Het is lang geleden dat ik Fish ‘n Chips at. De reden hiervoor is dat frietjes + vis gepaneerd in bloem = niet een hele gezonde combinatie is.. dus bedacht ik een gezonder alternatief.
De ‘chips’ maak je gewoon zelf in de oven! En met de toevoeging van courgette, paprika en ui wordt het ineens een stuk gezonder. Maar omdat ik de vis wél wil voorzien van een krokant jasje: besloot ik kabeljauwfilet te omwikkelen met Italiaanse ham, die dan heel krokant bakt in de oven.
En zo kan ik dan toch genieten van mijn Fish ‘n Chips, maar voel ik me een stuk minder schuldig als voorheen…
Recept voor Fish ‘n Chips (uit de oven):
(hoofdgerecht voor 3-4 personen)
Ingrediënten:
- 1 kilo vastkokende aardappels,
- zout ,
- 1 courgette,
- 1 rode paprika,
- 3 sjalotjes (of 2 kleine uien),
- 4 gelijke stukken kabeljauwfilet* á 100-150 gram (eventueel uit de diepvries),
- 8 plakken rauwe Italiaanse ham,
- 5 eetlepels olijfolie,
- versgemalen peper en peterselie,
- 4 eetlepels mayonaise,
- 1 eetlepel citroensap.
(* Koop vis met het MSC Keurmerk. Deze vis is duurzaam gevangen, en er is geen blijvende schade aan het leven in en om de zee toegebracht.)
Bereidingstijd: 15+ 30 minuten
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 225 graden / 200 hete lucht. Vet een ruime ovenschaal in met een beetje olie.
- Schil de aardappels en snijd in parten. Breng aan de kook met 1 eetlepel zout, en laat 10 minuten doorkoken.
- Was en schil ondertussen de courgette. Snijd deze is de lengte doormidden en snijd hier dunne plakjes van. Was de paprika en snijd in blokjes. Pel de sjalotjes en snijd in dunne plakjes.
- Omwikkel de kabeljauwfilets met elk 2 plakken ham, en spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat of ovenschaal.
- Giet de gekookte aardappels af, en spoel even na met koud water. Vet een (tweede) ovenschaal in met 2 eetlepels olijfolie. Voeg hierin de gekookte aardappels, courgette, paprika en sjalotten. Hussel het geheel door elkaar met 3 eetlepels olijfolie, en breng op smaak met peper, zout en wat peterselie.
- Bak zowel de groenten als de vis in 25–30 minuten gaar in de oven, maar roer de aardappels één keer door halverwege de baktijd.
- Meng ten slotte de mayonaise met het citroensap, en serveer dit bij de Fish ‘n Chips.
Bon appetit!
Ga ik maken!!!
Fish and chips gemaakt uit de oven, was heerlijk. Wel heb ik de groenten even in de koekenpan gehad omdat onze ervaring is dat de oven de groenten niet gaar maakt.