• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Nagerechten / Mexicaanse Flan met sinaasappel

Mexicaanse Flan met sinaasappel

7 augustus 2024 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Zoek je nog een lekker romig toetje als afsluiten van een Mexicaanse maaltijd of Tex Mex diner? Deze Mexicaanse Flan met sinaasappel is een heerlijk custard dessert en zacht en romig van smaak. Met een heerlijke karamelsaus bovenop en zoete sinaasappel! Deze wil jij ook proeven!

Flan Custard pudding met melk

Ik heb jullie wel vaker verteld dat men in Zuid-Amerika dol zijn op ‘dulche de leche‘. Een verrukkelijke karamelpasta gemaakt van gecondenseerde melk. Veel van de nagerechten uit deze landen en regio worden dan ook met melk of karamel gemaakt. Zo ook deze Mexicaanse Flan met sinaasappel! Dat is een soort custard cake, of eigenlijk pudding van melk en een mooie amberkleurige karamelsaus bovenop. Deze Flan wordt gebakken zoals een tarte tatin, op zijn kop dus, en is perfect om die vaak pittige Mexicaanse gerechten wat te dempen. Een perfecte afsluiter van een Mexicaans diner feestje dus.

recept mexicaanse flan met sinaasappel custard cake © Bettyskitchen.nl
recept mexicaanse flan met sinaasappel custard cake © Bettyskitchen.nl

Nog meer nagerechten met custard of karamel maken

Als jij ook fan bent van toetjes met custard (vanille room) dan moet je deze Mexicaanse Flan met sinaasappel zeker eens proberen. Tevens genieten we in Europa heel graag van zijn tweelingbroertje op basis van slagroom (ipv melk) genaamd crème brûlée. Daarnaast kun je natuurlijk ook cronuts maken met een vanille room vulling. Of ga voor deze chocolade crème brûlée potjes met rode peper als je dat nog kunt verdragen. Ben je meer liefhebber van koekjes met koffie toe? Dan moet je eens Alfajores koekjes met karamel vulling proberen.

Fan van de Mexicaanse keuken? Check hier een compleet Mexicaans weekmenu om van te smullen!

Print

Recept: Mexicaanse Flan met sinaasappel

recept mexicaanse flan met sinaasappel custard cake © Bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Flan is een verrukkelijk custard dessert gemaakt van melk met karamelsaus topping. Erg geliefd in Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in centraal Amerika zoals Mexico. Het heeft een zijdezachte en romige structuur en is ideaal om pittige gerechten mee af te sluiten.

  • Author: Betina Oostveen

Ingredients

Scale
  • 200 gram suiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 300 ml koffiemelk (evaporated milk)
  • snufje zout
  • 4 eieren
  • 1 el vanille extract
  • 1 el maizena
  • snufje zout
  • ½ sinaasappel

Extra:

  • kookpannetje
  • waterkoker
  • cakeblik 22 cm
  • rechthoekige ruime ovenschaal

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius (160 hetelucht). Vul een waterkoker met water en breng alvast aan de kook.
  2. Verwarm de suiker in een pannetje op medium vuur en wacht tot het gaat smelten. Laat het eventjes doorkoken maar zorg dat het niet verbrand. Giet de karamel in het cakeblik en laat staan. 
  3. Maak het pannetje schoon en giet hier de gecondenseerde melk, koffiemelk en snufje zout in. Verwarm een paar minuten op middelmatig vuur. Voeg het vanille extract toe. Roer de maizena los met een theelepeltje koud water en voeg daarna ook toe aan de melk. Roer het geheel goed door elkaar.
  4. Kluts ondertussen de eieren los in een ruime mengkom. Giet in een dun straaltje de warme melk bij de eieren en blijf kloppen. Ga zo door tot alle melk is opgenomen.
  5. Rasp de schil van de bio sinaasappel boven de kom en roer door de melk. Schenk dit voorzichtig op de karamel in het cakeblik.
  6. Plaats het blik in een ruime ovenschaal en vul de ovenschaal aan met water dat net van de kook af is. Het is de bedoeling dat het cakeblik voor minstens de helft onder heet water staat.  Schuif de ovenschaal voorzichtig in het midden van de oven en bak de Mexicaanse flan gedurende 45 minuten. De bovenkant dient net aan gestold te zijn.
  7. Til het cakeblik uit het water en laat 1 uur op een rooster afkoelen. Verplaats daarna naar de koelkast en laat minstens 4 uren opstijven. Voor het serveren keer je de vorm om op een serveerbord. De karamel komt dan bovenop te liggen.

Notes

Serveer tip: de sinaasappel die je gebruikt hebt voor de zeste kun je in de koelkast bewaren. Snijd voor het serveren in zeer dunne ronde plakjes en leg deze bovenop de Mexicaanse flan. Deze kun je dan mee opeten.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram


recept mexicaanse flan met sinaasappel custard cake © Bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Mexicaanse Flan custard cake wilt gaan maken!

Category: Nagerechten Tags: Argentijnse keuken, dulche de leche, eieren, flan, gecondenseerde melk, karamel, melk, Mexicaanse keuken, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « MEXICO Weekmenu
Volgend bericht: Taco’s al Pastor (in Dutch Oven – BBQ) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee