• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Zelf Mango Chutney en Tomaten Chutney maken

Zelf Mango Chutney en Tomaten Chutney maken

2 augustus 2017 Door Nanda Appelman 6 Reacties

Afgelopen weekend ging ik experimenteren voor zelf Mango Chutney en Tomaten Chutney maken. En ik wist dus niet zelf chutney maken zo makkelijk was… Echt een aanrader want het is zoveel lekkerder dan een kant en klare chutney uit de supermarkt!

Een chutney is een typische smaakmaker uit de Indiase keuken. En dit zoetzure goedje combineert uitstekend met de pittige en kruidige smaken in indiase gerechten. Het biedt een mooi contrast en maakt je gerecht net even wat spannender! Ze smaken bijvoorbeeld heerlijk bij deze Indiase samosa.

Een mango chutney of tomaten chutney maak je onder andere door een combi van suiker en azijn te gebruiken. Deze ingrediënten ‘conserveren’ als het ware je chutney, waardoor je het goed kunt bewaren. Eigenlijk net zoals je met bijvoorbeeld jam zou doen. Maar het is die typische zoetzuur smaak wat heel typerend is voor een chutney. Maak dus vooral een flinke portie en bewaar in een goed afsluitbare weckpot. Je kunt je mango chutney of tomaten chutney op een koele plek prima zo’n 2-3 weken bewaren.

Homemade tomatenchutney en mangochutney

Pittige Mango Chutney maken

Hou je van pittig of juist niet? Ik hou wel van een beetje pittig maar niet te. De combinatie van flink wat verse gember en een klein stukje fijngesneden rode peper was voor mij voldoende. Maar wil je het pittiger voeg dan meer peper toe of laat hem weg als je er helemaal niet van houdt! Proef en beslis zelf wat voor een pittige mango chutney of tomaten chutney je wilt maken. Serveer je Chutney bij onze Indiase recepten.


Print

Recept: Zelf Mango Chutney en Tomaten Chutney maken

Homemade tomatenchutney en mangochutney
Print Recipe

Een chutney is een typische smaakmaker uit de Indiase keuken. En dit zoetzure goedje combineert uitstekend met de pittige en kruidige smaken in indiase gerechten. Een mango chutney of tomaten chutney maak je onder andere door een combi van suiker en azijn te gebruiken. Deze ingrediënten ‘conserveren’ als het ware je chutney, waardoor je het goed kunt bewaren. Eigenlijk net zoals je met bijvoorbeeld jam zou doen. 

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 55 minutes
  • Yield: 1 medium weckpot 1x
  • Category: Dips, dressings, sauzen
  • Cuisine: Indiase keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten mangochutney

  • 2 rijpe mango’s
  • 3 sjalotjes
  • 50 ml. witte wijnazijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el. bruine suiker
  • 2 el. gembersiroop
  • 4 cm. verse gember
  • Een halve rode peper
  • Olijfolie om te bakken

Ingrediënten tomaten chutney:

  • 400 gram trostomaten
  • 2 grote witte uien
  • 50 ml. rode wijnazijn
  • 2 el. bruine suiker
  • 2 el. gembersiroop
  • 4 cm. verse gember
  • Olijfolie om te bakken
  • Zout en peper

Instructions

Bereidingswijze mangochutney:

  1. Snij de ui in halve ringen, de knoflook en rode peper heel fijn en de mango in plakken. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan en bak daarin de ui totdat hij glazig wordt. Voeg vervolgens de knoflook, mango en rode peper toe en verwarm deze nog een paar minuten mee.
  2. Roer de witte wijnazijn, bruine suiker en gembersiroop door de ui en mango. Schil de verse gember en rasp hem met een fijne rasp boven de pan.
  3. En ook hier geldt: voeg zo’n 2 el. kraanwater toe en meng alles nog eens goed door elkaar. Zet het vuur zacht en laat de chutney voor 45 minuten zachtjes doorkoken.
  4. Roer tussendoor regelmatig. Als de chutney te dik wordt voeg je nog wat water toe. Hij hoort wat stroperig te worden. Na de 45 minuten proef je de mango chutney en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.

Voor de tomatenchutney:

  1. Snij je de uien fijn en de tomaten in kleine blokjes. Verwarm 2 el. olijfolie in een ruime hapjespan en bak de uien daarin op middelhoog vuur totdat ze glazig worden.
  2. Voeg de tomaten toe en na een paar minuten ook de rode wijnazijn, bruine suiker en gembersiroop. Roer alles goed door elkaar. Schil de verse gember en rasp hem met een fijne rasp boven de pan.
  3. Voeg zo’n 2 el. kraanwater toe en meng alles nog eens goed door elkaar. Zet het vuur zacht en laat de chutney voor 45 minuten zachtjes doorkoken.
  4. Roer tussendoor regelmatig. Als de tomaten chutney te dik wordt voeg je nog wat water toe. Hij hoort wat stroperig te worden. Na de 45 minuten proef je de chutney en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. 

Serveer TIP: Deze mango chutney en tomaten chutney kun je serveren bij bijvoorbeeld nacho chips of een kaasplankje. Maar ook passen ze supergoed bij het recept voor Indiase vegetarische samosa’s die binnenkort ook online komen!

Eet smakelijk.

Liefs, Nanda

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Homemade tomatenchutney en mangochutney

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: basis recept, chutney, dipsaus, gember, gembersiroop, Indiase keuken, mango, Nanda Appelman, pittig, rode peper, rode wijnazijn, trostomaten, uien, weckpot, witte wijnazijn

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Fotodagboek Juli 2017
Volgend bericht: Espresso Bowl »

Lees Interacties

Reacties

  1. Linda

    2 augustus 2017 om 9:31 am

    Ik dacht ook altijd dat het maken van chutneys veel meer werk was…. dank voor deze recepten, deze zijn natuurlijk veel lekkerder bij nacho’s, een stukje oude kaas en een wijntje dan die supermarktsoortjes die ik meestal meeneem! Wat zullen we smullen dit weekend! 😉 Mooie foto’s ook, trouwens!!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      3 augustus 2017 om 3:57 pm

      Hi Linda,
      dank je wel voor je reactie! Ik ben blij dat we je hebben kunnen verrassen hiermee.
      Heel veel kookplezier in ieder geval 🙂

      Beantwoorden
  2. Roelien

    26 juli 2018 om 2:39 pm

    Dit recept wil ik vandaag gaan maken, aar ik heb wel een belangrijke vraag. Ik gebruik mango’s van wigen boom, die nogal in gewicht variëren. Met de maat 2 mango’s kan ik dus niet zoveel.
    Hoeveel gram mangovruchtvlees hebben jullie voor dit recept gebruikt?
    Dankjewel voor je reactie.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      29 juli 2018 om 12:08 pm

      Hi Roelien,

      zo nauw komt het maken van de chutneys ook weer niet hoor.
      En mijn mango’s komen van de boer, dus zijn ook niet altijd consistent in groote of rijpheid (waardoor ik ook minder gewicht overhou.
      Dus hou over het algemeen 2 stuks aan, maar je kan altijd wat minder gebruiken als je het teveel vind. Zolang de smaak maar goed is, toch?
      Heel veel kookplezier!

      Beantwoorden
  3. Nicole

    19 februari 2021 om 1:28 pm

    De gember (4 cm) komt als ingrediënt niet meer voor n de tomatenchutney, ik ga hem vandaag dan maar zonder maken. Is dit een copy/paste foutje met de ingrediënten?

    Beantwoorden
  4. Maggan

    14 maart 2021 om 11:23 am

    @Nicole: in de tekst staat ” Schil de verse gember en rasp hem met een fijne rasp boven de pan.”, dus wordt de gember wel degelijk gebruikt.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • recept picanha van de bbq met appel en sjalot © bettyskitchen 20 x Barbecue recepten (met vlees, kip of vis)
  • recept ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan © bettyskitchen.nl Ossobuco – gestoofde kalfsschenkel uit Milaa...
  • paella met garnalen op de barbecue bereiden campingaz recept © bettyskitchen.nl Paella met garnalen en mosselen
  • 15x Vaderdag recepten
  • recept quiche met champignons prei en blauwe kaas © bettyskitchen.nl Quiche met champignons, prei en blauwe kaas
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept 3x kruidenboter maken © bettysktichen.nl

3x Kruidenboter maken

5x kidsproof bbq spiesjes © bettyskitchen.nl

5x Kidsproof BBQ spiesjes

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept voor perfecte scrambled eggs maken © bettyskitchen.nl

De perfecte scrambled eggs (roerei)

recept griekse salade met linzen

Griekse salade met linzen

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in