Print

Recept: Nian Gao (Chinese Nieuwjaarscake)

Nian Gao is een zeer populair gerecht tijdens de Chinese Nieuwjaar viering. Het is een zoete en ‘sticky’ gestoomde cake van rijstmeel. Deze traditionele Chinese Nieuwjaarscake heeft een ware symboliek tijdens het eten ervan, want hij verwijst naar succes en elk jaar weer hogerop komen zoals een promotie of opslag. Check ook de notes hieronder voor een variatie recept.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min. + opstijven
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten + opstijven
  • Yield: Voor 1 cake 1x
  • Category: nagerechten
  • Method: stomen
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 300 gr bruine kandijsuiker  (of gebruik donkerbruine basterdsuiker)
  • 250 ml water
  • 200 ml kokosmelk (of gebruik water)
  • 400 gr kleefrijstmeel (Toko)
  • ½ el keukenstroop
  • ½ tl vanille extract
  • ¼ tl Five Spice kruiden
  • ½ sinaasappel (enkel rasp)
  • 1 tl zonnebloemolie, voor invetten

Extra:

Instructions

  1. Vul een kookpannetje met de kandijsuiker en water en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur naar middelmatig en blijf roeren om de kandijsuiker kristallen volledig op te lossen. Zet daarna het vuur uit en laat 10 minuten afkoelen.
  2. Schud het blik kokosmelk goed door en giet de inhoud in het warme suikerwater. Roer goed door om met name de geharde delen kokosmelk op te lossen. Het suikerwater zal nu ook een karamelkleur krijgen. Laat afkoelen tot ongeveer 40 graden celcius.
  3. Vet de bakvorm in met de zonnebloemolie en zet apart. Breng vervolgens een flinke laag water aan de kook in de pan die je gebruikt voor je stoompan opzet.
  4. Meng in een grote kom de kleefrijstmeel met steeds een dun straaltje van het suikerwater. Blijf goed roeren om tot een consistent dunne en klontvrij beslag te komen. Tot slot voeg je ook de smaakmakers: keukenstroop, vanille, Five Spice kruiden en het rasp van de sinaasappel toe. Roer goed door en schep het beslag in de bakvorm. Tik 10 x met de bakvorm op het aanrecht om eventuele luchtbubbels uit het beslag te ontsnappen.
  5. Plaats de bakvorm in de stoompan inzet en plaats deze bovenop de pan met kokend water. Let op, dit moet goed passend zijn zodat er geen stoom kan ontsnappen! Dek de bovenkant vervolgens af met een strak gespannen fijne theedoek of kaasdoek en plaats de deksel van de bamboe stoommand. Deze doek vangt eventuele druppels stoomwater op en voorkomt dat deze in de kleefrijstcake belanden. 
  6. Stoom de Nian Gao gedurende 1 uur op hoog vuur, maar check tussendoor dat er genoeg water in de kookpan zit. Zet eventueel een wekker voor na 30 minuten en breng alvast een waterkoker met water aan de kook om bij te gieten.
  7. Na 1 uur stomen prik je met een sateprikker in de cake en deze dient er schoon uit te koken (net als bij een gewone cake). Laat anders nog iets langer stomen en vergeet niet wat extra kokend water in de kookpan te gieten hiervoor. Ik heb de mijne bijvoorbeeld totaal 80 minuten laten stomen.
  8. Haal de bakvorm uit de stoominzet en plaats op een rooster. De Chinese Nieuwjaarscake dient volledig afgekoeld te zijn voor je deze kunt aansnijden. Zorg ervoor de cake droog is – dep desnoods met een keukenpapiertje- wikkel hem in plasticfolie en bewaar in de koelkast. De cake zal dan in 1 -2 dagen ook steviger worden en makkelijker aan te snijden. Je kunt de afgekoelde Nian Gao ook invriezen (max 3 maanden)

Gelukkig Chinees Nieuw jaar en eet smakelijk!

 

Notes

Heb je nog Nian Gao over? Snijd hier dunne plakken (max 0.5 cm dikte) van en haal deze door een beslag van:

  • 1 losgeklopt ei
  • 1 el maizena
  • 2 el koud water
  • snufje zout.

Bak de plakken vervolgens aan beide zijden in een koekenpan met een laagje neutrale olie. Serveer de warme Nian Gao wentelteefjes direct. Ook erg fijn als Chinees ontbijt!

Keywords: Rijstmeel, Chinees Nieuwjaar, rijstcake, cake, zoet, suiker,