Het is lekker winterfris buiten, dus hoog tijd voor een portie gezonde winterse comfortfood. Deze Mediterrane kapucijnerschotel zit boordevol vezels en heeft een lekkere zoutige bite! Met hamlappen en lekker veel groente is dit een heerlijke stoofschotel voor elke dag!
Lekker vullende kapucijner schotel
Het recept voor deze mediterrane kapucijner schotel is een heel goed recept voor een snelle doordeweekse maaltijd. Je zet hem namelijk binnen een mum van tijd op tafel! De pan is lekker gevuld, boordevol groente en romige kapucijners! Lekker vezelrijk dus een goed vullende kapucijner schotel voor koude winterse dagen! Kapucijners behoren tot de peulvruchten en ze bevatten heel veel vezels en eiwitten. Check hier nog veel meer recepten met peulvruchten.
Vegetarische recepten met kapucijners maken
Het is immers het tijdperk van de ‘vergeten groente’ , maar naast de pastinaak en aardperen is er voor mij ook nog een hele andere ‘ vergeten groente’: Kapucijners! Als kind at ik ze regelmatig, maar eigenlijk deze jaren nauwelijks meer. Terwijl deze peulvrucht zo lekker romig is en prima gebruikt kan worden te vervanging van aardappels of pasta. Daarnaast bevatten kapucijners veel vitamine B en zijn dus een goede aanvulling voor mensen die vegetarisch eten. Ik vind ze het allerlekkerst met zoute en krokant gebakken spek, dus vandaag een heerlijk recept voor een Mediterrane kapucijnerschotel met twee soorten varkensvlees. Maar gebruik gerust ‘vegetarische’ alternatieven hoor.
Recept: Mediterrane Kapucijner schotel
Het is lekker winterfris buiten, dus hoog tijd voor een portie gezonde winterse comfortfood. Deze Mediterrane kapucijner schotel zit boordevol vezels en heeft een lekkere zoutige bite! Met hamlappen en lekker veel groente is dit een heerlijke stoofschotel voor elke dag!
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 35 minuten
- Yield: 6 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met vlees
- Method: Stoven
- Cuisine: Mediterrane keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 150 gram magere spekreepjes
- 250 gram hamlappen
- 2 teentjes knoflook
- 800 gram gesneden Italiaanse roerbakgroente *
- 1 blik gepelde tomaten
- 700 – 800 gram kapucijners (pot of blik)
- Peper en zout
- 1 eetlepel provencaalse kruiden
- Olijfolie.
(*Italiaanse roerbakgroenten is een mix van bijv. gesneden ui, prei, paprika, wortel etc. zelf gesneden of kant-en-klare zak uit de supermarkt)
Instructions
- Dep de hamlappen droog, en snijd deze in blokken van 2 x2 cm. Pel de knoflook en pers deze uit.
- Verwarm een scheutje olie in een braadpan en bak hierin de spekjes aan gedurende 1 minuut. Voeg de stukken hamlap toe, samen met de knoflook toe en bak gedurende 10 minuten rondom aan op middelhoog vuur. Breng ondertussen op smaak met een beetje zout en vers gemalen peper.
- Voeg vervolgens de Italiaanse roerbakgroente toe en bak mee tot alles zacht begint te worden (4 – 5 minuten). Voeg uiteindelijk de gepelde tomaten toe en knijp de hele tomaten een beetje fijn met de hand of gebruik een pureestamper. Vul daarna het blik met water en giet dit er ook bij in de pan. Breng het geheel aan de kook en verlaag daarna het vuur naar middelmatige temperatuur. Laat totaal 20 minuten stoven.
- Voeg na 10 minuten stoven de uitgelekte kappucijers en de Provencaalse kruiden toe en laat de laatste 10 minuten meekoken.
- Haal daarna de pan van het vuur, breng de Mediterrane kapucijner schotel op smaak met zout en peper en serveer in diepe borden. Eventueel kun je er wat (stok)brood of gekookte rijst bij serveren, maar dit hoeft niet.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Mediterrane kapucijner schotel wilt gaan maken!
Betina Oostveen
Ha! Goed om te horen! Ik hoor de laatste jaren echt nooit meer dat iemand nog kapucijners eet.. Maar gelukkig is dit wel het geval! En je kunt er juist zoveel mee doen. Enjoy!
H.J. van Keulen
Een heerlijke schotel, ik heb dit al een paar keer gemaakt en het is lekker en eenvoudig te maken. Zelfs in de zomer eten we dit nog. Ik gebruik geen ham lappen maar kip blokjes en geen spekjes maar ham reepjes, ook heel lekker.
Betina Oostveen
Dank je wel en wat een ontzettend leuke variatie heb je er op gemaakt! Geniet er lekker van!
Roeland Vermolen
Ik ben de mediterrane Kapucijner schotel aan het maken en ik stuit op
iets raars. In het recept staat pel en snijd de ui en was en snijd de prei.
Beide ingredienten staan echter niet in de lijst ingredienten. Er staat ook
niet hoeveel ui of prei er nodig is.
Tevens komen ze verder in het recept niet voor. Er staat nergens
“en voeg nu de ui en de prei toe. Daarbij staat er wel dat er best veel italiaanse
groenten worden gebruikt. Dan vraag ik mij af of die prei wel nodig is.
Ik ben benieuwd hoe jullie dat zien.
Met vriendelijke groet,
Roeland Vermolen
Betina Oostveen
Goede morgen Roeland,
dank je wel voor het doorgeven en het zinnetje in de beschrijving is inmiddels aangepast. (daar stond dus nog een foutje in)
Wij hebben de los gesneden groenten vervangen door een zak kant-en-klare voorgesneden Italiaanse roerbak groenten uit de supermarkt. Zie ook * in recept.
Het is aan jou of deze gebruikt, of zelf totaal 800 gram groenten gaat schoonmaken en voorsnijden voor dit recept. Eet smakelijk in ieder geval!