• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Homemade Kippensoep

Homemade Kippensoep

20 februari 2025 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Een homemade kippensoep maken is altijd lekker! Zeker in deze tijd van het jaar dat er toch nog veel mensen verkouden zijn, kan het eten van kippensoep zo zijn voordelen brengen. En je trekt die kippenbouillon gewoon zelf van kippenbouten of kippenpoten. Dit is in ieder geval mijn basisrecept voor zelf kippensoep maken.

recept homemade kippensoep maken  © bettyskitchen.nl

Homemade kippensoep maken met zelf getrokken bouillon

Mijn kids zijn dol op soep en daar ben ik heel blij mee! Je kunt er namelijk een flinke portie groenten in stoppen en zelfs heel handig de groentelade van je koelkast mee leegmaken. Maar met een zelfgetrokken bouillon van kip of rundvlees, inclusief botten, voeg je ook lekker wat vitamientjes, proteine en mineralen aan toe. Het is dan ook niet voor niets dat men altijd zo opknapt na het eten van soep. Hieronder dan ook een verrukkelijk recept voor homemade kippensoep maken met zelfgetrokken bouillon.

bouillon trekken
de kip ‘plukken’
soepgroenten aanbakken
de geplukte kip toevoegen
recept homemade kippensoep maken  © bettyskitchen.nl
genieten van kippensoep

Nog meer homemade soeprecepten om van te smullen

Als je eenmaal zelf homemade kippensoep gemaakt hebt en de pure smaken proeft, wil je dit waarschijnlijk wel vaker gaan doen. Wij zetten thuis standaard elke woensdag een pan bouillon op het vuur voor homemade soep. Hier zijn nog een aantal heerlijke homemade soeprecepten om van te smullen en om uit te proberen:

  • Franse Uiensoep met kaascrouton
  • Indonesische Soto Ajam met kip
  • Hollandse Groentesoep met kleine gehaktballetjes
  • Thaise Tom Kha Kai met kip en kokosmelk
  • Italiaanse Minestronesoep met vlees, tomaat en pasta
  • Chinese rundvleessoep met noodles (ramen)
  • En wist je dat je ook een vegetarische groentebouillon kunt maken voor je vegetarische gerechten?

Print

Homemade Kippensoep maken (met zelf getrokken bouillon)

recept homemade kippensoep maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een heerlijk basisrecept voor homemade kippensoep. Hier knapt een mens toch altijd van op! Je maakt een zelf getrokken kippen bouillon van kippenbouten of kippenpoten. Lekker met veel groenten en natuurlijk vermicelli.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 2 -4 uren
  • Yield: 6 – 8 personen (ca. 2.,5 L bouillon) 1x
  • Category: Soep
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Voor de kippenbouillon:

  • 4 kippenbouten (ca 1600 gram)
  • 3 liter koud water
  • 1 grote ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 8 zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl. tijmblaadjes
  • 5 gram platte peterselie
  • zout, naar wens

Voor de kippensoep:

  • 1 grote ui *
  • 1 grote prei *
  • 2 wortels *
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 rode paprika*
  • 100 gram vermicelli (laat weg voor GV of KETO)
  • 5 gram platte peterselie, grof gehakt

(* je kunt uiteraard ook een voorgesneden soepgroenten pakket van ca. 800 gram gebruiken)

Instructions

  1. Als eerste ga je de bouillon maken, deze dient namelijk enkele uren te trekken. Stapel de kippenbouten op in een ruime soeppan. Schenk hier het water op en dek de pan af met de deksel. Breng tegen het kookpunt aan.
  2. Ondertussen maak je de ui, wortel en bleekselderij schoon en snijd elk in 2 -4 stukken.
  3. Schep met een theezeefje of eetlepel het schuim van de bouillon af. Draai het vuur naar de laagste stand en voeg de ui, wortel en bleekselderij toe aan de pan. Voeg tevens de kruiden en peperkorrels toe aan de pan en plaats de deksel. Laat de kippenbouillon gedurende 1 -2 uren trekken. Na 2 uren valt het vlees letterlijk van het bot af namelijk.
  4. Plaats een bolzeef op een extra pan of ruime kom en leg hier een schone fijne theedoek in. Giet de bouillon af. De groenten en kruiden heb je niet benodigd. Het kippenvlees laat je helemaal afkoelen en pluk je daarna van het bot af. De botjes en velletje heb je niet meer nodig, het kippenvlees zet je eventjes apart.
  5. De groenten die als vulling bedoeld zijn kun je in de tussentijd schoon maken en in en grove stukken snijden. Je kunt hiervoor ui, prei, wortel, bleekselderij, paprika of zelfs bloemkool of broccoli roosjes voor gebruiken. Maar je kunt ook zakken voorgesneden grove soepgroenten uit de supermarkt gebruiken.
  6. Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan en bak de groenten aan gedurende 5-6 minuten op medium hoog vuur.
  7. Schenk de gezeefde bouillon erbij breng het geheel aan de kook, met de deksel op de pan. Verlaag nu het vuur en laat de soep 20 minuten zachtjes doorkoken.
  8. Proef nu de bouillon en breng op smaak met zout. In veel gevallen voeg ik zelf max 2 theelepels zout toe. Proef opnieuw.
  9. Daarna gaat ook de vermicelli erbij en deze laat je 10 minuten zachtjes meekoken. Tot slot gaan de stukken kip en peterselie erbij en laat je dit nog een minuutje mee verwarmen. Serveer de homade kippensoep direct.

Groetjes, Betty

Notes

Heb je kippensoep over? Laat allereerst volledig afkoelen en stop daarna in een bak(je) met deksel. Je kunt dit gerust 3 dagen in de koelkast bewaren of vries het in voor maximaal 3 maanden. De koude soep, of zelfs bevroren blok soep, stop je simpelweg in een soeppan en – laat smelten en – breng aan de kook . 

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept homemade kippensoep maken  © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf homemade kippensoep met zelfgetrokken bouillon wilt gaan maken.

recept homemade kippensoep maken  © bettyskitchen.nl

Category: Gevogelte Recepten, Soep Recepten Tags: basis recept, bleekselderij, bouillon, budget koken, Glutenvrij, hoofdgerechten, keto, Kip, kippenbout, laurier blad, Low Carb, Nederlandse keuken, Paprika, peterselie, prei, tijm, uien, vermicelli, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Madeleines met chocolade
Volgend bericht: Poké bowl met Zalm en Zeewier »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee