Deze maand is de Ramadan, dus deel ik vandaag een recept voor heerlijke homemade Marrakech granola met abrikozen en pistache. Een soort cruesli in 1001-nachten variant!
1001 nachten granola
Perfect om voor zonsopgang je buik weer mee te vullen en met lekkere ingrediënten waar je nog lang verzadigd van blijft. Ik hoop dat jullie hem lekker vinden en wens de moslims onder jullie veel succes met de Ramadan. Zet hem op, je bent inmiddels halverwege! Granola is er in heel veel soorten en variaties. Het is niet alleen een heel lekker ontbijt, maar door de granola aan te vullen met superfoods, wordt het ook nog eens een heel voedzaam ontbijt. Vul je havermout dus aan met gedroogd fruit en noten en zaden. Bij onze Marokkaanse buurtwinkel zag ik heerlijke gedroogde abrikozen liggen en dacht meteen aan een Granola Marrakech met abrikozen en pistache voor typische Midden-Oosterse smaken.
Uiteraard voegen we ook dadels en een scheutje rozenwater toe. En kun je uiteraard ook andere noten gebruiken, maar deze combi van amandelen en pistache past wel echt goed in deze 1001-nachten versie. S’ochtends roer je gewoon een paar eetlepels Marrakech Granola door de yoghurt en je kunt vol goede energie je dag weer tegemoet! Check bijvoorbeeld ook dit heerlijke zomerse recept voor Tropical Granola. Ook lekker: maak eens deze Marokkaanse Quinoa Bowl met amandelen en pruimen. Check hier nog veel meer lekkere tradionele recepten uit de Marokkaanse keuken.
Recept: Marrakech Granola met abrikozen en pistache
- Cook Time: 35 minutes
- Total Time: 35 minutes
- Yield: 1 flinke pot 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Arabische Keuken
Ingredients
- 250 gram havermout vlokken,
- 40 gram (gebroken) lijnzaad,
- 35 gram sesamzaad,
- 75 gram zonnebloem- en/of pompoenpitten,
- 125 gram amandelen (liefst met bruin velletje),
- 80 gram gepelde pistache noten,
- 1 eetlepel pumpkin spice kruiden, of koekkruiden,
- 1/8 theelepel zout,
- 4 flinke eetlepels honing,
- 6 eetlepels (olijf)olie,
- 5 eetlepels water,
- 1 theelepel rozenwater,
- totaal 250 gram gedroogd fruit: Â combinatie van dadels, vijgen, en abrikozen.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 160 graden – 145 hete lucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet apart.
- Meng in een grote kom de havermout, lijnzaad, sesamzaad, de pitten en de noten, samen met de pumpkin spice en zout door elkaar.
- Verhit een steelpannetje op middelhoog vuur met de honing, rozenwater, olie en water. Breng net aan de kook en giet daarna bij het havermout mengsel. Roer het geheel goed door zodat alles bedekt is in de olie.
- Spreid de granola uit op de bakplaat en gebruik een spatel om deze licht aan e drukken. Stop de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de granola in 25-30 minuten af. Laat hierna afkoelen  en verkruimel daarna in grove stukken.
- Hak ondertussen de dadels, vijgen en abrikozen in reepjes, en mix door de granola. De Marrakech Granola met abrikozen bewaar je in een luchtdichte pot, want dan blijft hij gerust nog een maand houdbaar.
Eet smakelijk!
Andrea Janssen (4Pure)
Dat ziet er heerlijk uit! Lekker recept met koekkruiden. Komt zeker een keer op mijn lijstje te staan!
Betina Oostveen
Ja de koekkruiden of Pumkin spice doen wonderen met gerechten. Er komt zoveel meer smaak bij door alle specerijen die er in zitten. Ik kan mij geen ontbijtgranen meer voorstellen zonder 🙂
Chris
Ik vond de vorige ook al erg succesvol klinken maar granola met noten, gedroogd fruit en rozenwater is echt geniaal! Dit weekend toch écht maar eens granola maken ;-).
Betina Oostveen
Ja ik weet het, rozenwater roept bij mij echt midden-oosten gevoel op 🙂
Simone
Zo grappig… Ik had van de week een recept met granola op mijn blog en volgens mij zijn bloggers soort van telepatisch verbonden want ik zie dat ik niet de enige ben! Lekkere variatie dit!
Betina Oostveen
Of het telepatisch is, weet ik niet?
maar ik kreeg een paar weken terug zoveel goede reacties op mijn vorige granola recept (de winter edition) dat ik besloot om er gauw maar nog een te bedenken 🙂
Angela | Great Body & Skin
Oooh, zo lekker! Ik maak dit heel vaak in vele variaties. Met vijgen heb ik nog niet geprobeerd, lijkt me lekker met pistachio’s!