Vandaag deel ik deze heerlijke, pittige penne pasta alla puttanesca, met chilipeper, olijven en kappertjes met je. Er zijn verschillende variaties mogelijk voor dit Italiaanse pastagerecht, dus voor ieder wat wils.
Gebruikelijk eet ik pasta het liefst met heel veel saus. Eigenlijk meer saus met pasta dan andersom: heerlijk! Maar deze simpele pasta alla puttanesca is een sobere pasta, maar zoals met veel dingen is less in dit geval more. Met een paar goede basis smaakmakers is dit een pasta waarbij de smaak van de afzonderlijke ingrediënten juist goed naar voren komen. Lekker voor de afwisseling!

Variatietips voor pasta alla puttanesca
Er bestaan traditioneel gezien verschillende varianten van pasta alla puttanesca. Zo kun je dit gerecht in plaats van met penne natuurlijk ook met spaghetti of een heel ander pastasoort serveren. Daarnaast wordt dit pastagerecht in sommige Italiaanse regio’s ook met ansjovis bereid. Ik ben daar zelf niet zo’n liefhebber van. Maar als jij dit wel lekker vindt, voeg dit dan tegelijkertijd met de knoflook en chilipeper toe in dit recept.

Hou je wat minder van pittig eten, laat dan vooral de chilipeper achterwege in de pasta puttanesca. Het gerecht heeft voldoende andere smaakvolle ingrediënten, dus dit kun je makkelijk weglaten. Check hier nog meer lekkere vegetarische pasta recepten op deze site!
Recept: Penne alla puttanesca
Dit sobere pastagerecht heet pasta alla puttanesca. Met een paar basis ingredienten zet je een verbluffende vegetarische pasta op tafel en kun je als prima basis gebruiken voor een snel pasta gerecht.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 130 gram volkoren penne
- 200 ml. tomatenblokjes
- 50 gram zwarte olijven (ontpit)
- 20 gram kappertjes
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- Een hand rucola
- Een kleine rode chilipeper
- 2 el. Parmezaanse kaas flakes
- 0.5 tl. gedroogde oregano
- Zwarte peper en zout
- Olijfolie om te bakken
Instructions
- Breng alvast water aan de kook voor het bereiden van de penne.
- Snij de rode uien in dunne halve ringen en de teentjes knoflook heel fijn. Verwijder de pitjes en zaadlijsten van de chilipeper en snij deze ook heel fijn.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de uienringen toe en bak totdat ze glazig worden. Vervolgens voeg je ook de knoflook en peper toe en verwarm even mee. Giet de tomatenblokjes in de pan samen met een scheutje water. Roer goed door en laat zachtjes pruttelen voor zo’n 20 minuten op laag vuur.
- Ondertussen kook je de penne volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de pasta af zodra deze gaar is. Snij de olijven in dunne plakjes. Zodra de saus klaar is, schep je ook de kappertjes, olijven en oregano erdoorheen. Proef de saus en voeg naar eigen smaak zout en zwarte peper toe.
- Roer de saus door de penne. Serveer met de rucola en Parmezaanse kaas eroverheen verdeeld.
Eet smakelijk! Liefs, Nanda
Keywords: pasta, vegetarisch, tomaten, chilli

Geef een reactie