Het is weer een ‘Meatless Monday’ en daar past een recept met tofu uitstekend bij! Deze Maleisische Panang Curry met tofu en pinda’s is een echte smaakbom en maakt een heerlijke curry die je als pure comfort food kunt bestempelen. Serveer je Panang curry lekker met noedels in plaats van rijst en laat je even meevoeren naar verre oorden in Azie.
Zelf Maleisische Panang Curry maken
Je kunt voor dit recept een kant-en-klare Maleisische Panang Curry pasta gebruiken (te koop bij de TOKO). Maar ik maakte dit recept supermarkt proof zodat je alles eenvoudig kunt mee bestellen middels de koop knoppen in onderstaand recept. Ik ga dus uit van een basis met milde rode curry pasta die we allemaal kennen voor Thaise curry maken en vul deze aan om tot een Panang curry te komen. Zo wordt er pindakaas en kokos aan toegevoegd evenals nootmuskaat en kardemom om tot die typische smaken van de regio Penang te komen. Serveer met gebakken tofu, extra pinda’s en lekker veel groenten om een avondvullende maaltijd te maken.
Verschil Panang Curry en rode curry
De Maleisische Panang curry pasta lijkt een beetje op de bekende rode curry pasta uit buurland Thailand, die je standaard in de schappen kunt vinden. Een standaard Thaise rode curry pasta bevat alleen veel meer pepers en is ook pittiger van smaak. Maar de Panang curry pasta is een wat dikkere curry die juist weer een beetje zoeter van smaak is. Hij wordt veelal gemaakt door vermalen pinda’s (of pindakaas) en kokosmelk toe te voegen. En er worden meer specerijen mee gebakken, met name de nootmuskaat is een vereiste. Daarnaast is de basis vaak vlees en van origine gaan er geen extra groente in de Panang Curry, maar wordt deze enkel geserveerd met gekookte rijst en wat mini aubergine bessen of de witte baby aubergine. Echter heb ik besloten om er een veelzijdige vegetarische Panang curry met tofu en noedels van te maken, vergezeld van extra paprika en broccoli.
Nog meer Thaise Curry Recepten en meer!
Kun je geen genoegen krijgen van (Thaise) curry recepten? Gelukkig vind je er naast deze Panang Curry met tofu nog veel meer op de website terug! Maak bijvoorbeeld ook eens deze Panang Curry met varkensvlees (Moo Panang) en baby aubergines. Voor de liefhebbers van kip is deze groene Thaise curry met courgette een aanrader. En uiteraard moet de Laotiaanse ‘Laab Salade‘ met kip en limoen ook een een keer gemaakt hebben. Check hier overigens een volledig weekmenu met Thaise gerechten!
Panang Curry met tofu en pinda’s
De Thaise rode curry is bij velen al bekend. Maar de volromig Panang Curry uit buurland Maleisie is ook een aanrader. Een lekkere dikke curry met pinda’s, limoen en kokosmelk. Deze vegetarische variant zit boordevol groenten en blokjes tofu.
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met groenten
- Cuisine: Maleisische / Thaise keuken
- Diet: Vegetarian
Ingredients
- 550 gram stevige tofu
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rode paprika, in blokjes,
- 1 gele paprika, in blokjes,
- 1 broccoli (ca 500 gram), in (halve) roosjes
- 1 zakje milde rode curry pasta (a 70 gram, Fairtrade Original)
- ½ tl. gemalen kardemom
- ½ tl. gemalen nootmuskaat
- 4 gedroogde Kaffir limoenblaadjes
- 400 ml. kokosmelk in blik (Fairtrade Original)
- 2 el. pindakaas
- 1 el. palmsuiker (of bruine basterdsuiker)
- 1 el. Nam Pla vissaus
- 1 limoen
- 250 gram egg noodles
- 50 gram gepelde pinda’s
- verse koriander
Instructions
- Wikkel het blok tofu in keukenpapier (of een schone theedoek) en plaats tussen twee snijplanken. Het liefst zet je er nog wat zwaars bovenop om goed uit te laten lekken gedurende 20 – 30 minuten. (ps. de tussentijk kun je gebruiken om bijvoorbeeld groenten voor te snijden). Verwijder daarna het papier en snijd de tofu in blokjes.
- Verhit een scheut olie in de wok en bak de tofublokjes rondom goudbruin in 4 minuten. Schep uit de pan en zet apart.
- Verhit eventueel een extra scheutje olie in de wok en roerbak de ui, paprika en broccoli beetgaar gedurende een paar minuten.
- Voeg de rode currypasta samen met kardemom, nootmuskaat en kaffir limoenblaadje toe en bak even kort mee (check altijd even de gebruiksaanwijzing van het product). Giet daarna de kokosmelk erbij en breng aan de kook.
- Verlaag het vuur naar laag en laat 5 minuten zachtjes sudderen. Schep dan de gebakken tofu, pindakaas, palmsuiker, visssaus en sap van een uitgeperste limoen er doorheen en laat nog eens 5 minuten zachtjes sudderen.
- Ondertussen breng je ook de noedels aan de kook in een pan met ruim water. Giet af, spoel koud na en laat uitlekken. Verdeel de noedels over kommen of diepe borden. Schep daarna de Panang curry erbij en bestrooi met extra gepelde pinda’s en fijngehakte koriander. Serveer direct!
Eet smakelijk!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als aan de slag wilt gaan met het maken van dit recept voor een Thaise Panang curry met tofu en noedels.
Geef een reactie