Deze chocoladetaart is pure chocolade liefde! Terwijl de bovenlaag van deze chocolade mud cake met Amarula nog moet stollen, kan ik niet wachten om hier mijn tanden in te zetten. Uiteraard heb ik ook het recept voor jullie!
Bakworkshop met Amarula
Afgelopen vrijdag had namelijk ik een bakworkshop met Amarula in Hilversum. Boven de fantastische kookwinkel van Oldenhof (die is echt waanzinnig groot en uitgebreid) vind je namelijk een kookschool, waar ik en een aantal medebloggers in spanning zaten te wachten. Janny van der Heijden (van Heel Holland Bakt) was hier namelijk aanwezig om ons meer te vertellen over het drankje Amarula, en om dit heerlijke recept voor een chocolade mud Cake met Amarula te delen.
Wat is een ‘Chocolade Mud Cake’?
De naam verklapt het al een beetje maar het is letterlijk een moddertaart. Refererend naar de bruine chocolade – of modder – kleur, maar ook de wat vochtig ogende toplaag van nog veel meer chocolade. Een taart die je veelal in de zuidelijke staten van Amerika tegenkomt, alhoewel ik hem ook in Sydney (Australië) regelmatig tegenkwam. In het recept van Janny wordt al die chocolade gemixt met Amarula wat een heerlijk zoete knaller in de Chocolade Mud Cake geeft. Mijn vader zei na het proeven dat dit met stip zijn favoriete chocoladetaart ooit is.
De Marula vrucht uit Zuid-Afrika
Amarula is een alcoholisch drankje heb ik onlangs mogen proeven en het is meteen bestempeld tot een van mijn favorieten. Amarula is een Zuid-Afrikaanse likeur uit Phalaborwa, een stad aan de rand van het Kruger National Park. Amarula proeft een beetje als Baileys: het is namelijk een ‘cream likeur’ gemaakt van suiker en room. En de vruchten van de Afrikaanse Marulaboom, zorgen voor de fruitige en zoete smaak. Dit drankje is heerlijk om ‘on the rocks’ te drinken, maar ook gemixt in een cocktail of milkshake is een aanrader. Wist je dat je ook (room)ijs kunt maken met Amarula? Check de website van Amarula voor nog meer recepten.
Steun de lokale bevolking
Het productieprocess van Amarula is ook een noemenswaardig gegeven. De lokale bevolking plukt namelijk zelf de marula vruchten en brengt deze naar de fabriek. Er is een grote groep zelfstandige vrouwen die tevens de koordjes maken die om de hals van de fles geknoopt worden. Niet alleen een mooie bijdrage aan het uiterlijk van de fles, maar zo draagt de Amarula fabriek dus ook bij aan de werkgelegenheid in de buurt.
Dronken Olifantjes
De marula vrucht is tevens een favoriet voedingsmiddel van de Afrikaanse Olifanten. Dat is ook een van de redenen dat de olifant prominent op het etiket afgebeeld wordt. Nu wil het verhaal ook dat de olifantjes ook dronken worden van marula fruit. Dit komt omdat zij de overrijpe vruchten, die van de bomen vallen, eten. Dit overrijpe fruit is al begonnen te gisten en dat geeft een alcoholisch effect. Neem gerust een kijkje op Youtube voor de supergrappige filmpjes van deze dronken olifantjes. Maar goed, terug naar Hilversum! Samen met mijn medefoodies ging ik aan de slag in de kookschool om onderstaande heerlijke chocolade mud cake met Amarula te maken.
Recept: Chocolade Mud Cake met Amarula
Deze chocoladetaart is pure chocolade liefde! Terwijl de bovenlaag van deze chocolade mud cake met Amarula nog moet stollen, kan ik niet wachten om hier mijn tanden in te zetten. Uiteraard heb ik ook het recept voor jullie!
- Cook Time: 1 minutes
- Total Time: 1 minutes
- Yield: 8 personen 1x
- Category: Taart
- Cuisine: Amerikaanse Keuken
Ingredients
- 150 gram boter
- 100 gram pure chocolade, in stukken
- 150 ml Amarula likeur
- 100 gram suiker
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 50 gram cacao poeder
- 175 gram bloem
- 1 ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel baking soda
- snuf zout
- 3 eieren
Ingrediënten chocolade ganache:
- 150 gram pure chocolade, fijngehakt
- 75 ml slagroom
- 75 ml Amarula
- mespunt zout
- 1 flinke eetlepel zachte boter
Extra:
- springvorm, 20 cm doorsnede
- au-bain marie bad (een kookpan met een laagje kokend water+ extra schaal er bovenop)
Instructions
- Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hetelucht). Bekleed de springvorm met bakpapier, en beboter de zijkanten.
- Maak nu eerst het beslag voor de cake: verwarm de de boter, stukken chocolade en Amarula au bain-marie. Meng ondertussen in een apart kommetje, de 2 soorten suiker met de cacaopoeder. Gebruik een garde om de suiker door het gesmolten boter-chocolade mengsel te kloppen. Roer tot alle klontjes verdwenen zijn en de massa glanst. Neem de kom van het waterbad en laat 5 minuten staan.
- Als ondertussen de chocolade massa is afgekoeld, voeg je een voor een de eieren toe. Blijf goed doorroeren totdat het ei volledig is opgenomen, en voeg daarna pas de het volgende ei toe.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en bakingsoda en voeg het zout toe. Spatel dit bloemmengsel vervolgens door het chocolade mengel en zorg dat je geen klontjes overhoud. Giet het mengel in de springvorm en bak gedurende 40-45 minuten in de voorverwarmde oven. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt. Laat de cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen.
- Als de cake volledig is afgekoeld maak je de ganache: Doe de gehakte chocolade in een kom. Verhit in een pannetje de slagroom met de Amarula, schenk vervolgens over de chocolade en laat 1 minuut trekken. Roer dit vervolgens glad en voeg de boter toe. De ganache dient nu een beetje af te koelen, dus zet deze apart, maar blijf af en toe doorroeren. Zodra de ganache op kamertemperatuur is bestrijk je de taart hiermee en laat opdrogen of opstijven.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Bewaartip: De Chocolade Mud Cake met Amarula kan nu gerust een dag of twee in de koelkast bewaard worden. Garneer de taart voor het serveren met rood fruit: zoals frambozen of aardbeien.
Geef een reactie