• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vis Recepten / Fish and Chips

Fish and Chips

23 september 2022 Door Betina Oostveen 1 Reactie

Jump to Recipe

Fish and Chips is een van Engelands oudste streetfood gerechten. De vers gefrituurde vis en friet werden van oudsher in een krant gewikkeld en meegenomen. Vandaag de dag mag dat natuurlijk niet meer ivm de chemicaliën in de inkt. Maar dat neemt niet weg dat de gefrituurde vis en frieten wereldwijd befaamd zijn en liefhebber van velen!

Britse gefrituurde vis en friet maken

Fish and chips is een typisch Britse (afhaal)maaltijd waarbij vis wordt gedoopt in bierbeslag en vervolgens gefrituurd en geserveerd met gefrituurde aardappels. De meest voorkomende vissoorten zijn kabeljauw (cod) en schelvis (haddock), maar ook andere soorten zoals poon (gurnard), schar (flounder) en wijting (whiting). Kortom vissen die je in Noordzee terugvindt. Dit is zo’n gerecht dat je uitstekend kunt voorbereiden en daardoor makkelijk en snel te maken in sportscafe’s, pubs e.d. waar je het vandaag de dag nog lekker a la carte kunt bestellen. Tijdens een bezoek aan Londen (1 en 2) moet ik ook altijd een portie verorberen in mijn favo pub.

recept fish and chips maken © bettyskitchen.nl
recept fish and chips maken © bettyskitchen.nl

Wat eet je bij Fish and Chips?

Als eerste mag natuurlijk de frisse en romige tartaarsaus niet ontbreken bij je gefrituurde vis. Niet te verwarren met remoulade of ravigottesaus, maar deze koud bereide saus van mayonaise, augurk en citroen past perfect bij vis. Daarbij krijg je in Engeland tevens ook vrijwel altijd puree van doperwtjes bij je Fish and Chips geserveerd. Dat felle groene kleurtje doet veel Britse gerechten ‘gezonder’ ogen en vrijwel iedereen lust wel doperwten puree. Tevens wordt er in het Noorden van het land ook regelmatig een kuipje jus (‘gravy‘) op tafel gezet, voor over de frieten. Daarnaast hebben grof gesneden en gefrituurde aardappels de voorkeur als ‘chips’, maar zet gerust eens zoete aardappel friet of zelfs groentefriet op tafel als je dat wilt.

Wil je de video bekijken voor het maken van Fish and Chips? Dan kun je deze hier zien.

recept fish and chips maken © bettyskitchen.nl

Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Fish and Chips maken

recept fish and chips maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Fish and Chips is een van Engelands oudste streetfood gerechten. De vers gefrituurde vis en friet werden van oudsher in een krant gewikkeld en meegenomen. Serveer uiteraard met gefrituurde (of gebakken) frieten, doperwtenpuree, citroenpartjes en ravigottesaus. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 25 min
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 45 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vis
  • Method: frituren
  • Cuisine: Britse Keuken

Ingredients

Scale

Voor de gefrituurde vis:

  • 4 stuks kabeljauwfilet, a 125 gram
  • 175 gram + 25 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 250 ml pils of bier (licht van kleur)
  • 1 eiwit (ca 30 gram), stijfgeklopt
  • 1 – 2 liter plantaardige olie, voor het frituren

Voor erbij:

  • 750 gram grove friet naar keuze
  • 1 portie tartaarsaus
  • 400 gram (diepvries) doperwtjes
  • 50 gram zure room
  • 1 citroen, in partjes
  • zout & peper

Instructions

  1. Maak als eerste de tartaarsaus en zet deze koud in de koelkast. Check tevens de bereiding van de frieten en begin hier op tijd aan. Mocht je de frietjes willen frituren, doe dit dan voordat je de vis gaat bakken. Spreid de friet daarna uit over een bakplaat en houdt warm in de oven op 180 graden (165 hetelucht) terwijl je de vis bakt. Ovenfriet of Airfryerfriet kun je natuurlijk tegelijkertijd bakken.
  2. Breng een kookpannetje met ruim water + snuf zout aan de kook. Voeg de doperwten toe en kook deze gaar. Giet de doperwtjes af en stamp grof met een pureestamper. Voeg de zure room toe en breng op smaak met peper en zout. Houdt de doperwten puree warm in de pan met de deksel erop.
  3. Bewaar het maken van het bierbeslag en bakken van de vis echt tot het laatste moment! Verwarm hiervoor een frituur of braadpan met olie naar 190 graden.
  4. Meng in een ruime kom 175 gram bloem met bakpoeder en zout. Voeg hier langzaam het bier aan (je wilt geen dik bierschuin in het beslag) toe en kluts het geheel rustig door om klontjes te verwijderen. Spatel als laatste het stijfgeklopte eiwit er doorheen.
  5. Bestrooi de plakken vis met zout en peper. Stop de overige 25 gram bloem in een kom en haal hier de kabeljauw filets doorheen. Schud overtollig bloem af en haal daarna de filets door het bierbeslag heen. Laat iets afdruipen en laat de filets daarna langzaam in de frituur zakken. Zodra de onderkant mooi goudbruin kleurt draai je de vis met een tang om en bak ook de andere zijde. Let op! Bak niet meer dan 2 filets tegelijkertijd. Bij mij was de baktijd slechts 4 -5 minuten.
  6. Schep daarna de vis uit de olie en laat eventjes uitlekken op keukenpapier. Serveer daarna direct met friet, doperwtenpuree, tartaarsaus en partjes citroen om over de vis uit te knijpen.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept tartaarsaus voor bij vis remoulade ravigote © bettyskitchen.nl
Fish ‘n Chips

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van de bekende Britse gefrituurde vis en aardappels, beter bekend als Fish and Chips!

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Category: Vis Recepten Tags: aardappels, Bier, bloem, Britse keuken, citroen, doperwten, eieren, frietjes, frituren, hoofdgerechten, kabeljauw, mayonaise, peterselie, ravigottesaus, saus, scholfilet, streetfood, tartaarsaus, Vis

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Tartaarsaus
Volgend bericht: Marokkaanse quinoa bowl »

Lees Interacties

Reacties

  1. A Dekkers

    10 juli 2023 om 11:02 am

    De beste Fish and Chips shops in Engeland ,gebruiken in hun beslag geen bier maar bruiswater, tevens serveren de Engelsen er geen mayonaise bij maar azijn en tomatenketchup. Tartaarsaus is lekkerder maar meer Europees vasteland

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee