂

      Beantwoorden
  2. Lola

    13 oktober 2020 om 6:13 pm

    Ik hoop dat dit recept nooit van de website verdwijnt! Mijn ex-schoonmoeder maakte dit altijd en ik was er dol op! Kon echt bakken er van opeten, haha. Dit is het enige Nederlandse recept dat ik in al die jaren heb gevonden. Misschien neem ik met de huidige coronacrisis eindelijk eens de tijd om het te maken (ik ken deze receptpagina al jaren, maar nooit iets mee gedaan 🙁 Het is best wat werk!).

    In elk geval ziet het er alvast heeeeerlijk uit!

    Nu moet ik sinds kort glutenvrij eten i.v.m. coeliakie; welke vervanger van bloem kan je me aanraden voor dit specifieke recept? 🙂

    ★★★★★

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      21 oktober 2020 om 6:08 pm

      Wat ontzettend leuk om te horen zeg! Maar de grootste reden dat het deeg zo dunnetjes uit te rekken is omdat het elastisch is geworden door de gluten.
      Dus op dit moment weet ik niet een goede glutenvrije vervangende bloem voor je. Maar… ik ken mensen die ‘smokkelen’ en gebruiken kant en klare ‘pita’ vellen die ze kopen bij de Turkse buurtsuper
      Het lijkt redelijk op bladerdeeg en daar zijn wel glutenvrije varianten van te koop. Wellicht kun je dat eens proberen? ‘Anders’ gaat dit gerecht hoe dan ook worden in een glutenvrije versie, maar bij coeliaki wellicht een uitkomst.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel kookplezier!

Groetjes, Betty

#REDVELVET

recept red velvet taart cake © bettyskitchen.nl

Betty's Kitchen bestaat maar liefst 8 jaar! En dat vieren we met een Red Velvet taart!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • recept zelf valentijns chocolade maken met ruby roze en puur © bettyskitchen.nl 15x Recepten voor Valentijnsdag
  • recept kwarkbolletjes met peer en kaneel © bettyskitchen.nl Kwarkbollen met peer en kaneel
  • Vier het Chinese nieuwjaar met deze gerechten Vier het Chinese nieuwjaar met deze gerechten
  • 5x hotdogs recepten © bettyskitchen.nl 5x Hotdogs recepten (video)
  • recept red velvet taart cake © bettyskitchen.nl Red Velvet Taart

#KETO RECEPTEN

avocado met ei uit de oven

Hoog in vetten en eiwitten voor een lang verzadigd gevoel

food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

5x hotdogs recepten © bettyskitchen.nl

5x Hotdogs recepten (video)

recept gemarineerd buikspek © bettyskitchen.nl

Gemarineerde Buikspek van de BBQ

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept indiase kedgeree met gerookte makreel © bettyskitchen.nl

Indiase kedgeree met gerookte makreel

recept glutenvrije pretzel taart met chocolade © Betty's Kitchen

Glutenvrije Pretzel Taart met Chocolade

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
✨SMASH CAKE - DANE 1 JAAR ✨ mijn zoon is afge ✨SMASH CAKE - DANE 1 JAAR ✨

mijn zoon is afgelopen maand1 jaar oud geworden! Dat hebben wij gevierd met een toffe dinosaurus stapeltaart die de kleine man helemaal zelf mocht kapot slaan! 

Het is een traditie die over is komen waaien uit de VS maar wel een hele leuke om te doen voor de eerste verjaardag van je kindje. Vandaag staat er dus een artikel online Waarbij ik jullie wat meer vertellen ga over een Cake Smash taart en fotoshoot maken!

 Lijkt jou het leuk om zon shoot te organiseren voor je baby’s eerste verjaardag? 

==> https://bettyskitchen.nl/smash-cake-taart-maken/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#1yearold #hapybirthday #smashcake #smashcakesession #taart #cake #smashcakephotoshoot #biscuitbeslag  #botercreme #buttercream #heelhollandbakt #smashcakephotography #dinosaurus #dinosaur #dinos #dinocake #dinosauruscake #babyboy
✨ CHINEES NIEUWJAAR 🧧 WINACTIE ✨ Het Chine ✨ CHINEES NIEUWJAAR 🧧 WINACTIE ✨

Het Chinese Nieuwjaars feest loopt alweer bijna ten einde! Ik hoop dat jullie deze twee weken heerlijk genoten hebben (of nog aan het genieten zijn) van die Chinese recepten die online kwamen? Met dank aan @LKKeurope heb ik echt verrukkelijke gerechten klaargemaakt, zoals die malse kip in oestersaus! Daarnaast werd ik ook helemaal fan van hun sesamolie en hoisin saus. Elke voorraadkast zou deze producten standaard moeten bevatten!

Dit was vooral een feestelijke periode die ik ook met vrienden en familie gevierd heb. Uiteraard coronaproof en verdeeld over meerdere dagen, maar bovenal heerlijk gesmuld van Chinese recepten met authentieke ingrediënten. 
Ik mag dan ook een compleet pakket met mijn favoriete ingrediënten van Lee Kum Kee verloten aan jullie!

HOE DOE JE MEE?

🧧Volg @bettyskitchenNL
🧧Geef deze post een like en laat hieronder een comment achter.
🧧Uiteraard horen wij graag welk Lee Kum Kee product jouw favoriet is!
🧧Tag daarbij minstens 1 foodbuddy die jij wilt gaan verrassen met een heerlijk gerecht uit de Chinese keuken!

Belangrijk: dit is een instagram only winactie en loopt tot en met zaterdag 27 februari 2021. De prijs wordt enkel geleverd op een afleveradres in Nederland. De winnaar maak ik op zondag 28 februari 2021 bekend.

Veel succes en bovenal eet smakelijk! 
Groetjes, Betty

#LeeKumKeeCNY #Giveaway #ChineesNieuwjaar #CNY #leekumkee #kip #oestersaus #sojasaus #noodles #samenwerking #bettyskitchencollab #ad
✨ CHINESE SLA WRAPS MET KIP✨ Op zoek naar een ✨ CHINESE SLA WRAPS MET KIP✨

Op zoek naar een lekkere low carb lunch of licht diner met kip? Maak eens deze Chinese sla wraps met kip gehakt en hoisin saus! Dat is zeker weer eens wat anders dan een salade en die Chinese keuken is zo verrukkelijk lekker!

Het recept is afkomstig van @nombelina en het is inmiddels een van mijn favorieten. Zeker nu op de website een aantal Chinese recepten voorbij komen ivm de nieuwjaars viering , mocht deze ook absoluut niet ontbreken. 

Maak jij wel eens sla wraps? 

==> https://bettyskitchen.nl/chinese-sla-wraps-met-kip/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#recept #chinesefood #slawraps #kip #chicken #lettuce #lowcarb #glutenvrij #hoisin #chineesnieuwjaar #cny #hoisinsauce #hoisinchicken #pinda #littlegem
✨ PASTALICIOUS ✨ Vandaag is het weer knallen ✨ PASTALICIOUS ✨

Vandaag is het weer knallen geblazen met een nieuwe werkweek voor de boeg! Ik heb nog een aardige inhaalslag te plegen omdat ik vorige week dus ziek werd. Maar ik heb er wel weer zin in! Dank jullie wel voor de lieve berichtjes de afgelopen dagen en inmiddels is iedereen hier thuis weer opgeknapt! 

Maar ik wil nog even terugblikken op die prachtige dag gisteren. Want wat hebben we daarvan genoten in eigen tuin gisteren. Eind vorig jaar werd onze nieuwe tuintafel geleverd dus gisteren was de uitgelezen mogelijkheid om hem eindelijk in gebruik te nemen! 

@pastalicious_delivery verzorgde een complete pasta avond voor het gezin. Deze nieuwkomer in Utrecht bezorgd heerlijke pasta maaltijden aan huis. Niet al teveel poespas, maar goede basissauzen die uit te breiden zijn met nog meer toppings. Onze favoriet was ‘La Tagliatelle alla Bolognese di Angus’ , maar daarbij ook een Caprese-pesto salade, knoflook brood en natuurlijk Tiramisu en Amaretti-Cheesecake. 

Het ziet er naar uit dat de restaurants voorlopig nog gesloten blijven. Dus support jij ook een local met een afhaal of thuisbezorgde maaltijd? 

Groetjes Betty
——————————
#restaurants #utrecht #utrechtfood #exploreutrecht #waarutrechteet #pasta #pastalicious #Deliveroo #ubereats #basilicum #tiramisu #supportyourlocal #gekregen #bettyproeft
✨MONCHOU TAART MET KERSEN ✨
Wat een weertje hè mensen! Ben blij dat ik er vandaag toch een beetje lekker van heb kunnen genieten. Een week geleden stonden we nog in de sneeeuw of op het ijs, en nu eten we buiten met het gezin. Officieel duurt het nog een maand voor de lente begint maar dit weekend is alvast een goed voorteken. 

Wat deze foto met monchou taart er dan mee te maken heeft? niets hoor, maar die is gewoon minstens net zo lekker als dat deze dag was. Een echte luie zondag, niets moet, alles mag en gewoon opladen in de zon. Zelfs het avondeten wordt door een ander verzorgd.

Ik hoop dat jullie er ook een prachtig weekend van gemaakt hebben? En vol goede moed op naar de nieuwe week morgen!

==> https://bettyskitchen.nl/monchou-taart-met-kersen/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#weekend #sunday #taart #pie #cherrypie #cheesecake #kersen #heelhollandbakt #monchoutaart #monchou #roomkaas #bastogne
✨GROG DRANKJE TEGEN VERKOUDHEID OF GRIEP✨🤧 ✨GROG DRANKJE TEGEN VERKOUDHEID OF GRIEP✨🤧

Wat is nou weer een ‘grog’? hoor ik je denken! Een grog is een warm drankje tegen de griep of een verkoudheid met bijvoorbeeld whiskey er in. Het bestaat echt al eeuwen en er zijn mensen die zweren bij dit middeltje. Zo ook mijn echtgenoot die gisterenavond dit drankje voor me maakte tegen de hevige verkoudheid die momenteel thuis heerst! 

Dus mocht je een beetje in de lappenmand zitten na al die sneeuw en koude nachten, of hebben jouw kids ook een supervirus mee naar huis genomen.. dan kun je dit drankje eens proberen! Ps. 18+ only 🤧

==> https://bettyskitchen.nl/grog-drankje-tegen-griep/

————————————

Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————————
#ziek #verkouden #griep #grog #drankje #whiskey #hottoddy #rum #cognac #citroen #lemon #gember #honing #steranijs #moai #kleenex #gezondheid #koorts
✨ BANANABREAD PANCAKES ✨ Hello prachtig weeke ✨ BANANABREAD PANCAKES ✨

Hello prachtig weekend! Mijn kop barst nog een beetje uit elkaar van de verkoudheid deze week maar als ik naar buiten kijk voel ik me al een heel stuk vrolijker! Wat een verschil met een week geleden hè! Eigenlijk te bizar voor woorden... 😉

Maar goed, wij luiden hier het weekend in met Bananabread Pancakes! Want behalve cake en poffertjes bakken met overrijpe bananen is dit bananabread recept ook uitermate geschikt om als kleine pancakes opgebakken te worden. Heb je dat nog nooit gedaan met je bananabread beslag dan is dat zeker een aanrader. Ook leuk: stop het beslag eens in een wafelijzer!!

Maar goed, zo maken wij hier thuis van de nood een deugd en gaan we lekker  lunchen in dit geval. Oh en die laag gesmolten chocolade zou moeten helpen met geluksstofjes aanmaken en sneller dat virus de deur uit te werken. Fingers crossed 

En hoe zit het met jullie? Nog mooie weekend plannen?

==> https://bettyskitchen.nl/bananabread-pancakes-recept/
______________________

Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-

#pancakes #pannenkoekjes #recept #weekend #bananabread #cappuccino #bananenbrood #monkeybread #banaan #banana #chocolade
Meer laden… Volgen op Instagram

Copyright © 2021 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in