• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Gevogelte Recepten / Kip curry met grapefruit en komkommer

Kip curry met grapefruit en komkommer

17 maart 2015 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Jump to Recipe

Onlangs hed ik het genoegen om kennis te maken met TV Kok Mathijs Vrieze. Hij gaf namelijk een kookworkshop met de zoetsappige Florida Grapefruit, en aangezien het eindresultaat zo lekker was, moet ik uiteraard het recept voor deze kip curry met grapefruit met jullie delen.

Mathijs Vrieze is een tv kok met passie en een flinke portie humor. Hij gaf een kookworkshop in de Kookstudio in Amsterdam en daarbij stond de Florida Grapefruit centraal.  Het is een beetje een vergeten fruitsoort aan het worden, maar de grapefruit zit boordevol goede vitamientjes en is tijdens de wintermaanden heerlijk zoet en volop te verkrijgen. En de rode grapefruits van Florida zijn ook de meest zoete in hun soort. Ze zorgen daarbij voor een heerlijke zoete – zure twist in dit recept voor kip curry met grapefruit en komkommer.

Kip curry met grapefruit, komkommer en paddestoelen
Kip curry met grapefruit, komkommer en paddestoelen

Grapefruit in ontvelde partjes snijden

Voor de meeste mensen, die de vrucht bitter vinden, heb ik een gouden tip:  Verwijder de vliesjes! Oftewel snijd partjes van enkel het zoetsappige vruchtvlees. Deze kun je vervolgens gebruiken in een smoothie (bijvoorbeeld i.p.v. sinaasappelsap), door een salade of als frisse bite door een warme maaltijd, zoals deze kip curry met grapefruit. Ik maakte een handige tutorial video voor het uitsnijden van citrus vruchten.

Zelf kip curry met grapefruit maken

Het originele recept voor deze kip curry met grapefruit, komkommer en paddestoelen komt dan ook van Mathijs Vrieze, maar ik zou mezelf niet zijn als ik hier een andere draai aan zou geven. Een beetje van mezelf en een beetje van Mathijs dus. Hij is lekker pittig (dus laat de rode peper achterwege als je hier niet tegen kunt), maar krijgt een heerlijk contrast met die sappige grapefruit! Enjoy!


Print

Recept: Kip curry met grapefruit en komkommer

Kip curry met grapefruit, komkommer en paddestoelen
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een heerlijk recept met de zoetsappige Florida Grapefruit. Deze Aziatische kip curry met grapefruit en frisse komkommer, paddestoelen en rijst is een geweldige combinatie van zoet-zuur-fris.

  • Author: Afgeleid van Matthijs Vrieze
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met kip
  • Cuisine: Aziatische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 350 gram pandan rijst
  • 500 gram kippendij filet
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 rode paprika
  • 1 komkommer
  • 250 gram paddestoelen (bijvoorbeeld champignons, shi-take en oesterzwammen)
  • 1 eetlepel kerrie poeder (bijvoorbeeld Kerrie Madras)
  • 300 ml kokosmelk
  • 2 Florida Grapefruits
  • 2 stengels bosui
  • Peper & zout
  • Olijfolie en/of roomboter

Instructions

  1. Breng als eerste een pan water + snuf zout aan de kook, en breng de rijst aan de kook volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Halveer de kippendijfilets, zodat je gelijke stukken krijgt. Laat wat roomboter en een scheutje olijfolie uitbruisen in een hapjes- of braadpan. Bak de kippendijtjes aan beide kanten op hoog vuur aan, todat deze dichtgeschroeid en bruin krokant beginnen te worden. Zet het vuur lager en doe de deksel op de pan.
  3. Pel de knoflook en pers deze uit. Snijd het groen van de rode peper en snijd in dunne ringetjes. (Je kunt eventueel de zaadjes vooraf verwijderen voor minder pittig.) Was de paprika, verwijder de zaadlijsten + steel en snijd het vruchtvlees in blokjes. Was de komkommer, snijd in repen en vervolgens in blokjes. Boen de paddestoelen schoon en hak deze in stukken.
  4. Draai het vuur weer naar middelmatige temperatuur, en voeg eventueel nog een extra scheutje olijfolie toe aan de hapjes- of braadpan. Fruit de knoflook en rode peper samen met de kippendijtjes. Voeg na 1 minuut de paprika, komkommer en paddestoelen toe en roerbak deze mee gedurende 5 minuten of totdat de groente zacht begint te worden. Voeg het kerriepoeder toe, samen met de kokosmelk. Roer het geheel goed door en laat 10 minuten sudderen op laag vuur, met de deksel op de pan.
  5. Check ondertussen of de rijst gaar is, giet deze af, en zet apart met de deksel op de pan, om warm te houden. Pel tevens de grapefruits en snijd het vruchtvlees in partjes (zie bovenstaande video). En snijd het uiteinde van de bosui, en snijd de stengel in (scheve) plakjes.
  6. Voeg de grapefruit in de laatste minuut toe aan de curry en laat meestoven. (Niet roeren, gewoon er bovenop neerleggen).  Schep de rijst in diepe kommen of borden, verdeel hier de kip curry met grapefruit en saus overheen, en garneer het geheel met de bosui.

Eet smakelijk! 

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Kip curry met grapefruit, komkommer en paddestoelen

Category: Gevogelte Recepten Tags: Aziatische keuken, bosuien, champignons, curry, Glutenvrij, grapefruit, hoofdgerechten, how-to, kerrie, Kip, knoflook, Kookstudio, Mathijs Vrieze, oesterzwammen, paddenstoelen, Paprika, pittig, rijst, rode peper, shitake

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Eetdagboek van Betty – week 11
Volgend bericht: Pizza met salami, courgette en paprika »

Lees Interacties

Reacties

  1. Emma

    17 maart 2015 om 10:42 am

    Wat een heerlijk recept! Leuk dat je hier de grapefruit gebruikt! Ook heel inspirerend hoe Mathijs de citrusvruchten snijdt!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      17 maart 2015 om 8:55 pm

      Bedankt Emma,
      ik deel graag smakelijke combi’s met jullie 🙂

      Beantwoorden
  2. The Very Hangry Bookworm

    17 maart 2015 om 11:19 am

    Lekker! Ik vind het altijd zo lastig om citrusvruchten op deze manier te snijden, zelfs na het kijken van filmpjes… Maar oefening baart kunst, hoop ik!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      17 maart 2015 om 8:55 pm

      Jazeker, ik moest ook oefenen, maar nu gaat het prima!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee