• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Pita sa mesom (burek)

Pita sa mesom (burek)

20 augustus 2014 Door Betina Oostveen 7 Reacties

Jump to Recipe

Vorige maand heb ik jullie al kennis laten maken met pita:  een traditioneel deeggerecht uit het voormalige Joegoslavië. En deze variant met vlees is een pita sa mesom, ook wel Burek genoemd.

Pita is de benaming voor deze deegwaren, die je kunt vullen met kaas, groente maar dus ook met vlees. Dit is een heerlijk hartig en vullend gerecht voor werkelijk elk moment van de dag.

Pita sa mesom heet Burek

Burek en Pita zijn typische Joegoslavische gerechten met een gevuld, dun soort deeg. Dit is absoluut niet te vergelijken met de Börek gerechten die je in Turkije tegenkomt! In Bosnië zijn er zelfs speciale bakkerijen die de lokale trots zoals Burek en Pita maken. Het is een flinterdun deeg, dat wordt gevuld en opgerold, en vervolgens in de oven gebakken. De dames in onze familie maken deze echter vaak gewoon zelf en vullen deze dan met heerlijkheden, zoals bijvoorbeeld rundergehakt en uiten. Deze pita variant met vlees wordt dan uitzonderlijk Burek genoemd.

Wil je meer te weten komen over de Balkan keuken en klassieke gerechten uit het voormalige Joegoslavie? Lees dan hier meer over het kookboek: Smaak van een land dat niet meer bestaat.

pita sa mesom burek joegoslavische keuken bosnie betty's kitchen recept

Nog meer pita en burek

Liefhebbers van pita gerechten zijn hier aan het juiste adres voor nog meer variatie! Maak bijvoorbeeld ook eens gevuld deeg met aardappels: deze heet krompiruša. Maar er is ook een pita variant met spinazie en kaas: deze heet dan zeljanica. Of maak de hartige pita met kaas: deze heet Sirnica. Pita en Burek zijn heerlijk om in Ajvar te dippen, maar wordt traditioneel ook vaak geserveerd met yoghurt of crème fraîche er overheen. Pita wordt gegeten als voor-, hoofd- of bijgerecht. Maar met name deze variant met vlees (Burek) is ook populair als stevig ontbijt. Of gewoon als tussendoortje voor de lekkere trek.


Print

Recept: Pita sa mesom (Burek)

pita sa mesom burek joegoslavische keuken bosnie betty's kitchen recept
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Vorige maand heb ik jullie al kennis laten maken met pita:  een traditioneel deeggerecht uit het voormalige Joegoslavië. En deze variant met vlees is een pita sa mesom, ook wel Burek genoemd.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 25 minutes
  • Yield: 4 stuks 1x
  • Category: Deegwaren
  • Cuisine: Joegoslavische Keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten deeg:

  • 500 gram bloem,
  • 1 theelepel zout,
  • 3 dl lauwwarm water,
  • 1/2 dl zonnebloem- of olijfolie

Ingrediënten vulling:

  • 500 gram (runder) gehakt,
  • 2 grote uien
  • 1 eetlepel zonnebloem- of olijfolie.
  • Peper en zout.

Instructions

  1. Meng het zout en de bloem. Voeg geleidelijk lauwwarm water toe en meng totdat een compact deeg ontstaat. Bestrooi een werkblad met een beetje extra bloem en kneed hierop het deeg goed door. Dit doe je door de buitenkant van het deeg uit te trekken en in het midden van de deeg terug te duwen. Draai daarbij het deeg steeds een beetje rond. Hoe langer je kneed, des te beter de gluten zich ontwikkelen en je een mooi, soepel elastisch deeg krijgt.pita sa mesom (burek) deeg met vlees Bosnie Joegoslavie betty's kitchen
  2. Schenk op een grote plaat of 2 borden een laag olie. Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm hier een bal van. Druk de bal zo plat mogelijk in de olie, keer om en zorg dat alles goed bedekt ligt in de olie. Deze zorg ervoor dat je het deeg straks heel dun kunt uitrekken. Laat ongeveer 10 minuten buiten de koeklast rusten.
  3.  Maak intussen de vulling: Pel en snipper de ui. Meng deze met het gehakt in een grote kom, en breng op smaak met de olie, peper en zout. Probeer geen compacte bal te vormen, maar houd het gehakt ‘brokkelig’, dit verdeeld straks makkelijker.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hetelucht. Leg het deeg op een theedoek of groot tafellaken en trek het met geoliede handen langzaam uit totdat je een dun vel krijgt. Als je deeg soepel genoeg is kun je een deeglap krijgen ter grootte van een halve eettafel, en zo dun als filodeeg. Verdeel de vulling erover en besprenkel deze heel licht met olie. pita sa mesom (burek) deeg met vlees Bosnie Joegoslavie betty's kitchen
  5. Trek nu één kant van het doek, waarop het deeg ligt, omhoog. Het deeg rolt vanzelf op en vormt een lange ‘worst’.
  6. Wrijf een ovenschaal in met olie. Leg de pita sa mesom, opgekruld als een grote ronde worst, in de ovenschaal. Of knijd in de lengte doormidden en vorm 2×2 kleine rondjes.
  7. Besprenkel de bovenkant met olie, en bak de pita sa sirom ongeveer 40 minuten in de oven, totdat de bovenkant mooi goudgeel is.
  8. Haal de schaal uit de oven, overgiet de pita sa mesom met een glas gekookt water. (Pas op! Hete damp!) en zet weer 5 minuten terug in de oven om op te drogen. Dit trucje geeft je deeg een heerlijke zachtere bite.

Prijatno! (= Eet smakelijk)

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

pita sa mesom burek joegoslavische keuken bosnie betty's kitchen recept

Category: Vlees Recepten Tags: Balkan keuken, bloem, Burek, deeg, gehakt, Pita, rundergehakt, rundvlees, uien, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Italiaanse borrelplank met ham, bruschetta, tonijnsalade en mozzarella
Volgend bericht: Glutenvrije citruscake met blauwe bessen »

Lees Interacties

Reacties

  1. aca

    13 september 2014 om 10:59 pm

    Als ik een opmerking mag maken, je kan het beste gehakt of stukjes vlees in de koekepan gaar braden en dan in deeg rollen. Mijn ervaring is dat als je in deeg doet dat het dan niet gaar is en ik krijg er zelfs last van mijn maag.

    Beantwoorden
  2. Nyncke

    14 maart 2016 om 1:53 pm

    Recept ziet er heerlijk uit maar voor hoeveel stuks of personen zijn de aangegeven hoeveelheden ingrediënten?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      17 maart 2016 om 5:35 pm

      Hi Nyncke,

      wij eten dit meestal met zijn viertjes. Je kunt er eventueel nog een kleine salade bij maken.

      Beantwoorden
  3. Kris

    7 december 2016 om 7:41 pm

    Heb veel Burek gegeten, om het geheel niet te droog te laten worden in de oven doe je wat aardappelen raspen en deze rasp verdelen over het gehaktmengsel en dan pas oprollen.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      9 december 2016 om 11:34 am

      Hi Kris,

      dank je wel voor de tip.
      Voor de liefhebber staat er ook reeds een recept online met alleen aardappels en uien. ( https://bettyskitchen.nl/burek-sa-krompirom-hartige-strudel-met-aardappels/)

      Groetjes, betty

      Beantwoorden
  4. Kirill

    14 juli 2019 om 4:10 pm

    Wat voor specifiek bloem gebruik je als het geen geheim is?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      16 juli 2019 om 12:51 pm

      Hi Kirill,
      het is geen geheim hoor, maar ook geen speciale bloem of zo. Is maar net wat ik in huis heb.
      Van bio tarwebloem, tot patentbloem of anders.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee