Afgelopen weekend ging ik experimenteren voor zelf Mango Chutney en Tomaten Chutney maken. En ik wist dus niet zelf chutney maken zo makkelijk was… Echt een aanrader want het is zoveel lekkerder dan een kant en klare chutney uit de supermarkt!
Een chutney is een typische smaakmaker uit de Indiase keuken. En dit zoetzure goedje combineert uitstekend met de pittige en kruidige smaken in indiase gerechten. Het biedt een mooi contrast en maakt je gerecht net even wat spannender! Ze smaken bijvoorbeeld heerlijk bij deze Indiase samosa.
Een mango chutney of tomaten chutney maak je onder andere door een combi van suiker en azijn te gebruiken. Deze ingrediënten ‘conserveren’ als het ware je chutney, waardoor je het goed kunt bewaren. Eigenlijk net zoals je met bijvoorbeeld jam zou doen. Maar het is die typische zoetzuur smaak wat heel typerend is voor een chutney. Maak dus vooral een flinke portie en bewaar in een goed afsluitbare weckpot. Je kunt je mango chutney of tomaten chutney op een koele plek prima zo’n 2-3 weken bewaren.

Pittige Mango Chutney maken
Hou je van pittig of juist niet? Ik hou wel van een beetje pittig maar niet te. De combinatie van flink wat verse gember en een klein stukje fijngesneden rode peper was voor mij voldoende. Maar wil je het pittiger voeg dan meer peper toe of laat hem weg als je er helemaal niet van houdt! Proef en beslis zelf wat voor een pittige mango chutney of tomaten chutney je wilt maken. Serveer je Chutney bij onze Indiase recepten.
Recept: Zelf Mango Chutney en Tomaten Chutney maken
Een chutney is een typische smaakmaker uit de Indiase keuken. En dit zoetzure goedje combineert uitstekend met de pittige en kruidige smaken in indiase gerechten. Een mango chutney of tomaten chutney maak je onder andere door een combi van suiker en azijn te gebruiken. Deze ingrediënten ‘conserveren’ als het ware je chutney, waardoor je het goed kunt bewaren. Eigenlijk net zoals je met bijvoorbeeld jam zou doen.
- Cook Time: 10 minutes
- Total Time: 55 minutes
- Yield: 1 medium weckpot 1x
- Category: Dips, dressings, sauzen
- Cuisine: Indiase keuken
Ingredients
Ingrediënten mangochutney
- 2 rijpe mango’s
- 3 sjalotjes
- 50 ml. witte wijnazijn
- 2 teentjes knoflook
- 2 el. bruine suiker
- 2 el. gembersiroop
- 4 cm. verse gember
- Een halve rode peper
- Olijfolie om te bakken
Ingrediënten tomaten chutney:
- 400 gram trostomaten
- 2 grote witte uien
- 50 ml. rode wijnazijn
- 2 el. bruine suiker
- 2 el. gembersiroop
- 4 cm. verse gember
- Olijfolie om te bakken
- Zout en peper
Instructions
Bereidingswijze mangochutney:
- Snij de ui in halve ringen, de knoflook en rode peper heel fijn en de mango in plakken. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan en bak daarin de ui totdat hij glazig wordt. Voeg vervolgens de knoflook, mango en rode peper toe en verwarm deze nog een paar minuten mee.
- Roer de witte wijnazijn, bruine suiker en gembersiroop door de ui en mango. Schil de verse gember en rasp hem met een fijne rasp boven de pan.
- En ook hier geldt: voeg zo’n 2 el. kraanwater toe en meng alles nog eens goed door elkaar. Zet het vuur zacht en laat de chutney voor 45 minuten zachtjes doorkoken.
- Roer tussendoor regelmatig. Als de chutney te dik wordt voeg je nog wat water toe. Hij hoort wat stroperig te worden. Na de 45 minuten proef je de mango chutney en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
Voor de tomatenchutney:
- Snij je de uien fijn en de tomaten in kleine blokjes. Verwarm 2 el. olijfolie in een ruime hapjespan en bak de uien daarin op middelhoog vuur totdat ze glazig worden.
- Voeg de tomaten toe en na een paar minuten ook de rode wijnazijn, bruine suiker en gembersiroop. Roer alles goed door elkaar. Schil de verse gember en rasp hem met een fijne rasp boven de pan.
- Voeg zo’n 2 el. kraanwater toe en meng alles nog eens goed door elkaar. Zet het vuur zacht en laat de chutney voor 45 minuten zachtjes doorkoken.
- Roer tussendoor regelmatig. Als de tomaten chutney te dik wordt voeg je nog wat water toe. Hij hoort wat stroperig te worden. Na de 45 minuten proef je de chutney en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
Serveer TIP: Deze mango chutney en tomaten chutney kun je serveren bij bijvoorbeeld nacho chips of een kaasplankje. Maar ook passen ze supergoed bij het recept voor Indiase vegetarische samosa’s die binnenkort ook online komen!
Eet smakelijk.
Liefs, Nanda
Ik dacht ook altijd dat het maken van chutneys veel meer werk was…. dank voor deze recepten, deze zijn natuurlijk veel lekkerder bij nacho’s, een stukje oude kaas en een wijntje dan die supermarktsoortjes die ik meestal meeneem! Wat zullen we smullen dit weekend! 😉 Mooie foto’s ook, trouwens!!
Hi Linda,
dank je wel voor je reactie! Ik ben blij dat we je hebben kunnen verrassen hiermee.
Heel veel kookplezier in ieder geval 🙂
Dit recept wil ik vandaag gaan maken, aar ik heb wel een belangrijke vraag. Ik gebruik mango’s van wigen boom, die nogal in gewicht variëren. Met de maat 2 mango’s kan ik dus niet zoveel.
Hoeveel gram mangovruchtvlees hebben jullie voor dit recept gebruikt?
Dankjewel voor je reactie.
Hi Roelien,
zo nauw komt het maken van de chutneys ook weer niet hoor.
En mijn mango’s komen van de boer, dus zijn ook niet altijd consistent in groote of rijpheid (waardoor ik ook minder gewicht overhou.
Dus hou over het algemeen 2 stuks aan, maar je kan altijd wat minder gebruiken als je het teveel vind. Zolang de smaak maar goed is, toch?
Heel veel kookplezier!
De gember (4 cm) komt als ingrediënt niet meer voor n de tomatenchutney, ik ga hem vandaag dan maar zonder maken. Is dit een copy/paste foutje met de ingrediënten?
@Nicole: in de tekst staat ” Schil de verse gember en rasp hem met een fijne rasp boven de pan.”, dus wordt de gember wel degelijk gebruikt.