• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Nagerechten / Lavendel roomijs

Lavendel roomijs

22 juli 2016 Door Betina Oostveen 1 Reactie

Jump to Recipe

Bloemen houden van mensen, en mensen houden nou eenmaal van bloemen. Dus duik vandaag de keuken in om zelf lavendel roomijs te maken met eetbare lavendelbloemetjes. De geur is voor mij onmiskenbaar verbonden met autorijden door de Franse Provence!

Zelf roomijs met lavendel bloemetjes maken

Dit recept is een ode aan de zomer en aan deze prachtige en aan de heerlijk ruikende lavendel plant. In Juni-Juli staan de velden in de Provence er vol mee en de geur komt je werkelijk tegemoet als je er doorheen rijdt met de auto. Er wordt lavendel gekweekt voor huid en verzorgingsproducten, maar je kunt er zeer zeker ook eetbare lavendelboemtjes komen om dus zelf lavendel roomijs van te maken. En dit kan zelfs zonder ijsmachine! Lees snel verder voor het recept. Maar check ook zeker onze vele andere IJS recepten!

recept franse lavendel roomijs © bettyskitchen

Een bloemige zomer

recept franse lavendel roomijs © bettyskitchen

De zomer is een feestje. Diverse bloemen en planten staan volop in de bloei en de vlinders en bijtjes lachen je tegemoet. Om wat verkoeling te geven tijdens deze warme en soms benauwde dagen, heb ik vandaag een ijsrecept van Mooiwatbloemendoen.nl  voor jullie.

Deze lavendel roomijs wordt gemaakt met de prachtige paarse lavendel bloemen. Niet alleen de bijtjes zijn erg dol op deze plant, maar de geur van lavendel doet bij mij ook een innerlijke rust ontwaken. Het is een geur om bij te ontspannen en met dit recept doe je precies dat.

IJs maken met of zonder ijsmachine

Zonder stress in de keuken staan, een beetje mengen en opkloppen. Of maak het jezelf helemaal gemakkelijk en gebruik een ijsmachine. En daarna kun je heerlijk zomers (na)genieten van homemade roomijs met lavendel en witte chocolade. Om lekker mee te natafelen met vrienden. Of gewoon voor jezelf . Ook lekker: een alcoholvrije Gin-Tonic met lavendel! Check het recept hier.


Print

Recept: Lavendel roomijs

recept franse lavendel roomijs © bettyskitchen
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wie tijdens de vroege zomermaanden door de Provence rijd zal ongetwijfeld velden vol lavendel tegenkomen. De eetbare lavendelbloemen zijn zeer zeker geschikt om een heerlijke roomijs van te maken. Dit doet je vast weer terugdenken aan je vakantie. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 1 nachtje
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: IJS

Ingredients

Scale
  • lavendel van 12 eetbare lavendelbloemetjes
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 6 eierdooiers *
  • 100 gram suiker,
  • ongeveer 200 gram witte chocolade, in brokjes,

Instructions

  1. Haal de lavendel bloemblaadjes van de steel en leg 1/3 opzij voor de garnering.
  2. Verhit de room in een pan en giet de melk en de overige 2/3 van de lavendel bloemblaadjes erbij.  Breng het mengsel aan de kook en zet het vervolgens een uur op laag vuur.
  3. Voeg de suiker bij de dooiers en klop het geheel goed luchtig.
  4. Haal de pan van het vuur en giet het dooier-suikermengsel rustig bij de lavendelmelk. Roer het goed door. Zet de pan terug op laag vuur en verwarm alles rustig, onder constant roeren. Het mengsel mag niet koken!
  5. Blijf rustig verwarmen totdat het zo dik is dat het op de bolle kant van een lepel blijft liggen. Giet door een fijne bolzeef, in een bak die in de vriezer kan. (de plastic bakjes van de afhaalchinees zijn hier ideaal voor!). Eventuele klontjes en blaadjes lavendel zullen in de zeef achterblijven.
  6. Mix het geheel op de hoogste stand, gedurende 1 minuut, zodat je lucht in het mengsel klopt en zet de bak daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje door en zet het weer terug. Herhaal dit elke 30 minuten totdat het ijs koud en dik begint te worden. Verkort de wachttijd dan tot 15-20 minuten. Afhankelijk van hoe koud je vriezer staat, zal je 6 à 7 keer moeten mixen voordat je ijs klaar is.
  7. Als je een ijsmachine hebt, is het allemaal een stuk makkelijker. Deze klopt en koelt tegelijkertijd voor je.
  8. Garneer je lavendel roomijs met de brokjes witte chocolade en bestrooi met de overgebleven zomerse lavendelbloempjes.

Bon appétit

Notes

* eiwitten over na dit recept en wil je die gebruiken om wat anders lekkers van te maken? Check hier dan heel veel recepten om te maken met een overgebleven eiwit of eierdooier.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept franse lavendel roomijs © bettyskitchen

Category: Nagerechten Tags: eieren, Franse keuken, Glutenvrij, ijs, lavendel, melk, roomijs, slagroom, suiker, tussendoortjes

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Opporto SeaFood & Grill in Rotterdam
Volgend bericht: Smoothie Bowl met kiwi en avocado »

Lees Interacties

Reacties

  1. Debbie Bodewes

    23 juli 2016 om 7:08 pm

    Ik ben heel benieuwd naar dit recept! Ik ga het zeker proberen!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

recept heldere minestroe met tortellini en spek blokjes © bettyskitchen.nl

Heldere minestrone met tortellini

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee