Vorige maand heb ik jullie al kennis laten maken met pita: een traditioneel deeggerecht uit het voormalige Joegoslavië. En deze variant met vlees is een pita sa mesom, ook wel Burek genoemd.
Pita is de benaming voor deze deegwaren, die je kunt vullen met kaas, groente maar dus ook met vlees. Dit is een heerlijk hartig en vullend gerecht voor werkelijk elk moment van de dag.
Pita sa mesom heet Burek
Burek en Pita zijn typische Joegoslavische gerechten met een gevuld, dun soort deeg. Dit is absoluut niet te vergelijken met de Börek gerechten die je in Turkije tegenkomt! In Bosnië zijn er zelfs speciale bakkerijen die de lokale trots zoals Burek en Pita maken. Het is een flinterdun deeg, dat wordt gevuld en opgerold, en vervolgens in de oven gebakken. De dames in onze familie maken deze echter vaak gewoon zelf en vullen deze dan met heerlijkheden, zoals bijvoorbeeld rundergehakt en uiten. Deze pita variant met vlees wordt dan uitzonderlijk Burek genoemd.
Wil je meer te weten komen over de Balkan keuken en klassieke gerechten uit het voormalige Joegoslavie? Lees dan hier meer over het kookboek: Smaak van een land dat niet meer bestaat.
Nog meer pita en burek
Liefhebbers van pita gerechten zijn hier aan het juiste adres voor nog meer variatie! Maak bijvoorbeeld ook eens gevuld deeg met aardappels: deze heet krompiruša. Maar er is ook een pita variant met spinazie en kaas: deze heet dan zeljanica. Of maak de hartige pita met kaas: deze heet Sirnica. Pita en Burek zijn heerlijk om in Ajvar te dippen, maar wordt traditioneel ook vaak geserveerd met yoghurt of crème fraîche er overheen. Pita wordt gegeten als voor-, hoofd- of bijgerecht. Maar met name deze variant met vlees (Burek) is ook populair als stevig ontbijt. Of gewoon als tussendoortje voor de lekkere trek.
Recept: Pita sa mesom (Burek)
Vorige maand heb ik jullie al kennis laten maken met pita: een traditioneel deeggerecht uit het voormalige Joegoslavië. En deze variant met vlees is een pita sa mesom, ook wel Burek genoemd.
- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 45 minutes
- Total Time: 1 hours 25 minutes
- Yield: 4 stuks 1x
- Category: Deegwaren
- Cuisine: Joegoslavische Keuken
Ingredients
Ingrediënten deeg:
- 500 gram bloem,
- 1 theelepel zout,
- 3 dl lauwwarm water,
- 1/2 dl zonnebloem- of olijfolie
Ingrediënten vulling:
- 500 gram (runder) gehakt,
- 2 grote uien
- 1 eetlepel zonnebloem- of olijfolie.
- Peper en zout.
Instructions
- Meng het zout en de bloem. Voeg geleidelijk lauwwarm water toe en meng totdat een compact deeg ontstaat. Bestrooi een werkblad met een beetje extra bloem en kneed hierop het deeg goed door. Dit doe je door de buitenkant van het deeg uit te trekken en in het midden van de deeg terug te duwen. Draai daarbij het deeg steeds een beetje rond. Hoe langer je kneed, des te beter de gluten zich ontwikkelen en je een mooi, soepel elastisch deeg krijgt.
- Schenk op een grote plaat of 2 borden een laag olie. Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm hier een bal van. Druk de bal zo plat mogelijk in de olie, keer om en zorg dat alles goed bedekt ligt in de olie. Deze zorg ervoor dat je het deeg straks heel dun kunt uitrekken. Laat ongeveer 10 minuten buiten de koeklast rusten.
- Maak intussen de vulling: Pel en snipper de ui. Meng deze met het gehakt in een grote kom, en breng op smaak met de olie, peper en zout. Probeer geen compacte bal te vormen, maar houd het gehakt ‘brokkelig’, dit verdeeld straks makkelijker.
- Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hetelucht. Leg het deeg op een theedoek of groot tafellaken en trek het met geoliede handen langzaam uit totdat je een dun vel krijgt. Als je deeg soepel genoeg is kun je een deeglap krijgen ter grootte van een halve eettafel, en zo dun als filodeeg. Verdeel de vulling erover en besprenkel deze heel licht met olie.
- Trek nu één kant van het doek, waarop het deeg ligt, omhoog. Het deeg rolt vanzelf op en vormt een lange ‘worst’.
- Wrijf een ovenschaal in met olie. Leg de pita sa mesom, opgekruld als een grote ronde worst, in de ovenschaal. Of knijd in de lengte doormidden en vorm 2×2 kleine rondjes.
- Besprenkel de bovenkant met olie, en bak de pita sa sirom ongeveer 40 minuten in de oven, totdat de bovenkant mooi goudgeel is.
- Haal de schaal uit de oven, overgiet de pita sa mesom met een glas gekookt water. (Pas op! Hete damp!) en zet weer 5 minuten terug in de oven om op te drogen. Dit trucje geeft je deeg een heerlijke zachtere bite.
Prijatno! (= Eet smakelijk)
Groetjes, Betty
aca
Als ik een opmerking mag maken, je kan het beste gehakt of stukjes vlees in de koekepan gaar braden en dan in deeg rollen. Mijn ervaring is dat als je in deeg doet dat het dan niet gaar is en ik krijg er zelfs last van mijn maag.
Nyncke
Recept ziet er heerlijk uit maar voor hoeveel stuks of personen zijn de aangegeven hoeveelheden ingrediënten?
Betina Oostveen
Hi Nyncke,
wij eten dit meestal met zijn viertjes. Je kunt er eventueel nog een kleine salade bij maken.
Kris
Heb veel Burek gegeten, om het geheel niet te droog te laten worden in de oven doe je wat aardappelen raspen en deze rasp verdelen over het gehaktmengsel en dan pas oprollen.
Betina Oostveen
Hi Kris,
dank je wel voor de tip.
Voor de liefhebber staat er ook reeds een recept online met alleen aardappels en uien. ( https://bettyskitchen.nl/burek-sa-krompirom-hartige-strudel-met-aardappels/)
Groetjes, betty
Kirill
Wat voor specifiek bloem gebruik je als het geen geheim is?
Betina Oostveen
Hi Kirill,
het is geen geheim hoor, maar ook geen speciale bloem of zo. Is maar net wat ik in huis heb.
Van bio tarwebloem, tot patentbloem of anders.