• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / High Tea Recepten / Frambozen jam maken

Frambozen jam maken

30 maart 2013 Door Betina Oostveen 10 Reacties

Jump to Recipe

Hier in Betty’s Kitchen maken we geregeld homemade jam! Vandaag heb ik dan ook een recept voor frambozen jam maken.  En met een klein vleugje verse munt maak je zo een verrukkelijke jam voor bij je scones en clotted cream!

Zelf frambozen jam maken

Normaal gesproken gebruik je gelijke delen fruit en suiker in een jam recept (1:1). Ik heb er voor gekozen om iets minder suiker toe te voegen, en deze te vervangen door citroensap voor een frisse twist. Citroen heeft overigens ook een conservering functie en is onmisbaar als je wat minder suiker wilt gebruiken tijdens het zelf maken van frambozen jam. Wist je dat je met frambozen ook deze heerlijke blokjes ‘ Turks Fruit‘ kunt maken?

recept frambozen jam maken

Nog meer jam recepten

Ik heb jullie al eerder laten zien dat jam maken heel eenvoudig is. Naast mijn recept voor blauwe bessen jam met kaneel, heb ik ook een bramenjam met steranijs bedacht. En wat dacht je van die vrolijke roze rabarber jam. Ik hou in mijn recepten soms minder suiker aan als ‘normaal’, maar het is absoluut onmisbaar bij het maken van jam. De suiker werkt namelijk als conserveringsmiddel voor het fruit dat normaliter snel bederft.  Deze frambozen jam is in ieder geval super met scones en clotted cream! Speciaal voor onze kleine meid die (vrijwel suikervrij eet) maak ik ook wel eens chia aardbeien jam!


Print

Frambozen jam maken recept

recept frambozen jam maken
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 1 pot 1x
  • Category: Jam
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram frambozen,
  • sap van 1/2 citroen,
  • 100 ml water,
  • 5–6 takjes munt,
  • 400 gram (gelei)suiker,
  • lege en schoongemaakte jampot(jes).

Instructions

  1. Was de frambozen en breng deze aan de kook in een (hoge) pan, samen met het citroensap, water en takjes munt. Totaal dient dit 15 minuten door te koken. Gebruik een spatel om de frambozen een beetje te pletten.kook de fambozen in een pan om frambozen jam te maken
  2. Steriliseer ondertussen de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten latendoorkoken.potjes steriliseren om de frambozen jam in te doen
  3. Verwijder de muntblaadjes en voeg de suiker toe. Laat hierna nog minstens 20 minuten doorkoken op middelhoog vuur door. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de frambozen jam niet vastplakt. (Het roeren gaathet beste met een spatel).frambozen jam
  4. Laat de gesteriliseerde jampot(jes) even  drogen aan de lucht, en schep hier voorzichtig de hete warme frambozenjam in.frambozen jam
  5. Sluit direct af met de gesteriliseerde deksels, en zet de potjes op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen. De frambozen jam is nu een half jaar houdbaar. (Bewaren op een koel en donkere plek). Na opening is  frambozen jam 2-3 weken houdbaar in de koelkast.

Have fun!

Groetjes, Betty

Notes

BEWAARTIP! Als je niet vaak jam eet, bewaar dan de jam in kleine(re) potjes. Zo hoef je elke keer maar een klein beetje jam op te maken binnen de 3 weken en open je daarna gewoon weer een nieuw klein potje.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept frambozen jam maken

(Bron foto’s via shutterstock: Frambozen jam 1, Frambozen jam 2.)

Category: High Tea Recepten Tags: fruit, jam

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Zelf Clotted Cream Maken
Volgend bericht: Shoarma salade »

Lees Interacties

Reacties

  1. Kathy

    17 juli 2013 om 10:53 am

    Heb het gemaakt zoals beschreven , de smaak is super heerlijk . Maar van 500 gr frambozen had ik maar een half potje konfituur zoals op de foto bij jou Eigenlijk zonde he al dat werk , ik had ze beter gewoon op gegeten en dan waren al de vitaminekes er nog in he

    Beantwoorden
    • Betty's Kitchen

      17 juli 2013 om 10:59 am

      Hi Kathy, ik begrijp wat je bedoeld 😉 Het is jammer dat je maar een kleine hoeveelheid overhoud, maar dit is wel een goede manier om zelf een ‘light’ jam te maken. (een stuk minder suiker) en dat vind ik dan wel weer erg prettig. En het is zooo lekker op scones 😀

      Beantwoorden
      • Kathy

        17 juli 2013 om 11:02 am

        De smaak is geweldig , maar hoe weet je dat dit nu light is ???? er zit toch suiker in ??? hihihihih

      • Betty's Kitchen

        17 juli 2013 om 11:13 am

        Heel simpel: ik gebruik 100 gram suiker op 500 gram fruit, dus zeg 17 %. Als je een potje in de winkel koopt is dit vaak 1 kilo suiker op 1 kilo fruit 50%. Ze moeten ook wel, want die jam moet natuurlijk heel lang geconserveerd kunnen blijven. Daarom voeg ik extra citroen toe, en adviseer ik de geopende pot niet langer als 2 weken te gebruiken. (elk voordeel heeft zo zijn nadelen) 😉

  2. Kathy

    23 juli 2013 om 8:44 am

    Vandaag 2 poging , maar wat zou ik kunnen doen dat hij wat lopend is , want nu is hij wel hard hahahahah

    Beantwoorden
    • Betty's Kitchen

      23 juli 2013 om 9:12 am

      Hi Kathy,

      je kunt een klein scheutje heet water toevoegen en goed losroeren. Dan opnieuw laten afkoelen en kijken of de jam qua dikte nu wel goed is.
      En anders nog een klein scheutje toevoegen.
      Succes

      Beantwoorden
  3. Marcel

    23 oktober 2016 om 12:25 am

    Vandaag de jam gemaakt. De smaak is heerlijk.
    Alleen 2x 15 min koken is echt te veel, zeker de laatste 15.
    Zit nu met een jam die moeilijk smeerbaar is.

    Beantwoorden
  4. Tinky

    29 augustus 2018 om 11:42 am

    Hi Marcel,

    je houdt het kookproces zeker niet in de gaten. Als de jam de vereiste dikte heeft, stop je met koken ?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      30 augustus 2018 om 10:32 am

      Precies dat! Dank je wel en succes aan Marcel

      Beantwoorden
  5. Yvon

    5 juni 2020 om 12:08 pm

    Hallo Batina,
    In de comments staat dat het light is, maar in de ingrediënten lijst geeft je 500gr frambozen en 400 suiker op, dat is toch gewoon 1:1?!
    Lijkt me wel lekker fris, met munt.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee