• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Rijsttaart met een Grieks tintje

Rijsttaart met een Grieks tintje

3 juli 2017 Door Nanda Appelman Reageer

Voor de Meatless Monday van vandaag bedacht ik deze hartige rijsttaart met feta en kleurige groenten. Een vrolijk ogend gerecht om te serveren als je gasten hebt en bovendien helemaal niet moeilijk om te maken!

hartige Rijsttaart met Grieks tintje

Nu moet ik je eigenlijk iets grappigs vertellen, een soort behind-the-scenes. Sommige recepten die ik ontwikkel heb ik namelijk wel eens eerder gemaakt, maar dat is niet altijd zo.  Meestal ontwikkelt er zich iets in mijn hoofd (ik denk namelijk bijna altijd aan eten en drinken:) en dat probeer ik dan uit. Dus nu had ik bedacht: leuk, dan maak ik een bodem van rijst van zo’n paar centimeter dik en dan daarboven een paar centimeter ei met groenten. Net als een quiche of hartige taart, zeg maar.

Een spontane hartige rijsttaart

Dus ik stamp het rijstmengsel aan in m’n springvorm, maak het mengsel van eieren en groenten en dat giet ik over de bodem. En wat blijkt: de eieren verdwijnen meteen want het trekt natuurlijk helemaal in de rijstbodem! Dus… de eieren foetsie en de groenten blijven erop liggen haha. Ik vond het gerecht er evengoed heel mooi uitzien zo, misschien juist wel mooier dan in m’n gedachten, dus het proberen waard om toch in de oven te zetten. En ik moet zeggen dat de hartige rijsttaart er juist veel lekkerder door is geworden. De bodem is er mooi stevig door en extra smaakvol. Zo kan een recept dus geboren worden: gewoon uitproberen!

 

Print

Recept: Hartige rijsttaart met een Grieks tintje

hartige Rijsttaart met Grieks tintje
Print Recipe
  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Griekse keuken

Ingredients

Scale
  • 350 gram zilvervliesrijst
  • 150 gram feta kaas
  • 4 eieren
  • 50 gram crème fraîche
  • 1 rode ui
  • 1 gele paprika
  • 100 gram cherrytomaten
  • 100 gram zwarte olijven zonder pit
  • 1 tl. gedroogde peterselie
  • Peper en zout
  • Olijfolie en evt. boter om in te vetten

Benodigdheden:

  • Een goed sluitende springvorm , of een quichevorm uit een stuk. (ivm uitlopen van de eieren.)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Breng water aan de kook voor de rijst, kook deze in 8-10 minuten gaar. Giet de rijst af, roer er wat olijfolie doorheen en laat het afkoelen. 
  3. Verkruimel ondertussen de feta in kleine blokjes, snij de rode ui in ringen, de paprika in kleine stukjes, halveer de cherrytomaten en snij de olijven in plakjes.
  4. Breek de eieren in een kom en voeg de crème fraîche en peterselie toe. Kluts het met een garde en voeg wat zout en peper toe naar smaak. Roer de paprikastukjes, een derde (50 gram) van de feta en plakjes olijf erdoorheen. 
  5. Vet de springvorm goed in met de boter of olijfolie. Roer de rest van de feta door de rijst en voeg als je dat wilt nog wat zout en peper toe. Schep alle rijst in de springvorm en druk het met de bolle kant van een lepel goed aan.
  6. Leg de uienringen op de rijstbodem en vervolgens giet je het eimengsel eroverheen. Het resultaat? De eieren trekken dus in de rijstbodem en groenten blijven erbovenop liggen;) Verdeel als laatste de cherrytomaten over de taart. 
  7. Zet de taart voor 30 minuten in het midden van de oven. Hou de hartige rijsttaart in de gaten in de tussentijd: check of de eieren er niet uitdruppen en of de groenten niet verbranden. In het laatste geval zet je de taart iets lager in de oven.

Bewaartip: Deze hartige rijsttaart is koud geserveerd ook lekker. Je kunt hem dan ook goed bewaren en eventueel de dag erna bij de lunch eten. Ik heb deze taart gemaakt als vegetarisch gerecht, maar man Patrick bakte er een biefstukje naast. Dat kan natuurlijk ook!

 

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Eet smakelijk.

Liefs, Nanda

hartige Rijsttaart met Grieks tintje

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: cherrytomaten, Crème fraîche, eieren, feta, Griekse keuken, hoofdgerechten, Nanda Appelman, olijven, quiche, rijst, rode ui, vegetarisch, zilvervliesrijst

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Tiramisu met kokos, mango en banaan
Volgend bericht: Fotodagboek Juni 2017 »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • recept pastaschotel met kip en broccoli Pastaschotel met kip en broccoli
  • Gepofte aubergine met geitenkaas Gepofte aubergine met geitenkaas
  • recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl 20x recepten met burrata
  • broodje pulled mushroom vegetarische streetfood party LIDL @bettyskitchen.nl 5 x gezonde inspiratie voor op je boterham
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept oreo cake balls © bettyskitchen.nl

Oreo Cake Balls met chocolade

recept croissant cereal maken © bettyskitchen.nl

Croissant Cereal maken

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

bananen brood recepten © bettyskitchen

10 gezonde snacks die je zonder schuldgevoel kunt eten

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept pasta alla norma © bettyskitchen.nl

Pasta alla norma

recept pastaschotel met kip en broccoli

Pastaschotel met kip en broccoli

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in