Fish and Chips is een van Engelands oudste streetfood gerechten. De vers gefrituurde vis en friet werden van oudsher in een krant gewikkeld en meegenomen. Vandaag de dag mag dat natuurlijk niet meer ivm de chemicaliën in de inkt. Maar dat neemt niet weg dat de gefrituurde vis en frieten wereldwijd befaamd zijn en liefhebber van velen!
Britse gefrituurde vis en friet maken
Fish and chips is een typisch Britse (afhaal)maaltijd waarbij vis wordt gedoopt in bierbeslag en vervolgens gefrituurd en geserveerd met gefrituurde aardappels. De meest voorkomende vissoorten zijn kabeljauw (cod) en schelvis (haddock), maar ook andere soorten zoals poon (gurnard), schar (flounder) en wijting (whiting). Kortom vissen die je in Noordzee terugvindt. Dit is zo’n gerecht dat je uitstekend kunt voorbereiden en daardoor makkelijk en snel te maken in sportscafe’s, pubs e.d. waar je het vandaag de dag nog lekker a la carte kunt bestellen. Tijdens een bezoek aan Londen (1 en 2) moet ik ook altijd een portie verorberen in mijn favo pub.
Wat eet je bij Fish and Chips?
Als eerste mag natuurlijk de frisse en romige tartaarsaus niet ontbreken bij je gefrituurde vis. Niet te verwarren met remoulade of ravigottesaus, maar deze koud bereide saus van mayonaise, augurk en citroen past perfect bij vis. Daarbij krijg je in Engeland tevens ook vrijwel altijd puree van doperwtjes bij je Fish and Chips geserveerd. Dat felle groene kleurtje doet veel Britse gerechten ‘gezonder’ ogen en vrijwel iedereen lust wel doperwten puree. Tevens wordt er in het Noorden van het land ook regelmatig een kuipje jus (‘gravy‘) op tafel gezet, voor over de frieten. Daarnaast hebben grof gesneden en gefrituurde aardappels de voorkeur als ‘chips’, maar zet gerust eens zoete aardappel friet of zelfs groentefriet op tafel als je dat wilt.
Wil je de video bekijken voor het maken van Fish and Chips? Dan kun je deze hier zien.
Heb je deze al in huis?
Recept: Fish and Chips maken
Fish and Chips is een van Engelands oudste streetfood gerechten. De vers gefrituurde vis en friet werden van oudsher in een krant gewikkeld en meegenomen. Serveer uiteraard met gefrituurde (of gebakken) frieten, doperwtenpuree, citroenpartjes en ravigottesaus.
- Prep Time: 25 min
- Cook Time: 20 min.
- Total Time: 45 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vis
- Method: frituren
- Cuisine: Britse Keuken
Ingredients
Voor de gefrituurde vis:
- 4 stuks kabeljauwfilet, a 125 gram
- 175 gram + 25 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 250 ml pils of bier (licht van kleur)
- 1 eiwit (ca 30 gram), stijfgeklopt
- 1 – 2 liter plantaardige olie, voor het frituren
Voor erbij:
- 750 gram grove friet naar keuze
- 1 portie tartaarsaus
- 400 gram (diepvries) doperwtjes
- 50 gram zure room
- 1 citroen, in partjes
- zout & peper
Instructions
- Maak als eerste de tartaarsaus en zet deze koud in de koelkast. Check tevens de bereiding van de frieten en begin hier op tijd aan. Mocht je de frietjes willen frituren, doe dit dan voordat je de vis gaat bakken. Spreid de friet daarna uit over een bakplaat en houdt warm in de oven op 180 graden (165 hetelucht) terwijl je de vis bakt. Ovenfriet of Airfryerfriet kun je natuurlijk tegelijkertijd bakken.
- Breng een kookpannetje met ruim water + snuf zout aan de kook. Voeg de doperwten toe en kook deze gaar. Giet de doperwtjes af en stamp grof met een pureestamper. Voeg de zure room toe en breng op smaak met peper en zout. Houdt de doperwten puree warm in de pan met de deksel erop.
- Bewaar het maken van het bierbeslag en bakken van de vis echt tot het laatste moment! Verwarm hiervoor een frituur of braadpan met olie naar 190 graden.
- Meng in een ruime kom 175 gram bloem met bakpoeder en zout. Voeg hier langzaam het bier aan (je wilt geen dik bierschuin in het beslag) toe en kluts het geheel rustig door om klontjes te verwijderen. Spatel als laatste het stijfgeklopte eiwit er doorheen.
- Bestrooi de plakken vis met zout en peper. Stop de overige 25 gram bloem in een kom en haal hier de kabeljauw filets doorheen. Schud overtollig bloem af en haal daarna de filets door het bierbeslag heen. Laat iets afdruipen en laat de filets daarna langzaam in de frituur zakken. Zodra de onderkant mooi goudbruin kleurt draai je de vis met een tang om en bak ook de andere zijde. Let op! Bak niet meer dan 2 filets tegelijkertijd. Bij mij was de baktijd slechts 4 -5 minuten.
- Schep daarna de vis uit de olie en laat eventjes uitlekken op keukenpapier. Serveer daarna direct met friet, doperwtenpuree, tartaarsaus en partjes citroen om over de vis uit te knijpen.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van de bekende Britse gefrituurde vis en aardappels, beter bekend als Fish and Chips!
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
A Dekkers
De beste Fish and Chips shops in Engeland ,gebruiken in hun beslag geen bier maar bruiswater, tevens serveren de Engelsen er geen mayonaise bij maar azijn en tomatenketchup. Tartaarsaus is lekkerder maar meer Europees vasteland